Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Aναστολή σε όλους τους καταδικασθέντες πλην Ρουπακιά πρότεινε η Εισαγγελέας – Η δίκη διακόπηκε για αύριο το πρωί

Όπως ανέφερε η κυρία Οικονόμου, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ανασταλτικό χαρακτήρα των ποινών με περιοριστικούς όρους, τους οποίους επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει εφόσον γίνει δεκτή η εισήγησή της από την έδρα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Aναστολή σε όλους τους καταδικασθέντες πλην Ρουπακιά πρότεινε η Εισαγγελέας – Η δίκη διακόπηκε για αύριο το πρωί

Η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων διακόπηκε και θα επαναληφθεί αύριο Τρίτη, στις 10.00 το πρωί, όπου θα συνεχιστούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των καταδικασθέντων. Στη συνέχεια, η έδρα θα διακόψει εκ νέου προκειμένου να διασκεφθεί και να καταλήξει στην οριστική απόφαση.

Νωρίτερα σήμερα Δευτέρα, τον ανασταλτικό χαρακτήρα των ποινών για τους καταδικασθέντες πρώην βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής έκανε δεκτό στην εισήγησή της η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου.

Στην εισήγηση αυτή κατέληξε ειδικά για τους πρώην βουλευτές όπως είπε για τους εξής λόγους:

  • Έχουν μόνιμη και γνωστή κατοικία στη χώρα
  • Δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους καθόλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας
  • Δεν είναι ύποπτοι φυγής καθώς και για μεγάλο χρονικό διάστημα τήρησαν τους περιοριστικούς όρους
  • Δεν έκαναν προπαρασκευαστικές πράξεις για οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια
  • Διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο, με εξαίρεση τον Νίκο Μιχαλολιάκο ο οποίος έχει μία καταδίκη αλλά αυτή αφορά υπόθεση του 1979 όταν ήταν 22 ετών και τους Αλεξόπουλο και Μπούκουρα που έχουν κατηγορηθεί για αδικήματα, νομικής όμως απαξίας. 

Σύμφωνα με την εισήγηση της εισαγγελέως η αναστολή αφορά και τον Γιάννη Λαγό, παρ’ ότι ο ίδιος δεν είχε ζητήσει.

«Εμφανίστηκαν πολλοί εκ των κατηγορουμένων πρώην βουλευτών, εδώ τελευταία… Όλοι ενώπιον της δικαιοσύνης είναι ίσοι ανεξαρτήτως αξιωμάτων. Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι αν αφεθούν ελεύθεροι θα διαπράξουν και άλλα εγκλήματα» σημείωσε η εισαγγελέας και πρόσθεσε: «Η άμεση εκτέλεση των ποινών θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς η διαδικασία μέχρι το εφετείο θα είναι μακροχρόνια».

Όπως ανέφερε η κυρία Οικονόμου για όλους αυτούς τους λόγους υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ανασταλτικό χαρακτήρα των ποινών με περιοριστικούς όρους, τους οποίους επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει εφόσον γίνει δεκτή η εισήγησή της από την έδρα.

Αναστολή δεν δικαιούται όπως ανέφερε η εισαγγελέας ο δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς καθώς του έχει επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ένταση και διακοπή

Πάντως οι δηλώσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, εκτός της αίθουσας, που μιλούσαν για “εισαγγελέα υπεράσπισης των Χρυσαγιτών” προκάλεσαν ένταση εντός του δικαστηρίου , με τον δικηγόρο του Αρτ. Ματθαιόπουλου να λέει στο δικαστήριο:

«Έχουν δικαίωμα να μιλούν για την ποινή και για την αναστολή; Αυτά είναι πειθαρχικά αδικήματα στο ΔΣΑ αλλά αυτά δεν αφορούν στο δικαστήριο. Σας προσβάλει αυτό εσάς και την εισαγγελική αρχή. Στην κρίση σας» κατέθεσε ο συνήγορος Ματθαιόπουλος και κατέθεσε στο δικαστήριο τις σχετικές δηλωσεις.

Η πολιτική αγωγή απαντησε με το σχόλιο «..φέρτε και του Λαγού τη δήλωση» προκαλώντας αναστάτωση.

Μετά από αυτά το δικαστήριο διέκοψε για αυριο στις 10 το πρωί, με τους πάνω από τους μισούς δικηγόρους να συνεχίζουν τις δευτερολογίες τους γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί η τελική κρίση του δικαστηρίου να μετατεθεί ή για αργά το βράδυ της Τρίτης ή ακόμα και την Τετάρτη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ