Κυριακή 06 Οκτωβρίου 2024

Δικαστικές αποφάσεις χωρίς αιτιολογία: Δικαίωση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αποζημίωση 17.200 ευρώ

Υπήρξε παραβίαση από το εγχώριο Συνταγματικό Δικαστήριο της δίκαιης δίκης, όπως έκρινε το ΕΔΔΑ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστικές αποφάσεις χωρίς αιτιολογία: Δικαίωση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αποζημίωση 17.200 ευρώ freepik

Στον… αέρα έμειναν οι προσφεύγοντες στο Συνταγματικό Δικαστήριο, καθώς παρέλειψε να παράσχει επαρκή αιτιολογία για την απόρριψη των αιτημάτων τους και ως εκ τούτου κρίθηκε πως υπήρξε παραβίαση της δίκαιης δίκης.

Αυτό αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), μετά από δύο διαφορετικές προσφυγές που δέχθηκε από υποθέσεις, ενός πολίτη και μίας εταιρείας με δραστηριότητα στην Αλβανία, επιδικάζοντας αποζημίωση 17.200 ευρώ.

Σύμφωνα με το ΕΔΔΑ το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν είχε αιτιολογήσει ούτε καν συνοπτικά τις θέσεις της πλειοψηφίας αλλά και της μειοψηφίας, και ως εκ τούτου δεν παρείχε στους προσφεύγοντες μια επαρκώς αιτιολογημένη απόφαση στις εν λόγω υποθέσεις.

Αν και το ΕΔΔΑ έκρινε περαιτέρω ότι η απαίτηση ειδικής πλειοψηφίας για τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν συνιστούσε, από μόνη της, παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης σε δικαστήριο, σημείωσε ότι «η αιτιολογία στις αποφάσεις των προσφευγόντων είχε περιοριστεί στη σημείωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, συμπεριλαμβανομένης μιας σύντομης αναφοράς σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι δικαστές είχαν ψηφίσει. Οι προσφεύγοντες γνώριζαν το τελικό αποτέλεσμα, αλλά όχι  τους ουσιαστικούς λόγους που οδήγησαν στις αποφάσεις. Ο νόμος περί του Συνταγματικού Δικαστηρίου προέβλεπε ότι οι αποφάσεις του εν λόγω δικαστηρίου έπρεπε να «δημοσιεύονται με αιτιολογία».

Η απόφαση του ΕΔΔΑ: Αποζημίωση στους προσφεύγοντες

Στο πλαίσιο αυτό το ΕΔΔΑ «απέρριψε το επιχείρημα της Κυβέρνησης ότι η απόφαση ισοδυναμούσε με έγκριση του σκεπτικού των κατώτερων δικαστηρίων, το οποίο θα ήταν προβληματικό, δεδομένου ότι οι καταγγελίες των προσφευγόντων αφορούσαν ακριβώς την ποιότητα της αιτιολογίας των τακτικών δικαστηρίων. Επιπλέον, υπήρξε αλλαγή στην πρακτική του Συνταγματικού Δικαστηρίου να αιτιολογεί τουλάχιστον συνοπτικά τις θέσεις της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας σε τέτοιες περιπτώσεις, πράγμα που δεν είχε πράξει στις υποθέσεις των προσφευγόντων».

Το Δικαστήριο σημείωσε ότι μετά την απόφασή του «οι προσφεύγοντες είχαν πλέον την ευκαιρία οι διαδικασίες των υποθέσεών τους να ανοίξουν εκ νέου, γεγονός που θα επέτρεπε στα αλβανικά δικαστήρια να δώσουν αιτιολογημένη απόφαση επί των υποθέσεών τους. Ως εκ τούτου, απέρριψε τις υπόλοιπες καταγγελίες, ενώ επανέλαβε ότι οι προσφεύγοντες ήταν ελεύθεροι να προσφύγουν εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά  την εξέταση των προσφυγών τους  από το Συνταγματικό Δικαστήριο».

Παράλληλα, όμως, έκρινε ότι η Αλβανία έπρεπε να καταβάλει 3.600 ευρώ για ηθική βλάβη και στους δύο προσφεύγοντες και 4.000 ευρώ στον πρώτο και 6.000 ευρώ στην προσφεύγουσα εταιρεία για έξοδα και δαπάνες.

Πηγή: www.echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ