Τετάρτη 02 Δεκεμβρίου 2020

Παναγιώτης Τσιμπούκης: Πανεπιστημιακοί καθηγητές θησαύριζαν με μαϊμού χρηματοδοτούμενα προγράμματα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Πανεπιστημιακοί καθηγητές θησαύριζαν με μαϊμού χρηματοδοτούμενα προγράμματα

Του Παναγιώτη Τσιμπούκη

Δεν έχει μείνει πλέον καμία αξία όρθια στην θέση της και όλα έχουν ισοπεδωθεί στο βωμό του χρήματος, της μωροφιλιοδοξίας, της προβολής, της γρήγορης αναρρίχησης σε αξιώματα, της βρώμικης συνδιαλλαγής του «σου δίνω αυτό, αλλά θέλω εκείνο», των συμφωνιών κάτω από το τραπέζι και ο κατάλογος δεν τελειώνει.

Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι οι καθηγητές των Πανεπιστημίων οι οποίοι είναι ταγμένοι και ορκισμένοι να διδάσκουν τα παιδιά μας και να τα γαλουχούν σε ηθικές αξίες και αρχές, θα είναι αυτοί οι ίδιοι που καταπατούν τις αρχές αυτές χωρίς φόβο και πάθος, με περίσσιο θράσος, στο βωμό του χρήματος και σε βάρος του Δημοσίου.

Συνειδητά, γνωρίζοντας οι πανεπιστημιακοί καθηγητές εκ των προτέρων δηλαδή ότι οι ενέργειες τους είναι ποινικά κολάσιμες, παρ΄ όλα αυτά δεν διστάσουν, δεν έχουν καμία ηθική αναστολή και προχωρούν.

Ανάλογα φαινόμενα υπάρχουν και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους (παλαιότερα λέγαμε λειτουργήματα, αλλά αυτό σχεδόν έχει εξαλειφθεί) κάτω από άλλο πρίσμα και με άλλες προϋποθέσεως, όπως είναι αυτό των σχέσεων ανθρώπων που έχουν δώσει όρκο για ένα συγκεκριμένο επάγγελμα, αλλά έχουν τόσο στενές σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα, που πλέον έχει επέλθει ταύτισης εξουσιών.

Φεύγει των οποιονδήποτε κανόνων η είδηση ότι καθηγητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κέρδιζαν επί μια 12ετία δεκάδες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από μαϊμού χρηματοδοτούμενα προγράμματα, ζημιώνοντας παράλληλα με τον τρόπο αυτό την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο.

Ομάδα πανεπιστημιακών διδασκάλων, στην οποία μάλιστα συμμετείχε και πρώην Πρύτανης, έκαναν μαϊμού προγράμματα χρηματοδοτούμενα μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 50% από το Ελληνικό Δημόσιο και αποκόμιζαν τεράστια ποσά που ξεπερνούν το εκατομμύριο. Τα ποσά αυτά εμφανίζονται επίσημα ότι τα ελάμβαναν οι φοιτητές, ενώ στην πραγματικότητα πήγαιναν στους καθηγητές, εκτός από 200 ευρώ που κρατούσαν οι φοιτητές.

Επιπρόσθετα, ένας εξ αυτών και μάλιστα πρόεδρος Τμήματος (σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής) έπεισε 7 φοιτητές υποσχόμενος την συμμετοχή τους σε πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμβάλλουν οικονομικά, αλλά θα λάβουν μελλοντικά τα διπλάσια χρήματα από όσα έβαζαν. Το πρόγραμμα αυτό ποτέ δεν εκτελέστηκε και έως σήμερα ο εν λόγω καθηγητής αρνείται να επιτρέψει στους φοιτητές τα 337.000 ευρώ που του είχαν δώσει.

Το θλιβερό είναι ότι δεν έχουν τις απαράδεκτες αυτές συμπεριφορές μόνο οι καθηγητές των Πανεπιστημίων, αλλά και άλλοι επαγγελματίες άλλων χώρων, χώρων δηλαδή που θεωρεί κανείς ότι δεν μπορεί να συμβαίνουν παρόμοια φαινόμενα… Λυπηρό ότι και να γίνει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ