Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Αποκάλυψη: Το πλάνο για ευθεία νομική διεκδίκηση των Γερμανικών επανορθώσεων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Το πλάνο για ευθεία νομική διεκδίκηση των Γερμανικών επανορθώσεων

Με συγκεκριμένη στρατηγική μέσω της Προεδρικής και Κοινοβουλευτικής διπλωματίας η ελληνική κυβέρνηση προχωρεί αργά αλλά πλέον με σταθερό βήμα προς τα εμπρός στην ευθεία διεκδίκηση των Γερμανικών επανορθώσεων για τη Ναζιστική θηριωδία στη χώρα μας.

Η στρατηγική αυτή έχει θέσει σε πρώτο πλάνο τον πρώτο πολίτη της χώρας, Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος ξεπερνώντας τις περιορισμένα περιθώρια δράσης ελέω συντάγματος, έχει – με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης- διεθνοποιήσει το θέμα ως πρώτο στάδιο της διπλωματικής διεκδίκησης.

Ο ΠτΔ έχει γίνει επίτιμος δημότης σε όλα τα μαρτυρικά χωριά

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το γεγονός ότι ο κ.Παυλόπουλος έχει γίνει επίτιμος δημότης κάθε μαρτυρικού χωριού της χώρας που υπέστη τη θηριωδία των Ναζί. Χαρακτηριστικά (π.χ) έγινε επίτιμος δημότης στο Δίστομο (Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας) το 2015, στα Καλάβρυτα το 2015, στην Υπάτη (Λαμίας) το 2015, στο Κομμένο (Νικολάου Σκουφά) το 2017, στην Κερδύλια (Αμφίπολης) το 2017, στα Ανώγεια το 2017, στον Βιάννο το 2017 και τα Σφακιά το 2018 .

Η συνάντηση στο Κάσελ

Χαρακτηριστικό του διπλωματικού στυλ που έχει επιλέξει η ελληνική πλευρά ειναι όσα είπε τον Ιούνιο του 2017 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επίσκεψή του στο Κάσελ της Γερμανίας, στην πόλη δηλαδή όπου μαζί με την Αθήνα οργανώθηκε η κορυφαία διεθνής έκθεση σύγχρονης Τέχνης documenta 14.

Τότε Γερμανοί Πολίτες του Κάσελ υποδέχθηκαν τους Προέδρους, Ελλάδος και Γερμανίας κρατώντας πλακάτ στα οποία ήταν γραμμένα στα ελληνικά «Ποτέ ξανά Δίστομο» και αναφερόταν επίσης ο αριθμός των 218 εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα: «Όσο λοιπόν δεν ξεχνάμε τι συνέβη στο Δίστομο, δίνουμε την απάντηση που πρέπει σε αυτά τα υπολείμματα και πρέπει να θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία είναι εύθραυστο αγαθό, πρέπει να την υπερασπιζόμαστε κάθε φορά», επεσήμανε τότε ο κ. Παυλόπουλος, και αυτά είναι λόγια που επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία.

Το πόρισμα

Ο κ.Παυλόπουλος έχει γίνει διεθνώς πρεσβευτής της καμπάνιας υπέρ της δικαίωσης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και αυτό προφανώς αποτελεί τμήμα της «βήμα- βήμα» προσπάθειας της ελληνικής πλευράς να διεθνοποιήσει το θέμα και ταυτόχρονα να κάνει το επόμενο βήμα της ευθείας διεκδίκησης.

Ο Νικ. Βούτσης

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δημοσιοποίηση του πορίσματος της ειδικής επιτροπής που είχε συγκροτηθεί για το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, προκειμένου να ληφθεί απόφαση από την εθνική αντιπροσωπεία. Η επίσημη τοποθέτηση – επίσης καθόλου τυχαία- του Πρόεδρου της Βουλής Νικ. Βούτση, προ μηνών,  ήταν ξεκάθαρη:  «Πρόσφατα έκανε δηλώσεις δεσμευτικές ο πρωθυπουργός και το έχω πει και εγώ επανειλημμένα. Αυτό το εξαιρετικό πόρισμα της ειδικής επιτροπής για τις γερμανικές επανορθώσεις σε όλες τις πτυχές, θα έρθει στην ολομέλεια της Βουλής και θα ληφθεί απόφαση. Θα υπάρξει διεκδίκηση και σε διακρατικό και σε νομικό επίπεδο» δήλωσε ο Νίκος Βούτσης.

Πλησιάζει η ώρα

Είναι προφανές ότι ως τμήμα της διπλωματικής στρατηγικής είχε επιλεγεί να ολοκληρωθούν πρώτα τα μνημόνια και μετά να υπάρξει το επόμενο- και νομικό- βήμα:  «Δεν θέλαμε σε όλη τη διάρκεια που συζητούνταν τα ελληνικά μνημόνια να θεωρηθεί ότι συμψηφίζουμε αυτό το ιερό θέμα, για την ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού, με ενδεχόμενες απαιτήσεις- χρηματικές, υλικές- εκείνων των προγραμμάτων», είπε ο κ. Βούτσης.

Ο αείμνηστος Γιάννης Σταμούλης

Πως ξεκίνησε

Ως γνωστόν μια δικαστική απόφαση έχει διασώσει τις απαιτήσεις των κατοίκων του Διστόμου και τις ταξιδεύει στην ιταλική έννομη τάξη, χάρη στην πρωτοβουλία του ευπατρίδη της δικηγορίας Ι. Σταμούλη, ενός ανθρώπου που με εντυπωσιακά περισσή πίστη και άρτια νομική κατάρτιση τις οδήγησε εκεί. Στο γύρισμα του ιστορικού χρόνου, τις προφύλαξε από την «έλλειψη ζήλου» που παρατηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της μεταπολεμικής περιόδου, κατ’ εφαρμογή μιας  σκοπιμότητας που υπαγορεύτηκε από τις ψυχροπολεμικές διεθνείς και διμερείς διπλωματικές σχέσεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ