Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2023

 Παναγιώτης Τσιμπούκης:  Το Facebook αντικαθιστά το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης

Δεν μπορεί το  Facebook να αποτελέσει για τους κατέχοντες θέσεις εξουσίας (υπουργούς, υφυπουργούς, κ.λπ.)   μέσο ενημέρωσης για την γνωστοποίηση  έκδοσης υπουργικών αποφάσεων,  νομοθετικών  αλλαγών,  κ.ά. και ειδικά όταν αφορούν μεγάλες ομάδες πληθυσμού.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
 Παναγιώτης Τσιμπούκης:  Το Facebook αντικαθιστά το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης

Έχει ξεπεράσει κάθε όριο λογικής και ανοχής, αλλά και περιφρόνησης η αντικατάσταση των Δελτίων Τύπου και των ανακοινώσεων των υπουργείων (υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων, κ.λπ.) από αναρτήσεις στα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το  Facebook,  twitter, κ.ά.

Ο πολιτικός,  οποία ιδιότητα   και εάν κατέχει, είναι  δημόσιο πρόσωπο εξουσίας  και ασκεί εξουσία. Κάθε ενέργεια του έχει δημόσιο αντίκτυπο και ένα ειδικό βάρος.

Δεν μπορούν οι κατέχοντες θώκο σε υπουργεία να ανακοινώνουν  υπουργικές αποφάσεις, νομοθετικές ρυθμίσεις, κ.λπ. μέσω του    Facebook,  του twitter, κ.λπ. και πολύ περισσότερο όταν οι αποφάσεις που γνωστοποιούν μέσω των  μέσων κοινωνικής δικτύωσης αφορούν μεγάλο αριθμό προσώπων, επιχειρήσεων, κ.ά.

Χαρακτηριστική αρνητική περίπτωση είναι η χθεσινή ανάρτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνου Αλεξανδρή, στο Facebook.

Ειδικότερα, χθες το πρωί το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε μέσω του γραφείου Τύπου  ότι τα δικαστήρια στην Αττική θα αναστείλουν την 16η.2.2021 τις εργασίες τους λόγω των αρνητικών καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Στην συνέχεια χθες το μεσημέρι (περίπου 2,30 μ.μ.) στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο κ. Αλεξανδρής  ανάρτησε ότι και σήμερα (17.2.2021)  για δεύτερη μέρα, τα δικαστήρια στην Αττική θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της κακοκαιρίας.

Μάλιστα, επικόλλησε στην ανάρτησή του και την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης  Κωνσταντίνου Τσιάρα περί διήμερης αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων (16 και 17.2.2021).

Στο μεταξύ από το υπουργείο Δικαιοσύνης υπήρξε σιγή ιχθύος. Δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση για την δεύτερη ημέρα αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων στην Αττική.

Σιγά σιγά η ανάρτηση αυτή του γενικού γραμματέα άρχισε να γίνεται γνωστή στον δικηγορικό κόσμο. Έτσι, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, με τη σειρά του επανέλαβε την ανάρτηση του κ. Αλεξανδρή στην δική του σελίδα στο Facebook.

Το τραγικό και παράλληλα προκλητικό της ιστορίας είναι ότι ο κ. Αλεξανδρής έκανε λαϊκ  στη ανάρτηση του κ. Βερβεσού. Ή στραβός είναι ο γιαλός ή κάποιος στραβά βαδίζει, θα έλεγα με απλά Ελληνικά

Στο μεταξύ, όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) δεν  είχαν καμία επίσημη πληροφόρηση για το ζήτημα της σημερινής λειτουργίας ή όχι  των δικαστηρίων στην Αττική.

Με μια ευθεία περιφρόνηση τόσο προς τους πολίτες (ακόμη και στους ψηφοφόρους τους), όσο και στα ΜΜΕ,  σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση για το επίμαχο αυτό θέμα  και αρκέστηκε στην ανάρτηση του κ. Αλεξανδρή στο Facebook, για να πληροφορηθούν οι δικηγόροι, δικαστές,   εισαγγελείς, δικαστικοί υπάλληλοι, διάδικοι, μάρτυρες, κ.λπ. ότι τα δικαστήρια και οι Εισαγγελίες  θα είναι κλειστά σήμερα στην περιφέρεια του νομού Αττικής.

Το βράδυ αφού αναρτήθηκε η είδηση στα ΜΜΕ  και αφού η υπουργική απόφαση είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε στα ΜΜΕ το ΦΕΚ με το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης.

Μπορεί το Facebook να αποτελεί για του απλούς πολίτες, ένα είδος ικανοποίησης, ψυχολογικής υποστήριξης και διεξόδου από την προσωπική μοναξιά και ανασφάλεια τους, αλλά παράλληλα να αποτελεί   και ένα εργαλείο προβολής των προσωπικών-ατομικών αλλαγών  του κάθε χρήστη (αλλαγή κόμης, αλλαγή γυαλιών σε κουλτούρε διανοουμενίστικο  στιλ, επίδειξη νέου ρουχισμού, κ.λπ.).

Ξεκάθαρα και ευθέως, κανείς δεν τάσσεται κατά του Facebook από τους απλούς πολίτες.

Δεν μπορεί όμως το  Facebook να αποτελέσει για τους κατέχοντες θέσεις εξουσίας (υπουργούς, υφυπουργούς, κ.λπ.)   μέσο ενημέρωσης για την γνωστοποίηση  έκδοσης υπουργικών αποφάσεων,  νομοθετικών  αλλαγών,  κ.ά. και ειδικά όταν αφορούν μεγάλες ομάδες πληθυσμού.

Με άλλα λόγια δεν μπορεί να αναβιώσει η ανεκδιήγητη τακτική του τέως αναπληρωτή  υπουργού  Υγείας Παύλου Πολάκη, που χρησιμοποιούσε το Facebook ως γραφείο Τύπου.

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι τα ατοπήματα στο υπουργείο Δικαιοσύνης το ένα διαδέχεται το άλλο. Όπως πρέπει να επισημανθεί  ότι  έχουν εξαντληθεί όλες οι ανοχές σε αυτό που  λέγεται Δικαιοσύνη, η οποία  αφενός έχει τεράστια εσωτερικά προβλήματα  και αφετέρου συνεχώς αυξάνεται το ποσοστό  αμφισβήτησή της από τους πολίτες.

Η περιφρόνηση, η αδιαφορία και ο «ωχ αδελφισμός » προς τους πολίτες (και τα ΜΜΕ)  σηματοδοτεί μια νέα εποχή στα δρώμενα στο  χώρο της Δικαιοσύνης και σε αυτούς που την υπηρετούν, από όποια θέση και εάν κατέχουν.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr