Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023

Άμεσες αποζημιώσεις θυμάτων της Χρυσής Αυγής: Οι σκέψεις της κυβέρνησης και τα 8 εκατομμύρια της κρατικής επιχορήγησης

Τι σκέφτεται η κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις των θυμάτων της Χρυσής Αυγής και πως τα θύματα συνδέουν το θέμα με τα δεσμευμένα 8 εκατομμύρια της κρατικής επιχορήγησης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άμεσες αποζημιώσεις θυμάτων της Χρυσής Αυγής: Οι σκέψεις της κυβέρνησης και τα 8 εκατομμύρια της κρατικής επιχορήγησης

Υπό μελέτη, αλλά με βάση όλα τα νομικά δεδομένα που συγκροτούν ένα δύσκαμπτο και ασφυκτικό πλαίσιο , έχει θέσει η κυβέρνηση το ζήτημα της άμεσης ή εν τέλει πιο γρήγορης αποζημίωσης των θυμάτων που παραστάθηκαν ως πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της τα δεδομένα και το υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά το ζήτημα. Το όλο θέμα έχει να κάνει με το αν γίνεται να επισπευσθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης.

Γιατί η νομική φόρμουλα υπάρχει και αφορά νόμο του 2009 με τον οποίο συστάθηκε η «Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης Θυμάτων Εγκληματικών Πράξεων», η οποία λειτουργεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και αποφασίζει επι αιτήσεων αποζημίωσης για θύματα εγκλημάτων βίας.

Τέτοιες αποζημιώσεις όμως καταβάλλονται όταν καταστεί αμετάκλητη μια απόφαση, κάτι που είναι ένα ισχυρό συνταγματικό εμπόδιο γιατί τώρα δεν υπάρχει αμετάκλητη απόφαση. Επίσης θα πρέπει να νομοθετήσει «φωτογραφικά» , κάτι που επίσης προσκρούει στο Σύνταγμα.

Τα θύματα λένε πως μέχρι τότε όμως θα έχουν υποστεί μια τεράστια , εκ νέου , δικαστική μάχη. Ζητούν λοιπόν από την δεσμευμένη κρατική επιχορήγηση για τη Χρυσή Αυγή, που αγγίζει τα 8 εκατομμύρια, να τους καταβληθεί ένα ποσό τώρα ή τέλος πάντων σύντομα.

Τι αναφέρει

Ο νόμος 3811/2009 που θέσπισε την αρχή για τις αποζημιώσεις , έχει ως μέλη :

α) έναν Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως Πρόεδρο,

β) έναν Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο οποίος υποδεικνύεται ε τον αναπληρωτή του από τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,

γ) έναν υπάλληλο της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που είναι τουλάχιστον προϊστάμενος Διευθύνσεως, αναπληρούμενος από προϊστάμενο άλλης Διευθύνσεως.

Η αξίωση αποζημίωσης γεννάται:

α) στην περίπτωση που ο δράστης του εγκλήματος δεν διαθέτει τους απαιτούμενους προς τούτο πόρους, από την έκδοση αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης,

β) στην περίπτωση που δεν μπορεί να εξακριβωθεί η ταυτότητα του δράστη, από τη θέση της δικογραφίας στο αρχείο αγνώστων δραστών και

γ) στην περίπτωση που ο δράστης δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά ή να του επιβληθεί ποινή, από τη θέση της δικογραφίας στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα ή από την έκδοση αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος ή από την έκδοση αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης ή από την με οποιονδήποτε άλλο τρόπο οριστική περάτωση της υπόθεσης.

3.Στις περιπτώσεις α` και γ` της προηγούμενης παραγράφου, προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης αποζημίωσης είναι η αδυναμία του θύματος να ικανοποιήσει καθ` οιονδήποτε τρόπο την αξίωση αποζημίωσης που έχει εναντίον του δράστη, η οποία προσδιορίσθηκε με τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ