Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Παναγιώτης Τσιμπούκης: Όλα θα γίνουν για εκείνους, με εκείνους, αλλά και χωρίς εκείνους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Όλα θα γίνουν για εκείνους, με εκείνους, αλλά και χωρίς εκείνους

Του Παναγιώτη Τσιμπούκη

«Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα…» είναι οι επίκαιροι διαχρονικοί στίχοι του τραγουδιού «Φοβάμαι» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου (στίχοι Αντώνης Πανατζής και μουσική Γιάννης Ζουγανέλης).

Και είναι επίκαιρα τα λόγια, μετά από δύο γεγονότα.

Το ένα διαδραματίστηκε χθες μέσα στους κόλπους της κοινωνίας των Εφετών και το δεύτερο διαδραματίζεται μέσα στην κορυφή της Διοικητικής Δικαιοσύνης, εν αγνοία των διοικητικών δικαστών.

Στρίβειν διά του αρραβώνος

Η Ολομέλεια του Εφετείου των Αθηνών και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία (69 κατά, 40 υπέρ και 3 λευκά) απέρριψε χθες το αίτημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα, για ορισμό εφέτη ανακριτή στην υπόθεση της Novartis.

Η χθεσινή αυτή απόφαση της Ολομέλειας, έρχεται μετά το πρόσφατο «όχι» των Εφετών να ανατεθεί σε ειδικό Εφέτη ανακριτή, η υπόθεση για τους 100 και πλέον συνανθρώπους μας που έγιναν ολοκαύτωμα στην μεγάλη πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018 στην Ανατολική Αττική, Μάτι, Ραφήνα, Νέο Βουτσά, Νταού Πεντέλης, κ.λπ.

Κανείς σχεδόν από τους Εφέτες, όπως ομολογούν οι αριθμοί, δεν είχε την δύναμη να πάρει την «καυτή πατάτα» της Novartis στα χέρια του, ενώ την ίδια στιγμή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής κατέθεσε ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής έγγραφο που αναφέρει ότι το FBI είχε ενημερώσει την Εισαγγελία Διαφθοράς τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2017 ότι δεν έχει στοιχεία για χρηματισμό ή εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Το επίμαχο έγγραφο, που δεν είναι άλλο από έκθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ, οι αμερικανικές αρχές απαντούν σε τέσσερα συγκεκριμένα ερωτήματα που τους είχε θέση η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αναφορικά με στοιχεία που διαθέτουν για χρηματισμούς ελλήνων ιατρών, αξιωματούχων και πολιτικών.

Το έγγραφο αυτό του FBI, που αποκάλυψε το το protothema.gr και ο δημοσιογράφος Χρήστος Μπόκας, αποδεικνύει, μη τι άλλο, ότι η κυρία Τουλουπάκη, αν και γνώριζε ότι δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, παρ΄ όλα αυτά -για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους- παρέπεμψε 10 πολιτικά πρόσωπα στην Βουλή, μεταξύ των οποίων ήταν και δύο πρώην Πρωθυπουργοί.

Και το ερώτημα εδώ είναι ποίος ή ποιοι είναι αυτοί που φέρουν το βάρος της όλης αυτής σκευωρίας και σε ποιο βαθμό συμμετείχε η Ελένη Τουλουπάκη, για την οποία οι Εφέτες της είπαν «ναι» συνέχισε το έργο σου …..

Η απόφαση των Εφετών της Ολομέλειας να μην ανατεθεί η υπόθεση της Novartis σε ειδικό εφέτη ανακριτή, είναι άκρως αρνητική για τους ίδιους τους Εφέτες, που έδειξαν ότι είναι ένα κουρασμένο σώμα το οποίο αποφεύγει ξεκάθαρα να αναλάβει το βάρος που του αναλογεί.

Η χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας αποτελεί καθαρό δείγμα ότι οι Εφέτες είναι πλέον κουρασμένοι, δεν θέλουν να έχουν το ρόλο του μέρμηγκα, αλλά το ρόλο του τζίτζικα, με κύριο μέλημα πάντα την αύξηση των οργανικών θέσεων τους. Μάλλον, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα εθελουσίας εξόδου των Εφετών. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν όλα γίνονται από εκείνους για εκείνους, σε μια αντίθετη εκδοχή του επίμαχου τραγουδιού του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Οι Εφέτες δεν έχουν πλέον εκείνο το «τσαγανό» που υπήρχε παλαιά στο δικαστικό σώμα, που αψηφούσαν τον όγκο της εργασίας, αδιαφορούσαν για τις πολιτικές επικρίσεις και προχωρούσαν σκυμμένοι πάνω στην δικογραφία.

Κάποτε, αποτελούσε τιμή για τους Εφέτες να αναλάμβαναν μεγάλες υποθέσεις. Αντίθετα σήμερα προσπαθούν να αποφύγουν με την γνωστή και κλασική μέθοδο του «στρίβειν διά του αρραβώνος».

Όλα θα γίνουν για εκείνους χωρίς εκείνους

Οι αποφάσεις και η νομοθέτηση στο χώρο της Δικαιοσύνης, δηλαδή οι αποφάσεις που αφορούν τους δικαστές και τα τεκταινόμενα στον χώρο αυτό, ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργού Δικαιοσύνης (και πιθανά των συναρμοδίων υπουργών).

Όμως, τίθενται μερικά, από τα πολλά, ερωτήματα που προκύπτουν στην πράξη αναφορικά με τον τρόπο διοίκησης ενός δικαστηρίου. Έτσι:

– μπορεί ένας πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου με δική του απόφαση να συγκροτήσει επιτροπή προκειμένου να συντάξει σχέδιο «Κώδικα Δεοντολογίας Διοικητικών Δικαστών» (σ.σ.: Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει ήδη) ή πρέπει να υπάρξει απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης με την οποία ή θα παρέχεται η δυνατότητα στον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου να συγκροτήσει την επιτροπή ή η ίδια η υπουργική απόφαση θα καθορίζει το σκοπό της επιτροπής και τα μέλη της,

– πρέπει πριν την απόφαση του επικεφαλής του δικαστηρίου για την συγκρότηση της σχετικής επιτροπής, να έχει ζητηθεί η σχετική άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης ή τουλάχιστον να έχει ενημερωθεί,

-μπορεί ο επικεφαλής του δικαστηρίου να συγκροτήσει επιτροπή για ένα τέτοιο θέμα ή πρέπει να προηγηθεί γνωμοδότηση της Διοικητικής Ολομέλειας του δικαστικού σχηματισμού, πριν την συγκρότηση της επιτροπής,

– εάν η αρμοδιότητα συγκρότησης της εν λόγω επιτροπής ανήκει στον επικεφαλής του δικαστικού σχηματισμού, ποίος καθορίζει τα κριτήρια των δικαστών που θα συμμετέχουν στην εν λόγω επιτροπή, δηλαδή τα κριτήρια είναι αυτά των φιλικών σχέσεων, τις επιστημονικής κατάρτισης, της κατοχής ανώτατου βαθμού, «του καλού παιδιού» ή άλλα,

-μπορεί από την επιτροπή αυτή να μη συμμετέχει εκπρόσωπος του συνδικαλιστικού φορέα για το οποίο θα συνταχθεί το σχέδιο Κώδικα Δεοντολογίας ή όλα αυτά θα γίνουν για εκείνον χωρίς εκείνον,

-μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να παρακάμπτεται από τον εκάστοτε επικεφαλής ανωτάτου δικαστηρίου και να ενημερώνεται στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός για τα τρέχοντα ζητήματα ενός δικαστηρίου και τα αιτήματα του επικεφαλής του δικαστικού σχηματισμού.

Εάν όλα αυτά δεν ισχύουν, τότε τι γίνεται;

Δεν μπορεί. Κάποια στιγμή θα απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ