Τετάρτη 02 Ιουλίου 2025

Παναγιώτης Τσιμπούκης: Πού ήταν τόσα χρόνια το Ελεγκτικό Συνέδριο στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Την σιωπή των αμνών τήρησε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τα ερωτήματα που προκύπτουν

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Πού ήταν τόσα χρόνια το Ελεγκτικό Συνέδριο στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ; dikastiko.gr/ EUROKINISSI

«Σφάζονται» στην ποδιά του ΟΠΕΚΕΠΕ υπουργοί, υφυπουργοί και κομματικά στελέχη, κάτω από το αδιάφορο βλέμμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που συνειδητά φέρεται να άφησε το σκάνδαλο των επιδοτήσεων να εξελίσσεται διαχρονικά, με αποτέλεσμα οι ευρωεισαγγελείς να χτυπήσουν την πόρτα της Κυβέρνησης, διασύροντας για ακόμη μια φορά τη χώρα μας διεθνώς και φυσικά το κουστούμι θα το πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος.

Την παραίτησή τους από τα υπουργικά «καθήκοντα» υπέβαλαν μετά την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκης Βορίδης και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου, Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστος Μπουκώρος. Οι παραιτήσεις τους έγιναν άμεσα αποδεκτές από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα, παραιτήθηκε και ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος.

Έγιναν όμως και παραιτήσεις κομματικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι ακούγονται σε διαλόγους που κατέγραψαν νόμιμα οι κοριοί.

Πρόκειται για τον γραμματέα Αγροτικών Φορέων  Ανδρέα Καρασαρίνη, αλλά και το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής  Γιάννη Τρουλλινό. Ο τελευταίος είναι όπως σημειώνεται συνεργάτης του Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Επίτροπος στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Θα έπρεπε να ασκεί έλεγχο

Το όλο παράδοξο είναι ότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ υπάρχει επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο οποίος θεωρητικά θα έπρεπε  να  ασκεί  προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο στον Οργανισμό.

Πρόκειται για προϊστάμενο Τμήματος (Β.Κ.) ο οποίος παράλληλα είναι και επίτροπος τομέα (Β΄ τομέα) αγροτικής ανάπτυξης και σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει πραγματοποίηση κανέναν έλεγχο στον Οργανισμό.

Προηγούμενα, από το 2019 υπήρχε άλλος επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Δ.Δ.) στον Οργανισμό, ο οποίος μάλιστα είναι ανιψιός βουλευτή της ΝΔ  και εν ενεργεία υπουργού. Ο εν λόγω επίτροπος είχε αποσπαστεί κατά το παρελθόν και στο γραφείου του εν λόγω υπουργού με την ιδιότητα του συμβούλου.

Παρ΄ όλα αυτά, δεν έχει γίνει γνωστό τουλάχιστον μέχρι τώρα ότι έχει γίνει  έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί αν το είχε κάνει δεν θα έφτανε το σκάνδαλο στους ευρωεισαγγελείς. Εκτός και αν ο επίτροπος ασκούσε μεν έλεγχο θεωρητικά, αλλά κάποιο άλλο – όπως αναφέρεται – αόρατο χέρι, μπλοκάριζε το όλο θέμα και άπλωνε πέπλο σιωπής.

Πάντως, όπως λένε  δικαστές, οι οποίοι για ευνόητους λόγους κρατούν την ανωνυμία τους, υπάλληλος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου,  είχε ανακαλύψει το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ το 2024 και ενημέρωσε σχετικά την πρόεδρο του δικαστηρίου.

Ποιος κάρφωσε το σκάνδαλο στην Ευρωεισαγγελία;

Όμως, από τη στιγμή εκείνη ο υπάλληλος  έπεσε στην απόλυτη δυσμένεια. Αποσπάστηκε (με το πέπλο της νομιμότητας των υπηρεσιακών αναγκών) κατ΄ επανάληψη σε διάφορες υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου όπως είναι στο υπουργείο Παιδείας, κ.λπ.

Τελικά, ο υπάλληλος  αναγκάστηκε να ζητήσει και έλαβε  από το υπηρεσιακό συμβούλιο άδεια άνευ αποδοχών για «προσωπικούς λόγους», μέχρι το 2027 (ημερομηνία συνταξιοδότησης της πρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου).

Το κακό δεν σταματά εδώ. Το 2020 υπάλληλος  της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ φέρεται να ανακάλυψε το σκάνδαλο και την κατασπατάληση του Ευρωπαϊκού χρήματος και να ενημέρωσε τον τότε πρόεδρο του Οργανισμού   καθηγητή Γρηγόρη  Βάρα.

Στην συνεχεία η υπάλληλος του εσωτερικού ελέγχου του Οργανισμού ενημέρωσε για το σκάνδαλο το  Ελεγκτικό Συνέδριο, χωρίς ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες να υπάρχει καμία ανταπόκριση τόσο από τον κ. Βάρα, όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Έτσι, η υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, μη έχοντας άλλη επιλογή κατέφυγε στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς και τους ενημέρωσε για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα η ιστορία είναι γνωστή.

Εύλογα ερωτήματα για την υπόθεση

Όμως, εύλογα ερωτήματα ζητούν απάντηση, όπως είναι:

– Γινόταν έλεγχος στον ΟΠΕΚΕΠΕ από το Ελεγκτικό Συνέδριο μέσω του   επιτρόπου του;

– Εάν όντως γινόταν έλεγχος δεν διαπιστώθηκε καμία ατασθαλία στον Οργανισμό όλα αυτά τα χρόνια;

– Εάν όντως γινόταν έλεγχος είχαν  διαπιστωθεί  οι  ατασθαλίες τις οποίες κατέγραψαν οι ευρωεισαγγελείς;

– Εάν είχε διαπιστωθεί το σκάνδαλο και ο επίτροπος είχε κάνει το καθήκον του και είχε προβεί στις νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, το σκάνδαλο θα είχε φτάσει στους Ευρωεισαγγελείς,

– Ο επίτροπος  εάν είχε βρει παρανομίες τις διατύπωσε  εγγράφως  αρμοδίως στην ηγεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου;

– Τελούσε σε γνώση της πρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου  η κατασπατάληση του Δημοσίου χρήματος, δηλαδή η διάθεση του Ευρωπαϊκού χρήματος,  μέσω των πολιτικών και κομματικών μηχανισμών, σε δήθεν αγρότες, κτηνοτροφές, κ.λπ. και  παράλληλα «παιδία» των κομμάτων;

– Μετά από τα τόσα που συνέβαιναν στον Οργανισμό κανένας από  το Ελεγκτικό Συνέδριο -από όλη την ιεραρχία του- δεν πήρε τίποτα χαμπάρι τόσα χρόνια; Εάν όχι τότε κάποιοι πρέπει να ευθύνονται από την πυραμίδα του Ελεγκτικού Συνεδρίου;

Πέρα από τα ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις, κάποιοι ενδέχεται να έχουν ευθύνες στο Ελεγκτικό Συνέδριο και πρέπει να αναζητηθούν γιατί έχουν συνδράμει με τη σιωπή τους  και την αδράνεια τους, στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και στον διασυρμό της χώρας. Και πέρα από όλα αυτά οι δικαστές εισερχόμενοι στο δικαστικό σώμα δίνουν όρκο.

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι περικοπές

Πέρα από όλα αυτά «το καταλογιστικό κουστούμι» που θα μας ράψουν οι Ευρωπαίοι και όπως όλα δείχνουν θα πληρωθεί από το δημόσιο κορβανά. Δηλαδή θα πληρωθεί από τον ιδρώτα του Έλληνα φορολογούμενου που προσπαθεί να επιβίωσει οικονομικά, μετά από μνημόνια,  στέρηση 13ου και 14ου μισθού, κ.λπ.

Να μην  λησμονείται όμως και  η αλήθεια ότι οι περικοπές των αποδοχών των δικαστών επανήλθαν αναδρομικά, ενώ του Δημοσίου υπαλλήλου δεν επανήλθαν.

Αλλά και πιο πέρα ακόμη από όλα αυτά, είναι γνωστές όπως λέγεται πως οι σχέσεις υψηλόβαθμης δικαστικού λειτουργού με πρώην πολιτικά πρόσωπα που  είχαν και έχουν εκκρεμείς υποθέσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Κάτι που προκαλεί ερωτηματικά, ενώ την ίδια στιγμή δεν λέει μεν κάτι, αλλά λέει παράλληλα  και πολλά.

Γιατί γράφτηκαν οι γραμμές αυτές

Οι γραμμές αυτές γράφηκαν με αφορμή το Δελτίου Τύπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που στάλθηκε 26 Ιουνίου 2025  στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και  έκανε λόγο για «άνοιγμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με στόχο την καλύτερη κατανόηση από την κοινωνία του ρόλου και του έργου του».

Ειδικότερα, το Δελτίο Τύπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μεταξύ των άλλων, αναφέρει:

«Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εξωστρέφειας της Δικαιοσύνης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, κατόπιν πρωτοβουλίας του Γραφείου Τύπου του Δικαστηρίου, της Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Σωτηρίας Ντούνη με τον Πρόεδρο και την Γενική Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), κ.κ. Σωτήριο Τριανταφύλλου και Χριστίνα Κοψίνη

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι δυνατότητες για το άνοιγμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με στόχο την καλύτερη κατανόηση από την κοινωνία του ρόλου και του έργου του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου της Χώρας.

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου υπογράμμισε τη σημασία της ισότιμης και αξιόπιστης ενημέρωσης των πολιτών, καθώς και τη βούληση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να αναπτύξει θεσμικούς διαύλους επικοινωνίας με τους εκπροσώπους του Τύπου, στο πλαίσιο του σεβασμού και της διακριτικότητας, που απαιτεί η λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr