Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Ανασχηματισμός “εκλογικής μάχης”: Τι σημαίνει για το Υπουργείο Δικαιοσύνης – Είναι διαχειρίσιμη η “οργή” του Τ. Θεοδωρικάκου;

Ο ανασχηματισμός δεν ήταν πάντως αυτό που λέμε δομικός, αφού δεν έφυγαν οι βασικοί υπουργοί που διαχειρίζονται την κρίση πανδημίας , ούτε το οικονομικό επιτελείο. Υπάρχουν παλιά και νέα στελέχη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανασχηματισμός “εκλογικής μάχης”: Τι σημαίνει για το Υπουργείο Δικαιοσύνης – Είναι διαχειρίσιμη η “οργή” του Τ. Θεοδωρικάκου;

Είναι ανασχηματισμός επανεκκίνησης ή εκλογικής μάχης; Ή μήπως και τα δυο; Το συμπέρασμα του ανασχηματισμού που ανακοίνωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης, είναι πως προφανώς το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει το αφήγημα της επόμενης μέρας και κυρίως δια της “πολιτικοποίησης” του σχήματος (σε σχέση με τους τεχνοκράτες) θέτει σε εγρήγορση το κόμμα καθώς το 2021 θα είναι προφανώς εκλογική χρονιά.

Το σενάριο είναι συγκεκριμένο:

-Το εμβόλιο θα θέσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το τέλος της πανδημίας όπως την βιώνουμε σήμερα, και θα θέσει επί τάπητος το θέμα της διαχείρισης των αποτελεσμάτων της. Κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Με συνέπειες χειρότερες από αυτές των μνημονίων.

-Συνεπώς εκεί προφανώς στο σενάριο επανεκκίνησης θα τεθεί από τον πρωθυπουργό το ζήτημα αναβάθμισης της λαϊκής εντολής ώστε να εφαρμόσει το σχέδιο του , το οποίο πλέον στηρίζεται σε διαφορετικά δεδομένα από αυτά με τα οποία εξελέγη. Πότε τοποθετείται αυτό; Πιθανόν την άνοιξη ή το καλοκαίρι.

Το σχήμα

Ο ανασχηματισμός δεν ήταν πάντως αυτό που λέμε δομικός, αφού δεν έφυγαν οι βασικοί υπουργοί που διαχειρίζονται την κρίση πανδημίας , ούτε το οικονομικό επιτελείο. Υπάρχουν παλιά και νέα στελέχη. Ανάμεσά τους και πολιτικοί από το κέντρο όπως ο Γιώργος Αμυράς και ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης με προέλευση από το Ποτάμι. Οι αλλαγές που έγιναν σε μεγάλα υπουργεία ήταν επί της ουσίας δυο με τον Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Γιάννη Βρούτση να αποχωρούν από τη νέα κυβέρνηση.

Η έκπληξη άλλωστε δεν ήταν η αποχώρηση του δεύτερου, αφού ήταν προδιαγεγραμμένη από το καλοκαίρι, αλλά του πρώτου: Εκεί υπάρχει ένα αγκάθι καθώς ο Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού στο δρόμο προς την κυβέρνηση με ευθύνη της στρατηγικής και επικοινωνίας. Επίσης πιστώνεται βασικά νομοθετήματα , όπως η ψήφιση του νόμου των αποδήμων με διακομματικό ρεκόρ 288 ψήφων, και γενικά ένα θετικό αποτύπωμα. Τι του χρεώθηκε; Πιθανόν η διαχείριση του ζητήματος με τις μάσκες στα σχολεία και σίγουρα “δύσκολες” σχέσεις άλλους υπουργούς ή κεντρικό υπουργό. Το θέμα εν προκειμένω είναι ότι η μη πρόταση αξιοποίησης σε άλλο πόστο προκαλεί ενόχληση και μάλιστα σφοδρή στην πλευρά του πρώην υπουργού, για την οποίαν παραμένει άγνωστο αν είναι διαχειρίσιμη.

Η ανάρτηση

Χαρακτηριστικό είναι πως σε ανάρτηση του στα social media για τον ανασχηματισμό, ευχαρίστησε τους πάντες όχι όμως την κεντρική κυβέρνηση αφού δεν λέει κουβέντα για το Μέγαρο Μαξίμου:

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη στήριξη και την αγάπη σας! Ιδιαίτερα στα εκατοντάδες στελέχη της Αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα.

Νιώθω υπερήφανος για το δημιουργικό, μεταρρυθμιστικό έργο στο Υπουργείο Εσωτερικών.

15 μεγάλες μεταρρυθμίσεις και θετικές αλλαγές για τους πολίτες, έγιναν πράξη μέσα σε 18 μήνες, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη ανάμεσα στον πολίτη και στο Κράτος.

Κορωνίδα όλων, η κατοχύρωση στην πράξη του δικαιώματος των Ελλήνων να ψηφίζουν από τη χώρα στην οποία βρίσκονται με 288 ψήφους από το ελληνικό κοινοβούλιο. Οι Έλληνες ενωμένοι στον κόσμο!

Νιώθω βαθιά ικανοποίηση για τη συμβολή μου στην ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνικής πολιτικής της. Για τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και την αξιοκρατία, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Εκφράζω τις θερμές ευχές μου, στους συναδέλφους που αναλαμβάνουν το Υπουργείο Εσωτερικών. Θα έχουν την αμέριστη στήριξη μου, στην υλοποίηση των υπολοίπων μεταρρυθμίσεων που έχουμε δρομολογήσει.

Και ασφαλώς ένα μεγάλο ευχαριστώ στον υπέροχο, απλό κόσμο, της Νέας Δημοκρατίας για τις μάχες που δώσαμε ως τώρα, ιδίως στα δύσκολα χρόνια της αντιπολίτευσης.

Ως πολίτης και ως βουλευτής αυτής της μεγάλης λαϊκής μεταρρυθμιστικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, θα συνεχίσω να μάχομαι για τις ιδέες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και του υπεύθυνου πατριωτισμού!

Πάμε μπροστά!».

Οι μη αλλαγές

Τα βασικά υπουργεία όπως αυτά των Οικονομικών, Εξωτερικών, Άμυνας Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Παιδείας έμειναν αλώβητα από τις αλλαγές με κάποιες μόνο στο υπουργείο Παιδείας στους υφυπουργούς. Πιθανόν την μη αλλαγή της Νίκης Κεραμέως στο Παιδείας προκάλεσε το… αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για παραίτηση της κας Κεραμέως που προφανώς δεν ήθελε να ικανοποιήσει ο πρωθυπουργός.

Στο Δικαιοσύνης

Η μη αλλαγή στο Δικαιοσύνης αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στον Κώστα Τσιάρα , για το γεγονός ότι διαχειρίστηκε ένα πολυ δύσβατο περιβάλλον, με το οποίο μάλιστα (αφού είναι γιατρός) δεν είχε σχέση κατά το παρελθόν. Ο κ. Τσιάρας πάντως είναι από τα πρόσωπα που απολαμβάνουν προσωπική εμπιστοσύνη από τον κ. Μητσοτάκη, αφού ήταν προσωπική επιλογή του και για τη θέση του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ το 2016.

Το γεγονός δε ότι  επανέφερε ηρεμία σε ένα ηλεκτρισμένο περιβάλλον , του πιστώνεται. Η προσθήκη δε του υφυπουργού Γιώργου Κώτσηρα (στη θέση του Δημ. Κράνη που παραιτήθηκε και δεν αναπληρώθηκε το καλοκαίρι) προσθέτει σε επίπεδο διεθνών σχέσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφού ο νέος υφυπουργός είναι μάχιμος δικηγόρος και θεωρεί εξαιρετικά φέρελπις πολιτικά.

Οσον αφορά στα διαδικαστικά ο κ. Τσιάρας θα υποδεχτεί αύριο στο γραφείο του τον νέο Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα, αμέσως μετά την ορκωμοσία του.

Οι αλλαγές και οι μετακινήσεις

Εκτός από τις αλλαγές στα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας έχουμε και μετακινήσεις. Μετακινούνται οι Μάκης Βορίδης (από Αγροτικής Ανάπτυξης σε Εσωτερικών) και Κωστής Χατζηδάκης (από Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε Εργασίας), ενώ αναβαθμίζεται ο Κώστας Σκρέκας (από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας).

Επίσης, μετακινείται η Σοφία Ζαχαράκη (από υφυπουργός Παιδείας σε υφυπουργός Τουρισμού) και ο έως σήμερα υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναβαθμίζεται στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών. Στην θέση του επίσης ένα νέο πρόσωπο, ο Χρήστος Ταραντίλης που ανακοίνωσε και την σύνθεση της νέας κυβέρνησης ως κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο έως σήμερα υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει με τη σειρά του υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Αναβαθμίζεται, επίσης, από υφυπουργό σε αναπληρωτή υπουργό Υγείας ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός και οι υφυπουργοί Παιδείας, Ζέττα Μακρή και Άγγελος Συρίγος, Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, Εσωτερικών (με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Στύλιος, Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου, Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.

Ποιοι υφυπουργοί αποχώρησαν

Από τις θέσεις υφυπουργών αποχωρούν οι Βασίλης Διγαλάκης (Παιδείας), Δημήτρης Οικονόμου (Περιβάλλοντος), Μάνος Κόνσολας (Τουρισμού), Γρηγόρης Ζαριφόπουλος (Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Θεόδωρος Καράογλου (Εσωτερικών, με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης). Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης έχει ως εξής:

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Παναγιώτης Πικραμμένος

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας

Αναπληρωτής υπουργός για τη δημοσιονομική πολιτική: Θεόδωρος Σκυλακάκης

Υφυπουργός για τη φορολογική πολιτική και τη δημόσια περιουσία: Απόστολος Βεσυρόπουλος

Υφυπουργός για το χρηματοπιστωτικό σύστημα: Γεώργιος Ζαββός

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης

Αναπληρωτής υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης

Υφυπουργός: Γιάννης Τσακίρης

Υφυπουργός: Χρίστος Δήμας

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Νίκος Δένδιας

Αναπληρωτής υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Υφυπουργός: Κώστας Φραγκογιάννης

Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Βλάσης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Υφυπουργός: Λευτέρης Οικονόμου

Υφυπουργός: Νίκος Χαρδαλιάς

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Υφυπουργός: Αλκιβιάδης Στεφανής

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Υπουργός: Νίκη Κεραμέως

Υφυπουργός: Ζέτα Μακρή

Υφυπουργός: Άγγελος Συρίγος

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης

Υφυπουργός: Παναγιώτης Τσακλόγλου

Υφυπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου

Υφυπουργός: Μαρία Συρεγγέλα

Υπουργείο Υγείας

Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας

Υφυπουργός: Βασίλης Κοντοζαμάνης

Υφυπουργός: Ζωή Ράπτη

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργός: Κώστας Σκρέκας

Υφυπουργός: Γιώργος Αμυράς

Υφυπουργός: Νίκος Ταγαράς

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπουργός: Λίνα Μενδώνη

Υφυπουργός: Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Υφυπουργός: Λευτέρης Αυγενάκης

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Υπουργός: Κώστας Τσιάρας

Υφυπουργός: Γιώργος Κώτσηρας

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Μάκης Βορίδης

Υφυπουργός: Στέλιος Πέτσας

Υφυπουργός: Σταύρος Καλαφάτης

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Υπουργός: Κυριάκος Πιερρακάκης

Υφυπουργός: Γεώργιος Γεωργαντάς

Υφυπουργός: Γιώργος Στύλιος

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Υπουργός: Κώστας Αχ. Καραμανλής

Υφυπουργός: Γιάννης Κεφαλογιάννης

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Υπουργός: Γιάννης Πλακιωτάκης

Υφυπουργός: Κώστας Κατσαφάδος

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Σπήλιος Λιβανός

Υφυπουργός: Γιάννης Οικονόμου

Υφυπουργός: Φωτεινή Αραμπατζή

Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός: Χάρης Θεοχάρης

Υφυπουργός: Σοφία Ζαχαράκη

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Υπουργός: Παναγιώτης Μηταράκης

Υφυπουργός: Σοφία Βούλτεψη

Υπουργός Επικρατείας: Γιώργος Γεραπετρίτης

Υφυπουργός: Θοδωρής Λιβάνιος

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου: Άκης Σκέρτσος

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Χρήστος Ταραντίλης

Αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος: Αριστοτελεία Πελώνη

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 

Προτείνονται για:

– Γραμματέας Κοινοβουλευτική Ομάδας:

Γιάννης Μπουγάς

– Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος:

Γιάννης Βρούτσης

– Αναπληρωτές Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι:

Χρήστος Μπουκώρος -Θάνος Πλεύρης

Η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ