Σάββατο 25 Μαϊου 2024

Ο Καλογήρου «ξηλώνει» Κοντονή

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Καλογήρου «ξηλώνει» Κοντονή

Αποσύρει σχέδιο νόμου το οποίο έχει πάει στη Βουλή προς ψήφιση και περιλαμβάνει τη διάταξη του υπ. Δικαιοσύνης για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών ο νέος υπουργός Μιχ. Καλογήρου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο υπουργός έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση με την οποία τον ενημερώνει πως αποσύρει το νομοσχέδιο προκειμένου να μελετήσει τη συγκεκριμένη διάταξη.

Το ξήλωμα της διάταξης Κοντονή είναι το πρώτο βήμα αποκατάστασης των σχέσεων με την κυβέρνηση

Ουσιαστικά η πρώτη κίνηση του νέου υπουργού αποτελεί «ξήλωμα» της διάταξης Κοντονή, την οποία είχε υπερασπιστεί σθεναρά ο πρώην υπουργός ακόμα και απέναντι στη θύελλα αντιδράσεων του δικηγορικού σώματος. Η πρωτοβουλία είναι ενδεικτική πως ο νέος υπουργός επιχειρεί με το καλημέρα να επανακαθορίσει τις σχέσεις με τους δικηγόρους της Αθηνας οι οποίες βρίσκονταν στο έσχατο σημείο και να επαναφέρει την ηρεμία.

Δημοψήφισμα

Αλλωστε η διάταξη αυτή είχε προκαλέσει σφοδρή αντίδραση από τον ΔΣΑ , οι οποίοι είχαν έρθει σε προσωπική κόντρα πολύ υψηλών τόμων με τον Στ. Κοντονή, από την ημέρα που ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου την προθεσή του να διασπάσει το μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας και πιθανότατα όλης της Ευρώπης σε τρία (Ευελπίδων, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής). Είχαν φτάσειδε σε επιπεδο προσωπικών συγκρουσεων μεταξύ του υπουργού και του προέδρου του ΔΣΑ , Δημ. Βερβεσσού.

Η οδηγία είχε δεχτεί επικρίσεις απο τους δικαστές ενω την είχε χρησιμοποιήσει , ως επιχείρημα, και ο Αρ. Φλώρος. Μάλιστα οι δικηγόροι πραγματοποίησαν δημοψήφισμα με το οποίο με συντριπτικό ποσοστό αντιτάχθηκαν στην τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Καλογήρου θέλει να μελετήσει το σχέδιο εκ νέου , αν δηλαδή χρειάζεται να δημιουργηθούν π.χ άλλα 2 πρωτοδικεία ή μόνο ένα, ή αν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της υπερφόρτωσης του Πρωτοδικείου Αθηνών με τη δημιουργία μεταβατικής έδρας Πρωτοδικείου ή με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων (και εκδίκασης αδικημάτων) σε Ειρηνοδικεία.

Το τεκμήριο της αθωότητας

Το νομοσχέδιο το οποίο αποσύρεται και περιλαμβάνει τη διάταξη για την τριχοτόμηση, αφορά την κύρωση οδηγίας για την μείωση της ποινής κατηγορουμένων των οποίων το τεκμήριο αθωότητας έχει προσβληθεί από δηλώσεις δημοσίων λειτουργών. Πρόκειται για την κοινοτική οδηγίας 2016/343 στην οποια προβλέπονται σειρά μέτρων αποκατάστασης από την παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, ιδίως δε στις περιπτώσεις που δημόσια πρόσωπα εκφέρουν κρίσεις για φυσικά πρόσωπα πριν από την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.

Η οδηγία έγινε ερύτερα γνωστή όταν την επικαλέστηκε προ ημέρων ο Αρ. Φλώρος ο οποίος προειδοποίησε όσα δημόσια προσωπα ή κρατικούς λειτουργούς ασκούν κριτική για την αποφυλάκισή του, πως θα ζητήσει μείωση τη ποινής του για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας. Στην ενσωμάτωση εκ μέρους της κυβέρνησης της κοινοτικής οδηγίας, είχε αντιταχθεί δημίσιως πολύ καιρό πριν η Ενωση Δικαστών Εισαγγελέων, αναφέροντας:

«Επίσης προβληματίζει ιδιαίτερα η σκοπιμότητα νομοθέτησης του άρθρου 7 παρ. 1 και 2 του ίδιου Σχεδίου Νόμου, με την οποία επιχειρείται να θεσμοθετηθεί ως λόγος μειώσεως της καταγνωσθείσας ποινής η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορουμένου. Κάτι τέτοιο εκτός του ότι δεν έχει έρεισμα ή προηγούμενο στην κοινοτική νομοθεσία και νομολογία, θέτει υπό αμφισβήτηση το ανεπηρέαστο της δικαστικής κρίσης από δηλώσεις δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών», αναφέρει επι λέξει η ανακοίνωση της ΕΔΕ, στις 20/8.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ