Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Διακοπή της δίκης της Χρυσής Αυγής- Συνεχίζεται αύριο με την απόφαση για τα ελαφρυντικά – Τι προβλέπει η πρόταση της εισαγγελέως(ΦΩΤΟ)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διακοπή της δίκης της Χρυσής Αυγής- Συνεχίζεται αύριο με την απόφαση για τα ελαφρυντικά – Τι προβλέπει η πρόταση της εισαγγελέως(ΦΩΤΟ)
Διέκοψε για την Παρασκευή το πρωί στις 11 τη συνεδρίαση του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Το δικαστήριο αύριο θα ανακοινώσει την απόφασή του για τα ελαφρυντικά που ζητούν οι κατηγορούμενοι, αφού προηγουμένως ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων των κατηγορούμενων πρώην  βουλευτών . Μετά την ανακοίνωση του προεδρείου, που θα καθορίζουν το εύρος των ποινών θα αρχίσει η εισαγγελική πρόταση για το ύψος τους.

Στη συνέχεια, το προεδρείο θα αποφανθεί οριστικά για το ύψος των ποινών.

Εν τω μεταξύ νωρίτερα σήμερα, η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντία Οικονόμου, προχώρησε σε μερική αναίρεση της αρχικής της πρότασης , εισηγούμενη την επέκταση της αναγνώρισης του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου (πλέον με τον νέο ποινικό κώδικα ονομάζεται «σύννομου» βίου) και σε άλλους κατηγορούμενους. Αρχικώς, το ελαφρυντικό αυτό είχε αναγνωριστεί για τρεις κατηγορούμενους ωστόσο μετά της αντιδράσεις της υπεράσπισης, η εισαγγελέας πρότεινε να αναγνωριστεί και για όσους έχουν ενοχή για πλημμελήματα και όσους έχουν ενοχή για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά δεν εμπλέκονται σε βαριές εγκληματικές δραστηριότητες όπως δολοφονία Φύσσα και άλλα.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι αυτό δεν αφορά τους 7 πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άλλους κατηγορούμενος όπως ο Γιώργος Ρουπακιάς, οι δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν, οι συνεργοί στη δολοφονία Φύσσα, οι καταδικασθέντες για Αντίπνοια, Συνεργείο, οι κατηγορούμενοι για επίθεση στους αλιεργάτες κλπ.

Το ντόμινο των αντιδράσεων

Μετά την αρχική ανακοίνωση της πρότασης, ακολούθησαν σφοδρές αντιδράσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης, οι οποίοι ισχυρίστηκαν πως οι εντολείς τους ανήκουν σε αυτήν την περίπτωση. Είναι ενδεικτικός ο διάλογος με τον εκ των συνηγόρων του Νίκου Μιχαλολιάκου και της Ελένης Ζαρούλια, Τάκη Μιχαλόλιας:

«Κυρία πρόεδρε, τι είναι αυτά που ακούμε; Και η Ζαρούλια είναι σε αυτή την περίπτωση και άλλοι είναι σε αυτή την περίπτωση.

-Πρόεδρος: Ησυχάστε, ησυχάστε σας παρακαλώ.

-Μιχαλόλιας: Όχι κυρία πρόεδρε δεν θα ησυχάσουμε. Ησυχάσαμε αρκετά όπως φαίνεται.»

Η εισαγγελέας, διευκρίνισε τότε προς το δικαστήριο ότι το συγκεκριμένο ελαφρυντικό το υπέβαλαν μόνο οι τρεις κατηγορούμενοι.

Η πρόεδρος στράφηκε στην υπεράσπιση και είπε: «Επειδή το ζήτησαν, καταλαβαίνετε;» Τότε από την υπεράσπιση άρχισαν να φωνάζουν: «Ωραία, τότε να το υποβάλουμε κι εμείς». Το δικαστήριο μετά από αυτό διέκοψε προκειμένου να διατυπωθούν ανάλογα αιτήματα.

Η αρχική πρόταση

Την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής ζήτησε η εισαγγελέας. Μοναδικές εξαιρέσεις οι πρώην βουλευτές Μπούκουρας, Κουκούτσης και Αλεξόπουλος στους οποίους η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί μόνο ο σύννομος βίος.

Η εισαγγελέας είπε: «Θα ήταν αντιφατικό από τη μια αναγνωρίζουμε πως στρέφονται κατά του δημοκρατικού συνόλου πολιτεύματος και του κοινωνικού συνόλου και από την άλλη να τους χορηγούμε ελαφρυντικά».

Να σημειωθεί ότι το συμπληρωματικό ελαφρυντικό που ζήτησε η εισαγγελέας να αναγνωριστεί μόνο στους τρεις που αποχώρησαν νωρίς από την Χρυσή Αυγή (Μπούκουρας Κουκούτσης-Αλεξόπουλος), αφορά ένα συμπληρωματικό του παλιού ποινικού κώδικα, που αφορούσε όσα μέλη εγκληματικών οργανώσεων δεν έχουν συμμετοχή σε ενέργειες. Τώρα σταδιακά το ζητούν και οι υπόλοιποι.

Είχε προηγηθεί  η πρωτοφανής απόφαση για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, σύμφωνα με την οποία ο ηγετικός πυρήνας του κόμματος της Χρυσής Αυγής είχε δημιουργήσει «εγκληματική οργάνωση».

Μετά την απόφαση οι καταδικασθέντες – μέλη του κόμματος, το οποίο έδρασε όπως επισημαίνεται στην απόφαση με το μανδύα πολιτικού κόμματος, ζήτησαν ελαφρυντικά για να μειώσουν τις ποινές κάθειρξης που φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις τα 15 έτη.

Έως ότου οριστικοποιηθεί η απόφαση του Εφετείου, επί ποδός βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές ώστε σε περίπτωση που καταλήξει σε ποινή φυλάκισης, να συλληφθούν οι κατηγορούμενοι και να μπουν χειροπέδες σε όσους προβλέπεται.

Ενδεικτική πάντως είναι η πρώτη απάντηση του γενικού γραμματέα της ΧΑ Νίκου Μιχαλολιάκου για την απόφαση του Εφετείου, στην οποία ανέφερε πως «η καταδίκη όλων των βουλευτών αποδεικνύει ότι η δίωξή μας ήταν ιδεολογική και πολιτική. Κρίμα! Γιατί στην δίκη οι δικαστές έλεγαν ότι δεν δικαζόμαστε για τις ιδέες μας» και απέρριπτε κάποια δημοσιεύματα πως μετά την απόφαση επιχείρησε να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας.

Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Μιχαλολιάκος ζήτησε και αυτός -όπως δικαιούται – ελαφρυντικά δια των συνηγόρων του, οι οποίοι μίλησαν για πρότερο σύννομο βίο, μετέπειτα καλής συμπεριφοράς αλλά και μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Συνήγοροι Μιχαλολιάκου: Δεν υπάρχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διηύθυνε νόμιμο πολιτικό κόμμα

«Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τί διεύθυνε…. Εχει τηρήσει ολες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε. Προσπαθώ να αντιληφθώ πως διηύθυνε και τί διηύθυνε…» επεσήμανε ο εκ των συνηγόρων του και συνέχισε: «Αν ειναι να κανουμε ιδεολογικό δικαστήριο και δεν το πηρα χαμπάρι, τοτε φταίω εγώ. Αλλά επειδή ξερω που βρίσκομαι, δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ηταν γενικός γραμματέας ενος νόμιμου πολιτικού κόμματος».

Αναφορικά με το σύννομο βίο, υποστήριξε πως ο Νικ. Μιχαλολιάκος δεν έχει καμία καταδίκη. «Εχει παράξει έργο και ας μην ειναι αρεστός. Δημιούργησε ένα πολιτικό φορέα. Βοήθησε κόσμο. Παρείχε έργο κοινοβουλευτικό» αναφέρθηκε. Για τη μετέπειτα καλή συμπεριφορά, η υπεράσπιση, είπε: «Εν αγνοια του τελεστηκε ένα αδικημα, λοιδορήθηκε και προφυλακιστηκε. Έκανε τα πάντα και είχε μια διαδρομή χωρίς να του αποδώσει κανείς τίποτα».

Και κατέληξε η πλευρά του Νικ. Μιχαλολιάκου: «δεν είναι συμπεριφορά κοινωνίας να φέρονται έτσι σε έναν κατηγορούμενο. Δεν είναι λογικό, παραμονή της απόφασης να κυκλοφορούν δηλώσεις που στόχευαν όχι το Μιχαλολιάκο αλλά αλλού. Δεν αποσκοπούσαν στους κατηγορουμένους. Δεν έκανε το παραμικρό ο κύριος Μιχαλολιάκος, δεν είχε δώσει δείγμα γραφής. Για ποιό λόγο γίνανε; Επειδή είπαν για τους ηττημένους του ‘45 για αυτές τις αστειότητες;».

Επίκληση σύννομου πρότερου βίου και μετάνοιας μεταξύ των επιχειρημάτων για ελαφρυντικά

Την αναγνώριση τριών ελαφρυντικών ζήτησε και ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μίχος, ενώ ζήτησε και εκείνο της έμπρακτης μετάνοιας. «Από το 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν παραποίησε την πραγματικότητα με ανδρισμό σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Καταδίκασε την πολιτική βία. Απαίτησε φόρο τιμής στο θανών Παύλου Φύσσα, ο νεκρός δεδικαίωται, και διάβασα απόσπασμα από το βιβλίο του κυρίου Καμπαγιάννη μετά την εντολή του εντολέα μου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπερασπιστής του, επισημαίνοντας ότι ο Νικ. Μίχος αγαπούσε τα ζώα και είχε παντρευτεί δύο φορές την ίδια γυναίκα.

«Να μην εξοντωθεί ο Κ. Μπαρμπαρούσης» ζήτησε ο συνήγορος του καταδικασθέντα, αιτούμενος τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων.

«Υπάρχει μία ασυμβατότητα απόφασης και εισαγγελικής πρότασης που δημιουργεί την προσδοκία ότι στην κατ έφεση δίκη που θα έχει διαλυθεί το κόμμα θα γίνει σε άλλες συνθήκες» είπε υποστηρίζοντας πως δεν γινεται να τοποθετηθούν οι συνήγοροι επί των ελαφρυντικών όταν δεν γνωρίζουν το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης. «Τιμωρείται ο Μπαρμπαρούσης διότι κάποια στιγμή πολιτεύθηκε αφού δεν έχουμε την υπόλοιπη αιτιολογία της απόφασης. Δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων. Η εγκληματική οργάνωση σε τί προσδοκούσε; Δεν έχω αιτιολογία…» Κατέληξε η υπεράσπισή του.

Η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αξιοσέβαστα άτομα που τήρησαν στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν.

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο συνήγορος του Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ο οποίος ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς υπηρέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε άριστη συμπεριφορά, αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ο Γιώργος Γερμενής γνωστός και ως Καιάδας, ζητά το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοσης των κατηγοριών που του αποδόθηκαν το 2012. «Όλα τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ένα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκιση του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις» ανέφερε η συνήγορος του και πρόσθεσε πως ο πρώην βουλευτής «αναλωνόταν νυχθημερόν στο κοινοβουλευτικό του έργο και είχε άριστη διαγωγή».

Ο επίσης πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής Αντώνης Γρέγος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του, υπήρξε εθελοντής πυροσβέστης ενώ ακόμη και πριν την άσκηση ποινικών διώξεων προχωρούσε σε δωρεές σωματείων.

Παράλληλα ο Γιώργος Ρουπακιάς που καταδικάστηκε ήδη για τη δολοφονία του Παυλου Φύσσα δια του συνηγόρου του ζήτησε να το αναγνωριστεί και σε αυτόν το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. «Ο Γ. Ρουπακιάς, κάθε φορά λέει έκλεισα δυο σπίτια, ένα του Παύλου Φύσσα και ένα το δικό μου» είπε ο δικηγόρος του. Μάλιστα επισήμανε πως ο Ρουπακιάς βρισκεται επί 4,5 χρόνια κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό.

Τι προβλέπει η απόφαση

H απόφαση του δικαστηρίου καταδικάζει ως ένοχους για συμμετοχή σε αυτήν 50 εκ των 65 κατηγορουμένων. Μεταξύ αυτών, είναι 7 πρώην μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της ΧΑ, οι οποίοι καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών –θα οριστικοποιηθεί μετά τα ελαφρυντικά που τυχόν αναγνωρίσει το δικαστήριο.

Πρόκειται για τον πρώην γενικό γραμματέα της ΧΑ Νίκο Μιχαλολιάκο καθώς και για τους Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Από τους υπόλοιπους 43 που κατηγορούνταν μόνο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αθώοι κρίθηκαν οι 13 και ένοχοι οι 30. Σε εκείνους που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι και 11 πρώην βουλευτές της ΧΑ.

Είναι οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντώνιος Γρέγος, Νικόλαος Μίχος, Νικόλαος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριος Κουκούτσης. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Επίσης, μεταξύ των καταδικασθέντων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι οι δολοφόνοι του 25χρονου Σ. Λούκμαν, δύο εκ των εμπλεκόμενων στην επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια», ένας από την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» και ο πυρηνάρχης της ΧΑ στην Ιεράπετρα που έχει καταδικαστεί για επίθεση σε πακιστανούς εργάτες.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ