Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Άννα Κανδύλη: Πρόστιμα επιβάλλονται – Γιατί όμως δεν εισπράττονται;

"Με δεδομένο μάλιστα ότι σε αρκετές περιπτώσεις μετά την «ατονία» ακολουθεί και η «άφεση αμαρτιών» (με κάποια σχετική ρύθμιση) οι «απείθαρχοι» συνήθως τη γλιτώνουν και πληρώνουν το «μάρμαρο» μόνο οι λίγοι συνεπείς" επισημαίνει η Άννα Κανδύλη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άννα Κανδύλη: Πρόστιμα επιβάλλονται – Γιατί όμως δεν εισπράττονται;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν καθημερινά οι αρμόδιες αρχές, οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Μόνο το Σάββατο, 29 Νοεμβρίου, έγιναν 65.388 έλεγχοι και επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 521.550.

Από την αρχή της πανδημίας, όταν και ξεκίνησαν οι περιορισμοί, έχουν επιβληθεί εν ολίγοις πρόστιμα που αντιστοιχούν σε κάτι δεκάδες εκατομμύρια. Όμως από αυτά έχουν εισπραχθεί ελάχιστα.

Ως γνωστό σε αυτή τη χώρα προβλέπονται κυρώσεις για το καθετί και ειδικά όταν εξαγγέλλονται( για οτιδήποτε και να αφορούν) στην αρχή ακούμε εντυπωσιακά νούμερα και τους αρμόδιους να κάνουν λόγο για παραδειγματική τιμωρία σε όσους δεν τηρούν τα εξαγγελλόμενα. Οι «ποινές» δε επιβάλλονται με τέτοια προσήλωση στο « γράμμα του νόμου» που ενίοτε προκαλούν (ενδεικτική περίπτωση το πρόστιμο που επιβλήθηκε σε γυναίκα η οποία πήγε να καταθέσει ένα λουλούδι στην επέτειο του Πολυτεχνείου).

 

Συνήθως όμως σε σύντομο χρονικό διάστημα οι τόνοι πέφτουν και η αυστηρότητα ατονεί. Και κάποιοι, όχι λίγοι, το γνωρίζουν καλά αυτό.

Με δεδομένο μάλιστα ότι σε αρκετές περιπτώσεις μετά την «ατονία» ακολουθεί και η «άφεση αμαρτιών» (με κάποια σχετική ρύθμιση) οι «απείθαρχοι» συνήθως τη γλιτώνουν και πληρώνουν το «μάρμαρο» μόνο οι λίγοι συνεπείς.

Μήπως λοιπόν, και μιλώντας για την προκείμενη περίπτωση, εκτός της επιβολής χιλιάδων προστίμων θα έπρεπε να υπάρξει ανάλογη πρόβλεψη και για την είσπραξή τους;

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ