Δευτέρα 05 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Δικαστήρια: Τι θα λειτουργεί έως 30 Νοεμβρίου

Μπορεί να αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων ως και τις 30.11.2020 καθώς και οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και διενέργειας πλειστηριασμών, ωστόσο η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει και μια σειρά εξαιρέσεων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστήρια: Τι θα λειτουργεί έως 30 Νοεμβρίου

Αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων ως και τις 30.11.2020 καθώς και οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και διενέργειας πλειστηριασμών, ωστόσο η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει μια σειρά εξαιρέσεων. Ειδικότερα, στα ποινικά δικαστήρια θα εκδικάζονται τα αυτόφωρα πλημμελήματα, τα κακουργήματα με προσωρινά κρατούμενους για τους οποίους συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης, κακουργήματα που παραγράφονται μέχρι και τις 31.12.2022, πλημμελήματα που παραγράφονται μέχρι και τις 31.12.2021 καθώς και αιτήσεις αναστολής, αναβολής ή διακοπής εκτέλεσης.

ΣτΕ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εξαιρούνται της αναστολής οι υποθέσεις που είναι ώριμες προς εκδίκαση στην ολομέλειά του καθώς και οι ώριμες προς συζήτηση υποθέσεις, για τις οποίες έχει υποβληθεί από όλους τους διαδίκους κοινή ή ξεχωριστή δήλωση περί παράστασης χωρίς εμφάνιση στο ακροατήριο εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις για τη συζήτησή τους. Επιπλέον, θα εξετάζονται αιτήματα έκδοσης προσωρινής διαταγής, θα εκδικάζονται επείγουσες αιτήσεις παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας και θα διενεργείται η επεξεργασία επειγόντων προεδρικών διαταγμάτων.

Διοικητικά

Στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια εκδικάζονται οι ακυρωτικές διαφορές, που είναι ώριμες για συζήτηση και οι διαφορές ουσίας για τις οποίες έχει υποβληθεί από όλους τους διαδίκους δήλωση παράστασης, χωρίς εμφάνιση στο ακροατήριο, εξετάζονται αιτήματα έκδοσης προσωρινής διαταγής, εκδικάζονται επείγουσες αιτήσεις παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας, υποβάλλονται και εκδικάζονται αντιρρήσεις κατά της απόφασης κράτησης αλλοδαπού.

Ελεγκτικό Συνέδριο

Όσον αφορά στο Ελεγκτικό Συνέδριο, θα εκδικάζονται οι υποθέσεις ενώπιον της ολομέλειας, οι αιτήσεις παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας και αιτήματα έκδοσης προσωρινής διαταγής ενώ συνεχίζουν τις εργασίες τους και τα Κλιμάκια προσυμβατικού ελέγχου.

Πολιτικά

Στα πολιτικά δικαστήρια, θα διενεργούνται οι δίκες της τακτικής διαδικασίας του ν. 4335/2015 και των δικών ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων που συζητούνται χωρίς την εξέταση μαρτύρων. Θα δικάζονται επίσης οι υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων (εγγυοδοσίας, εγγραφής ή εξάλειψης υποθήκης και συντηρητικής κατάσχεσης), η χορήγηση ή ανάκληση προσωρινών διαταγών καθώς και οι δίκες εκουσίας δικαιοδοσίας για θέση σε δικαστική συμπαράσταση. Εθνική Σχολή Δικαστών- Έκδοση αποφάσεων

Για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών προβλέπεται να πραγματοποιούνται κατ’ εξαίρεση τα μαθήματα και η πρακτική άσκηση που μπορούν να διενεργούνται εφόσον είναι εφικτό, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας MOODLE ή άλλης διαδικτυακής εφαρμογής. Επιτρέπεται τέλος η δημοσίευση των αποφάσεων και δύνανται οι διασκέψεις και η διεκπεραίωση οποιασδήποτε ενέργειας που αφορά στη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των εισαγγελιών να γίνονται εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογικών μέσων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ