Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Δικαστικό (μετά το πολιτικό) «μπραντεφέρ» για την πορεία του Πολυτεχνείου: Διαφοροποιούνται η Ένωση Εισαγγελέων και η μειοψηφία της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων – Αποφασίζει άμεσα το ΣτΕ

Ήδη εντός της Δικαιοσύνης καταγράφονται αντιδράσεις καθώς τα μέλη της μειοψηφίας του ΔΣ της Ενωσης , Δημήτρης Φούκας και Ελευθερία Κώνστα μιλούν – ουσιαστικά -για πολιτική τοποθέτηση του προέδρου της Χρ. Σεβαστίδη και καλούν τα μέλη της Ενωσης σε εγρήγορση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστικό (μετά το πολιτικό) «μπραντεφέρ» για την πορεία του Πολυτεχνείου: Διαφοροποιούνται η Ένωση Εισαγγελέων και η μειοψηφία της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων  – Αποφασίζει άμεσα το ΣτΕ

Ρήγμα εντός της Δικαιοσύνης προκαλεί το θέμα των συναθροίσεων που πήρε και δικαστική διάσταση μετά την χθεσινή ανακοίνωση του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει – λόγω αντισυνταγματικότητας- την απαγόρευση.

Όμως ήδη εντός της Δικαιοσύνης καταγράφονται αντιδράσεις καθώς τα μέλη της μειοψηφίας του ΔΣ της Ενωσης , Δημήτρης Φούκας και Ελευθερία Κώνστα μιλούν – ουσιαστικά -για πολιτική τοποθέτηση του προέδρου της Χρ. Σεβαστίδη και καλούν τα μέλη της Ενωσης σε εγρήγορση:

Η ανακοίνωση

«Το Προεδρείο της ΕνΔΕ, με την από 15-11-2020 ανακοίνωσή του, έχει επιλέξει να τοποθετήσει την Ένωση στην πολιτική διαμάχη και μάλιστα σε ηγετικό ρόλο! Ταυτόχρονα, στο ζήτημα του καλπάζοντος κινδύνου της πανδημίας, της αποτροπής της μετατροπής των δικαστικών αιθουσών και γραφείων σε εστίες κινδύνου, της προστασίας της υγείας των μελών της Ένωσης, των Γραμματέων, των Δικηγόρων και των διαδίκων, επιδεικνύει αφωνία, μετά την ρήξη με τους συνδικαλιστικούς φορείς των δικηγόρων. Σήμερα που επείγει όσο ποτέ η προσαρμογή της ΚΥΑ λειτουργίας των δικαστηρίων, ο Πρόεδρος της ΕνΔΕ επιλέγει να ενταχθεί σε ένα πολιτικό μέτωπο, καταρρακώνοντας όχι μόνο το καταστατικό, αλλά και τη φύση της Ένωσης. Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά σε αυτή την εκτροπή. Καλούμε όλους τους συναδέλφους, ανεξάρτητα από τις επιλογές τους στις πρόσφατες αρχαιρεσίες, σε εγρήγορση για την επαναφορά της Ένωσης στο ρόλο της, ως προασπιστή του ρόλου της δικαιοσύνης και προστασίας των μελών της και των μετεχόντων στην απονομή του Δικαίου. Δηλώνουμε ότι, δρώντας μέσα στα καταστατικά πλαίσια, θα επιχειρήσουμε κάθε ενέργεια για τον σκοπό αυτό».

Διαφοροποίηση και από την Ενωση Εισαγγελέων

Διαφορετική στάση όμως τηρούν και οι εισαγγελείς με την πρόεδρο της Ένωσή τους Αννα Ζαίρη να αναφέρει πως «…αν οι συναθροίσεις είναι αντισυνταγματικές, θα το κρίνουν τα διοικητικά δικαστήρια, δεν μπορούμε εμείς ως εισαγγελείς και δικαστές, σε συνδικαλιστικό επίπεδο, να κρίνουμε για τη συνταγματικότητα ή μη».

Όπως είπε, μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό OPEN , «την απαγόρευση αυτή καθ` εαυτή, τη βλέπουμε σαν μια φυσική συνέπεια όλων των απαγορεύσεων που έχουμε δει μέχρι τώρα» διευκρινίζοντας στη συνέχεια πως το αν η επίμαχη διάταξη είναι συνταγματική ή μη συνταγματική, είναι κάτι που πρέπει να εξετάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Δεν θα εκφέρω εγώ, που δεν είμαι Συμβούλιο της Επικρατείας και δεν έχω κληθεί αρμοδίως, μια άποψη, η οποία μάλιστα έχει και τέτοιες συνέπειες και δεν θα την εκφέρω ούτε προσωπικά, όποια και αν είναι η άποψη μου» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Σημείωσε τέλος πως και αύριο, οι Εισαγγελείς θα βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής στα γραφεία τους, για κάθε αδίκημα που τυχόν διαπιστωθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ απόσπασμα της εκπομπής

Διαφοροποίηση της Ένωσης Εισαγγελέων για τις συναθροίσεις της 17ης Νοεμβρίου (VIDEO)

Το ΣτΕ

Εν τω μεταξύ το ΣτΕ θα κρίνει την απαγόρευση συναθροίσεων για το Πολυτεχνείο μετά από προσφυγή που κατέθεσε το ΜεΡΑ 25. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θα κρίνει δηλαδή αν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας για 4ήμερη απαγόρευση των συναθροίσεων ενόψει Πολυτεχνείου. Μάλιστα δεν αποκλείεται και εντός της ημέρας να υπάρξει απάντηση στο αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής που υποβλήθηκε από το «ΜέΡΑ25» και τον γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη, το Σωματείο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όπως και του Πολίτη, όπως και μικρό αριθμό πολιτών.

Η προσφυγή στρέφεται κατά της απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία δεν επιτρέπονται εορταστικές εκδηλώσεις για την αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ