Δευτέρα 06 Μαϊου 2024

Διαρροή e-mail αποδήμων: Πειθαρχικές ενέργειες αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών μετά την παράδοση του πορίσματος για την υπόθεση Ασημακοπούλου

Τι αναφέρεται στο πόρισμα της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου για την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας σε σχέση με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διαρροή e-mail αποδήμων: Πειθαρχικές ενέργειες αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών μετά την παράδοση του πορίσματος για την υπόθεση Ασημακοπούλου (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Παραδόθηκε στις αρμόδιες Αρχές το πόρισμα της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) σχετικά με τη διαρροή e-mail αποδήμων στην υπόθεση, που εμπλέκεται η ευρωβουλευτής Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου και η οποία οδήγησε στον αποκλεισμό της από τις επικείμενες ευρωεκλογές.

Σημειώνεται ότι όπως έγραψε το dikastiko.gr εντολή για διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για τα e-mail Ασημακοπούλου έδωσε και ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Αθηνών μετά τις καταγγελίες για διαρροή των στοιχείων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας κατοίκων του εξωτερικού.

Στην έρευνα την οποία ανέλαβε ο εισαγγελέας Γιώργος Νούλης θα εξεταστεί αν υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Η ίδια η ευρωβουλευτής δήλωσε πως “θα συνεργαστώ με την Αρχή σε ό,τι μου ζητηθεί ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια”. Ειδικότερα, μετά την ανακοίνωση έρευνας από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ανέφερε: «Η διερεύνηση από την ΑΠΔΠΧ του θέματος που αφορά στην αποστολή από το γραφείο μου ενημερωτικών email είναι καλοδεχούμενη από εμένα».

Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου ΥΠΕΣ για διαρροή e-mail αποδήμων: Το εκτενές πόρισμα

«Στη βάση του πορίσματος Εσωτερικού Ελέγχου, η Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός προχωρούν τις διαδικασίες για τις εν λόγω πειθαρχικές ενέργειες καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε σχέση με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση μετά την παράδοση του πορίσματος.

Και προστίθεται ότι «από την πρώτη στιγμή, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι θα διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση των καταγγελιών για αποστολή e-mail σε Έλληνες πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό.

Ακριβώς γι’ αυτό, την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά τις καταγγελίες πολιτών, η Υπουργός Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, έδωσαν εντολή για διενέργεια εσωτερικού ελέγχου στο Υπουργείο Εσωτερικών».

Διαρροή e-mail αποδήμων: Η παράδοση του πορίσματος

Όπως αναφέρεται «η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου πραγματοποίησε πλήρη έλεγχο που κατέληξε σε εκτενές πόρισμα, το οποίο η κ. Κεραμέως και ο κ. Λιβάνιος παρέδωσαν σήμερα στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και στον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, προς διευκόλυνση των ερευνών τους».

Σημειώνεται επίσης πως «κεντρικό στοιχείο του πορίσματος είναι η διακρίβωση, κατά το χρονικό διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2023, μη θεσμικά προβλεπόμενης διακίνησης, εντός του Υπουργείου Εσωτερικών, προσωπικών δεδομένων Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό και είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές του 2023».

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών

«Από την πρώτη στιγμή, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι θα διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση των καταγγελιών για αποστολή e-mail σε Έλληνες πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό.

Ακριβώς γι’ αυτό, την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά τις καταγγελίες πολιτών, η Υπουργός Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, έδωσαν εντολή για διενέργεια εσωτερικού ελέγχου στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου πραγματοποίησε πλήρη έλεγχο που κατέληξε σε εκτενές πόρισμα, το οποίο η κ. Κεραμέως και ο κ. Λιβάνιος παρέδωσαν σήμερα στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και στον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, προς διευκόλυνση των ερευνών τους.

Κεντρικό στοιχείο του πορίσματος είναι η διακρίβωση, κατά το χρονικό διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2023, μη θεσμικά προβλεπόμενης διακίνησης, εντός του Υπουργείου Εσωτερικών, προσωπικών δεδομένων Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό και είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές του 2023.

Στο πόρισμα συστήνονται πειθαρχικές ενέργειες στη βάση των ευρημάτων. Περιλαμβάνονται επίσης συστάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε σχέση με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Στη βάση του πορίσματος Εσωτερικού Ελέγχου, η Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός προχωρούν τις διαδικασίες για τις εν λόγω πειθαρχικές ενέργειες καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε σχέση με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ