Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2022

Ο Γιάννος Παπαντωνίου απαντά για όλα!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Γιάννος Παπαντωνίου απαντά για όλα!

Με μία μακροσκελή δήλωση, μία ημέρα μετά την είδηση ότι διαβιβάζονται στη βουλή δύο δικογραφίες που αφορούν στο πρόσωπο του για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας,

ο υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, μιλάει για «διώκτες», υποστηρίζοντας ότι ήρθε η ώρα να πληρώσει και ο ίδιος ένα τίμημα. Αναφερόμενος δε στις συμβάσεις που υπέγραψε ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, σημειώνει ότι ουδόλως ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στο κατηγορητήριο που κάνει λόγο για ζημία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, ύψους 400.000.000  ευρώ.

“Κατά τη διάρκεια του πολιτικού μου βίου, ενήργησα πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον”

«Υπήρξα ο μακροβιότερος υπουργός Οικονομίας, και σύνδεσα το όνομά μου με αυτό που πολλοί θεωρούν ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Μεταπολίτευσης, την ένταξη στην ΟΝΕ, στο ευρώ, που μας κράτησε όρθιους, παρά τα λάθη των εταίρων μας, στην τελευταία καταστροφική κρίση. Ήταν, λοιπόν, σε κάποιο βαθμό αναμενόμενο να πληρώσω ένα τίμημα. Η Ελλάδα είναι η χώρα που, ιδιαίτερα σήμερα, η επιτυχία τιμωρείται» λέει ο Γ. Παπαντωνίου και συνεχίζει:

«Οι διώκτες μου έχουν ρίξει τόνους λάσπης. Τώρα, όμως, άρχισαν τα αποκαλυπτήρια. Ξέχασαν τις δήθεν αμαρτωλέςσυμβάσεις – εκτός από την περίπτωση ενός Γάλλου, που είχε συκοφαντήσει τον Κ. Σημίτη και εμένα. Τον έχω ήδη καταδικάσει στα γαλλικά δικαστήρια και στη συνέχεια εξέτισε ποινή φυλάκισης στις γαλλικές φυλακές.

Η κεντρική κατηγορία που μου απευθύνεται είναι ότι δήθεν προώθησα, με πρόθεση, ένα πρόγραμμα, τη σύμβαση Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής έξη φρεγατών τύπου «S», που δεν ήταν συμφέρον για το ελληνικό Δημόσιο. Στηρίζουν αυτήν την κατηγορία στην εκτίμηση ότι υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής των έξι φρεγατών που περιόριζαν την απόδοση του προγράμματος.

Όμως, τα ακριβώς αντίθετα ισχύουν: Οι καθυστερήσεις ήταν οριακές ενώ, αντίθετα, ακύρωση ή διακοπή του προγράμματος θα συνεπαγόταν μεγάλη ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου λόγω ραγδαίας απαξίωσης των έξη παλαιών φρεγατών.

Επιπλέον, θα καθιστούσε αναγκαία η την άμεση δρομολόγηση προγράμματος κατασκευής νέων φρεγατών, των οποίων το κόστος θα προσέγγιζε τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή θα ήταν περίπου δεκαπλάσιο σε σχέση με το κόστος ύψους 381 εκατομμυρίων ευρώ του εκσυγχρονισμού, και ήταν απολύτως ανέφικτο να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό. Τέλος, η πρώτη νέα φρεγάτα θα παραδιδόταν το 2015, αντί του 2006 – που ήταν ο χρόνος παράδοσης των εκσυγχρονισμένων φρεγατών» λέει ο Γ. Παπαντωνίου, υπεραμυνόμενος της σύμβασης που υπέγραψε για τις φρεγάτες.

«Δεν έχει προκύψει τίποτα σε βάρος μου»

Στη δήλωση του, ο Γ. Παπαντωνίου υποστηρίζει ότι επί 15 χρόνια δεν έχει βρεθεί τίποτε μεμπτό σε βάρος του, και πως τώρα ήρθε η ώρα να επινοηθεί το τρικ της «παθητικής δωροδοκίας». Όσο για τους λογαριασμούς του υποστηρίζει ότι εκείνος πρώτος τους χορήγησε στις ανακριτικές αρχές, πριν φθάσουν οι απαντήσεις των δικαστικών συνδρομών. 

«Μετά από 15 χρόνια δικαστικών ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμιά απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας. Ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής. Οι ελβετικοί λογαριασμοί, τους οποίους έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών, αποδείχτηκε μετά από ενδελεχή εξέταση ότι είναι πεντακάθαροι».

Όπως λέει μάλιστα είχε ανοίξει ο ίδιος λογαριασμό στην Γενεύη, πολύ πριν γίνει υπουργός, το 1983.

«Η απόλυτη ανυπαρξία στοιχείων παράνομης λειτουργίας έφερε τους διώκτες μου σε πλήρες αδιέξοδο. Εφεύραν, για το λόγο αυτό, ένα πρωτοφανές σενάριο: να συνδέσουν αναλήψεις μετρητών ενός αντιπροσώπου οπλικών συστημάτων – που έχει πεθάνει – από λογαριασμούς του σε ελληνικές τράπεζες με καταθέσεις μετρητών φιλικού μου προσώπου σε δικούς του ελληνικούς λογαριασμούς, χωρίς να υπάρχει καμιά σύνδεση ή σχέση μεταξύ τους!

Ούτε ηλεκτρονική μεταβίβαση , ούτε επαφή, ούτε καν επικοινωνία ή γνωριμία !!! Και, βέβαια, καμιά απολύτως σχέση ή γνωριμία μεταξύ του αντιπροσώπου και εμένα. Κάποιο «μαγικό χέρι» φαίνεται να συνδέει τα μετρητά του ενός με τα μετρητά του άλλου. Εξάλλου, δεν υπάρχει καμιά αριθμητική συσχέτιση μεταξύ αναλήψεων και καταθέσεων. Το συμπέρασμα, ότι δήθεν οι καταθέσεις μετρητών του φιλικού μου προσώπου αποτελούν χρήματα αναλήψεων σε μετρητά του αντιπροσώπου της εταιρίας είναι εξωφρενικό. Τα όσα αφορούν τη «νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα» είναι απολύτως ανυπόστατα δεδομένου ότι δεν αποδείχτηκε η ύπαρξη «παράνομης δραστηριότητας». Οι αναφορές σε «πολύπλοκες τραπεζικές κινήσεις» και «δαιδαλώδεις διαδρομές» στερούνται αντικειμένου» σημειώνει. 

Κλείνοντας τη δήλωση του, ο κ. Παπαντωνίου, υποστηρίζει ότι κατά την διάρκεια του πολιτικού του βίου ενήργησε πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και πως οι όποιες προσπάθειες ενοχοποίησης του θα καταρρεύσουν.

«Προσπάθειες ενοχοποίησής μου μέσω κατασκευασμένων εκτιμήσεων υπηρετούν δόλιες σκοπιμότητες και είναι καταδικασμένες να καταρρεύσουν. Το ίδιο θα συμβεί με την επιχειρούμενη κοινοβουλευτική ανακύκλωση αυτής της άθλιας μεθόδευσης, με. επικέντρωση στην ανύπαρκτη δωροδοκία. Το κράτος δικαίου τελικά θα κατισχύσει».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ