Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Παναγιώτης Τσιμπούκης: Στενόχωρη η εικόνα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Στενόχωρη η εικόνα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Του Παναγιώτη Τσιμπούκη

Αρκετά στενόχωρη είναι η εικόνα των συνεχών διενέξεων οι οποίες έχουν φτάσει σχεδόν στο αποκορύφωμά τους μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ).

Κάποτε γινόταν λόγος για συναινετικό προεδρείο και τώρα γίνεται λόγος για λυπηρό προεδρείο, καθώς η εικόνα του τόσο στον κόσμο των δικαστών, όσο και των πολιτών οι οποίοι πληροφορούνται τα τεκταινόμενα μέσα στους κόλπους της ΕΔΕ, προκαλεί μελαγχολία, λύπη, απογοήτευση και πολλά άλλα αρνητικά συναισθήματα.

Ενδεικτικό της κρατούσας κατάσταση είναι τα όσα αναφέρονται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ, τα οποία παραιτήθηκαν των αξιωμάτων τους (όχι από μέλη του Δ.Σ.).

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Στην πολύωρη συνεδρίαση δημιουργήθηκαν εντάσεις και διατυπώθηκαν ακραίες και εξυβριστικές εκφράσεις εις βάρος συγκεκριμένων μελών του ΔΣ, όπως είχε συμβεί και στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου». Δεν έλεγε κάποιος ότι είναι και η καλλίτερη εικόνα για μια Ένωση, όπως είναι η ΕΔΕ.

Εάν αυτά συμβαίνουν στην ΕΔΕ, τότε τι πρέπει να γίνεται σε άλλα Σωματεία, είναι το μεγάλο ερώτημα το οποίο πλανάται.

Πρέπει να επικρατήσει συναίνεση και ψυχραιμία στους κόλπους του Δ.Σ. της ΕΔΕ, γιατί τα μέλη της, δηλαδή οι δικαστές, στα μάτια των πολιτών χάνουν το κύρος τους, με άμεσο επακόλουθο να φθείρεται σε μεγάλο βαθμό ο θεσμός της Δικαιοσύνη. Το ότι πλησιάζουν οι εκλογές στην ΕΔΕ για την ανάδειξη νέας διοίκησης, δεν μπορεί με κανένα τρόπο να δικαιολογήσει τόσο την αντιπαράθεση όσο και τους υψηλούς τόνους, κάτι που δεν βοηθάει κανέναν, αλλά αντίθετα φθείρει την Δικαιοσύνη, αλλά και τους ίδιους τους δικαστές.

Άντε και έφτασε ο χρόνος των εκλογών. Άντε και έγιναν οι εκλογές. Άντε και άνοιξαν οι κάλπες. Μετά τι; Αν κάποιοι πιστεύουν ότι η ένταση, η αντιπαράθεση, το υβρεολόγιο και η εμπόλεμη κρατούσα σήμερα κατάσταση θα δώσει σταυρούς, ας μη κοιμούνται και τόσο βέβαιοι.

Αλλά και εάν ακόμα η επερχόμενη κάλπη δώσει τον ίδιο συσχετισμό δυνάμεων στο Δ.Σ., τότε τι μέρα ξημερώνει;

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση, δηλαδή συνεχίζεται η φθορά της Δικαιοσύνης συνειδητά πλέον από τους ίδιους τους δικαστές;

Η Δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί μεγάλη, αν όχι ανυπολόγιστη, φθορά και δεν αντέχει νέα αρνητικά κρούσματα.

Είναι καιρός, να γίνει επανεκκίνηση στην ΕΔΕ, γιατί ο πολίτης, που στην ουσία είναι η ζυγαριά της Δικαιοσύνης, θα στραφεί σε βάρος της και όπως κάποιες άλλες εποχές, θα πετάει ο κόσμος στην έδρα των δικαστηρίων κέρματα και άλλα αντικείμενα, ενώ δεν θα έχουν τρόπο οι δικαστές να κατέβουν από την έδρα.

Οι πολίτες είναι εδώ και αρκετά χρόνια φορτισμένοι και αγανακτισμένοι από την οικονομική κρίση που τους έχει πλήξη και τα επακόλουθα προβλήματα και δεν αποκλείεται η κρίση στην ΕΔΕ να είναι η τελευταία σταγόνα που θα πέσει στο γεμάτο ποτήρι. Μπορεί να ακούγεται αυτό υπερβολή, αλλά δεν πρέπει να ξεχνά κανείς, αυτή την κλασσική, μα βασική έκφραση, που λέει ο απλός Έλληνας ότι «η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο του πολίτη».

Πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ