Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Παναγιώτης Τσιμπούκης: Περιμένοντας την αλλαγή του έτους στην Δικαιοσύνη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Περιμένοντας την αλλαγή του έτους στην Δικαιοσύνη

Σε λίγες μόλις ώρες μας εγκαταλείπει το 2019 και έρχεται, όπως αναμενόταν, το 2020.

Οι ευχές για ένα καλό νέο έτος κατακλύσουν τα κινητά τηλέφωνα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μηνύματα, αυτοκόλλητα, GIF, sticker, κ.λπ.

Ευχές καταναλωτικές, ευχές μόδας, ευχές σχεδόν ανέξοδες, ευχές των ανθρώπων που κατά κανόνα έχουν χάσει -για πολλούς λόγους- την κοινωνική επαφή, ευχές ψυχρές του facebook που περισσότερο είναι για εντυπωσιασμό και για να γεμίσει ο χρόνος του μοναχικού ανθρώπου, παρά ουσίας και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Παρά την τεράστια αύξηση των νέας μορφής ευχών, δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την είσοδο του νέου χρόνου, ο οποίος θα είναι και πάλι των ίδιων μηνών και των ίδιων ημερών, με τα ίδια χαρακτηριστικά του προηγούμενου. Η μόνη διαφορά είναι στην ψυχολογία και την ελπίδα για ένα καλλίτερο επερχόμενο έτος, έτσι για να μπορούν να επιβιώσουν οι αστρολόγοι, οι καφετζούδες και οι χαρτορίχτρες.

Φυσικά δεν είναι κακό να υπάρχει ελπίδα, εξάλλου από τον άνθρωπο φεύγει τελευταία, μαζί με του χούι, αλλά είναι άσχημο πράγμα η ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα.

Ο νέος χρόνος δεν πρόκειται να φέρει τίποτα καινούργιο, τίποτα νέο, εάν δεν αλλάξουν οι ίδιοι οι άνθρωποι τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, εάν δεν αλλάξουν την σειρά των προτεραιοτήτων τους, εάν δεν πετάξουν στο άπατο πηγάδι τις μωροφιλοδοξίες τους, εάν δεν σταματήσουν να ενδιαφέρονται μόνο για το «εγώ τους» και πολλά άλλα ατελείωτα «εάν».

Επειδή η ψευτο-μωρο-φιλοσοφία σε ένα ειδικευμένο σάιτ όπως είναι το dikastiko.gr δεν ικανοποιεί το επίπεδο του μεγάλου αριθμού των επισκεπτών του, επιχειρώ μια πολύ σύντομη προσέγγιση της πραγματικής κατάστασης στο χώρο της Δικαιοσύνης, με αφορμή την είσοδο του 2020.

Η Δικαιοσύνη πρέπει να αλλάξει άρδην εκ θεμελίων, τόσο από πλευράς έμψυχου υλικού (νοοτροπίας, ανθρώπων, κ.λπ.) όσο και δομής λειτουργικότητας.

Κάπου είναι αντιληπτός ο χλευασμός των γραμμών αυτών. Όμως, είναι πολύ δύσκολο να δεις «από μέσα» την πραγματικότητα, να δεχθείς ότι θα εγκαταλείψεις το βόλεμα και την αλαζονεία της εξουσίας και θα θυμηθείς και πάλι τον όρκο που έδωσες μπαίνοντας στο δικαστικό ή εισαγγελικό σώμα (κάποιοι στην πορεία δίνουν πολιτικό όρκο πλέον, γιατί άλλαξαν απόψεις περί θρησκείας). Τότε δηλαδή που πίστευες πραγματικά αυτά τα οποία πρέσβευες και είχες στο νεανικό –τότε- μυαλό, πριν αλλοιωθούν στο πέρασμα του χρόνου και μέσα στην λειτουργία του μηχανισμού που τρέχει με ακρίβεια ρολογιού, δημιουργώντας τους δικούς του κανόνες και ανθρώπους.

Το πρώτο και βασικό που πρέπει να μπορέσει να γίνει στην Δικαιοσύνη, είναι να σταματήσει επιτέλους αυτή στενή σχέση αίματος που έχει αναπτυχθεί μεταξύ δικαστών, πολιτικών και ορισμένων πανεπιστημιακών καθηγητών. Καθηγητών που πλέον της δικηγορίας που ασκούν, αναπτύσσουν αφανείς –σε πρώτη ματιά- πολιτικές σχέσεις μεριμνώντας για πρόσωπα της Δικαιοσύνης, ενώ δημιουργούν παράλληλα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, κάτω από το πέπλο σωματειακού τύπου κέντρων, καλώντας δικαστές ως ομιλητές, δήθεν, να διδάξουν.

Νέοι τρόποι άλωσης της Δικαιοσύνης πάντα θα υπάρχουν. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι γιατί οι δικαστές που είναι ισόβιοι, ανεξάρτητοι (δήθεν), έχουν δώσει όρκο και δικάζουν στο όνομα του Ελληνικού λαού, υποκύπτουν σε όλα αυτά, εμπρός στις φιλοδοξίες και τηξν προβολή τους και όχι μόνο.

Εκατοντάδες εκατομμύρια λέξεις μπορεί να γραφούν για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά η αναμονή της εισόδου της νέας χρονιάς και το γεγονός ότι αισθητός αριθμός μελών της Δικαιοσύνης προτιμούν αντί να αφουγκράζονται τα τεκταινόμενα στο χώρο τους, να προβαίνουν σε αναρτήσεις αυτοπροβολής στο facebook, κ.λπ., δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επέκτασης των γραμμών αυτών.

  Πάντως, το 2020 μπαίνει στην Δικαιοσύνη πολύ σκληρά, με υποθέσεις που έχουν έντονες πολιτικές προεκτάσεις και τόσο πάνω από την έδρα όσο και στα δικαστικά γραφεία πρέπει να λειτουργήσει σύνεση και να μη υπάρχουν κυκλοθυμικές αντιδράσεις που δεν βοηθούν την εικόνα της Δικαιοσύνης προς τα έξω.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ