Απέρριψε το ΣτΕ προσφυγές δικηγόρων και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών για τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης
Συνταγματική η απόφαση της ΑΑΔΕ έκρινε η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου – Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξετάζει ο δικηγορικός κλάδος.

«Πράσινο φως» για τον προσδιορισμό του φόρου βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος έδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνοντας πως «δεν αντίκειται στις συνταγματικώς κατοχυρωμένες αρχές της φορολογικής ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών και της αναλογικότητας, καθώς και στα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίας και πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας».
Με τις αποφάσεις υπ’ αριθμ. 1798,1800/2025, κ.λπ. το ΣτΕ, με πρόεδρο τον Μιχάλη Πικραμένο και εισηγήτριες τις συμβούλους Επικρατείας Κωνσταντίνα Λαζαράκη και Βασιλική Μόσχου, απέρριψε όλες τις αιτήσεις ακύρωσης, που είχαν υποβληθεί από επτά δικηγορικούς συλλόγους και άλλους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς.
Στις αιτήσεις τους οι δικηγορικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς ζητούσαν την ακύρωση της απόφασης της ΑΑΔΕ, η οποία εισήγαγε το σύστημα τεκμαρτού προσδιορισμού του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Το σκεπτικό της Ολομέλειας
Στις αποφάσεις της η Ολομέλεια έκρινε συγκεκριμένα πως ο θεσπιζόμενος τρόπος τεκμαρτού προσδιορισμού του ετήσιου ελάχιστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό και με τη δυνατότητα ανατροπής του:
α. δεν αντίκειται στις συνταγματικώς κατοχυρωμένες αρχές της φορολογικής ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών και της αναλογικότητας, καθώς και στα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίας και πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας,
β. δεν επιβαρύνει υπέρμετρα και δεν κλονίζει την οικονομική κατάσταση των βαρυνόμενων προσώπων, παραβιάζοντας το προστατευόμενο από συνταγματικές και υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις δικαίωμα της ιδιοκτησίας,
γ. ανταποκρίνεται στα διδάγματα της κοινής πείρας και συνιστά μαχητό τεκμήριο,
δ. είναι σύμφωνος με την συνταγματική αρχή της νομιμότητας του φόρου και
ε. δεν αντίκειται στη συνταγματικώς κατοχυρωμένη προστασία της μητρότητας και της νεότητας.
Οι αντιδράσεις δικηγόρων
Οι αιτήσεις συζητήθηκαν στις 28 Μαρτίου 2025 ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ παραστάθηκαν την ημέρα εκείνη 15 δικηγόροι, ενώ οι πρώτες ανακοινώσεις του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου Μιχάλη Πικραμένου για τη συνταγματικότητα της πρόβλεψης φορολόγησης πυροδότησαν αντιδράσεις από τους δικηγόρους, όπως έγραψε το dikastiko.gr.
«Ο αγώνας μας για την κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης είναι ένας αγώνας αξιοπρέπειας για όλους και επιβίωσης των πιο αδύναμων» τόνιζε σε απόφασή της η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, προαναγγέλλοντας ότι μετά την εξέταση του επίσημου κειμένου θα υπάρξει πιθανώς προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων ανέφερε μάλιστα πως «ο τεκμαρτός υπολογισμός εισοδήματος, η φορολόγηση δηλαδή για εισόδημα που δεν έχει αποκτηθεί, είναι κοινωνικά άδικος και εξοντωτικός και πλήττει ασύμμετρα και βάναυσα τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, χωρίς ουσιαστικό δημοσιονομικό αποτύπωμα (μόνο 470 εκ. ευρώ σε σχέση με τα 6,9 δις ευρώ που προήλθαν από την εφαρμογή των λοιπών μέτρων – pos, σύνδεση ταμειακών μηχανών, έμμεσες τεχνικές ελέγχου κλπ)».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκλογές ΔΣΑ: Πλήρης στήριξη Βερβεσού στην παράταξη “Ομοδικία- Ενιαίο Ψηφοδέλτιο” ΣτΕ: “Ναι” με αστερίσκους στο Προεδρικό Διάταγμα για τα κίνητρα του ΝΟΚ Αποτάχθηκαν ο αστυνομικός της Βουλής και η σύζυγός του που κατηγορούνται για κακοποίησηΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr