Τετάρτη 08 Φεβρουαρίου 2023

Συνοδος Κορυφής Ε.Ε : Ναι μεν αλλά για τις κυρώσεις στην Τουρκία -Στο τραπέζι η θετική ατζέντα Ε.Ε – Τουρκίας

Για διεύρυνση των κυρώσεων, αλλά όχι οικονομικά σημαντικές μιλά το REUTERS, σε προετοιμασία κυρώσεων αναφέρεται το POLITIKO.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συνοδος Κορυφής Ε.Ε : Ναι μεν αλλά για τις κυρώσεις στην Τουρκία -Στο τραπέζι η  θετική ατζέντα Ε.Ε – Τουρκίας

Reuters και Politiko δεν “φέρνουν”  τόσο καλά νέα, για την Ελλάδα,  όσον αφορά το προσχέδιο πάνω στο οποίο θα συζητήσουν οι ηγέτες της Ε.Ε για τις κυρώσεις στην Τουρκία.

Για διεύρυνση των κυρώσεων, αλλά όχι οικονομικά σημαντικές μιλά το προσχέδιο συμπερασμάτων της ΕΕ σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters.Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν να προετοιμαστούν πρόσθετες κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο περιήλθε σε γνώση του Politico.

REUTERS

Διεύρυνση -αλλά όχι και σκλήρυνση- κυρώσεων προς την Άγκυρα περιλαμβάνει το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συζητείται σήμερα σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων ενόψει της Συνόδου Κορυφής, όπως αναφέρει το Reuters. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να διευρύνει τον κατάλογο των ατόμων και των επιχειρήσεων από την Τουρκία που θα υποστούν κυρώσεις για τις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι διαπραγματεύσεις για τη δισέλιδη δήλωση συνεχίζονται, με την Ελλάδα και την Κύπρο να εκτιμούν ότι τα βήματα αυτά δεν είναι αρκετά, σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, είναι ότι οι περισσότερες χώρες τάσσονται στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου για το ζήτημα των κυρώσεων, όπως και για την επιβολή εμπάργκο όπλων.

Επικεφαλής των χωρών που δεν επιθυμούν οικονομικά σκληρές κυρώσεις στην Άγκυρα θεωρείται η προεδρεύουσα Γερμανία.

Είναι ενδιαφέρον ότι σε σημερινή ομιλία της η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στις πρακτικές της Άγκυρας – ειδικά απέναντι στην Κύπρο: στη σύνοδο πρέπει να εξετάσουμε πως θα ενεργήσουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοικτό αυτό καθ’ αυτό το ζήτημα των κυρώσεων, αλλά και της έντασής τους.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εξετάσουν περισσότερα βήματα σε ό,τι αφορά στην Τουρκία τον Μάρτιο αν δεν υπάρξει πρόοδος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες.

POLITIKO

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν να προετοιμαστούν πρόσθετες κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο περιήλθε σε γνώση του Politico.

«Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, συμπεριλαμβανομένης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου», αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην αύξηση της πίεσης προς την Άγκυρα, το έγγραφο «καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες λίστες» σχετικά με τον υφιστάμενο μηχανισμό κυρώσεων κατά Τούρκων αξιωματούχων.

Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο επέκτεινε για ένα έτος τις κυρώσεις που στοχεύουν σήμερα σε δύο άτομα.

Το έγγραφο ανοίγει επίσης το δρόμο για ευρύτερα μέτρα. Καλεί το Συμβούλιο «εάν χρειαστεί, να εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης». Σύμφωνα με ανώτερο διπλωμάτη της ΕΕ, μια πιθανή επιλογή είναι να καταστούν τα λιμάνια και οι υπηρεσίες της ΕΕ απρόσιτες σε τουρκικά πλοία που συμμετέχουν στις παράνομες δραστηριότητες.

Το κείμενο σημειώνει επίσης την απόσυρση του τουρκικού πλοίου Oruc Reis από τις δραστηριότητές του, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «πιστεύει ότι αυτό θα διατηρηθεί έτσι ώστε να επιτρέψει την έγκαιρη επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Το σχέδιο, όπως σημειώνει το Politico, συζητήθηκε από πρεσβευτές της ΕΕ την Τετάρτη και θα μπορούσε να αλλάξει. Εντούτοις, ξεκινώντας τη διαδικασία για νέες κυρώσεις, η πρόθεση είναι να δοθεί μια ευκαιρία και σε άλλες επιλογές, όπως σημείωσε ένας άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Είναι επίσης ένας τρόπος να κερδίσουμε λίγο χρόνο, να δώσουμε στη διπλωματία περισσότερο χώρο» είπε.

Για το σκοπό αυτό, το έγγραφο τονίζει ότι «η προσφορά για μια θετική ατζέντα ΕΕ – Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, εάν η Τουρκία επιθυμεί να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της». Η ΕΕ δηλώνει επίσης «πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια για την φιλοξενία Σύρων προσφύγων στην Τουρκία», σύμφωνα με το κείμενο.

Επικεφαλής των χωρών που δεν επιθυμούν οικονομικά σκληρές κυρώσεις στην Άγκυρα θεωρείται η προεδρεύουσα Γερμανία.

Είναι ενδιαφέρον ότι σε σημερινή ομιλία της η Ανγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στις πρακτικές της Άγκυρας – ειδικά απέναντι στην Κύπρο: στη σύνοδο πρέπει να εξετάσουμε πως θα ενεργήσουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοικτό αυτό καθ’ αυτό το ζήτημα των κυρώσεων, αλλά και της έντασής τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ