Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Δικαστής θετικός σε κορονοϊό – Κι άλλοι δικαστές μπαίνουν σε καραντίνα- Τι λέει ο επίτροπος των δικαστηρίων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστής θετικός σε κορονοϊό – Κι άλλοι δικαστές μπαίνουν σε καραντίνα- Τι λέει ο επίτροπος των δικαστηρίων

Δικαστικός λειτουργός του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών διαγνώστηκε με κορονοιό μετά από έλεγχο (τέστ) που υποβλήθηκε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν τμήματα του δικαστηρίου τα οποία αναγκαστικά θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας και να γίνει ισχηλάτηση επαφών.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του δικαστηρίου αναφέρεται πως «….σας ενημερώνουμε ότι μετά τη διαπίστωση κρούσματος COVID-19 σε δικαστικό λειτουργό του Δικαστηρίου, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, τα Τμήματα Καταθέσεων και οι Γραμματείες των Τμημάτων που δεν έχουν έδρα έως και την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, κάθε μέρα αντιστοίχως, θα λειτουργούν με προσωπικό «ασφαλείας».

Αθήνα 28-9-2020

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών
Νικόλαος Πανταζής
Εφέτης Δ.Δ».

48 ετών

Πρόκειται για 48χρόνο πρόεδρο Πρωτοδικών των Διοικητικών Δικαστηρίων της Αθήνας, ο οποίος μάλιστα από την 1η Οκτωβρίου 2020 αναλαμβάνει νέα καθήκοντα, μετά τις πρόσφατες εκλογές που διεξήχθησαν για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στα δικαστήρια της χώρας.

Παράλληλα άτυπη καραντίνα επιβλήθηκε σε μικρό αριθμό Διοικητικών Δικαστών, οι οποίοι είχαν έρθει σε στενή επαφή με τον πρόεδρο ενώ η σύζυγός του δικαστή που νοσεί είναι επίσης δικαστής στα Διοικητικά Δικαστήρια και υπηρετεί με το βαθμό του Εφέτη στην Αθήνα (Ε΄ Τμήμα).

Οι δικαστές που βρίσκονται σε άτυπη καραντίνα είναι ο 64χρόνος γενικός Επίτροπος της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, μια 61χρόνη πρόεδρος Εφετών των Δ.Δ. και σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης από τον περασμένο Ιούλιο και ένας 48χρόνος Εφέτης Δ.Δ.

Όπως λένε Διοικητικοί Δικαστές, ο προσβληθείς πρόεδρος Πρωτοδικών το τελευταίο διάστημα είχε έρθει σε επαφή με μεγάλο αριθμό συναδέλφων του, είχε ανταλλάξει χειραψίες, είχε έρθει σε εναγκαλισμούς και είχε παραστεί σε συνεστιάσεις.

Ωστόσο άγνωστο παραμένει εάν έχει ενημερωθεί για το περιστατικό το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τι απαντά ο Γενικός Επίτροπος των διοικητικών δικαστηρίων

Σχετικά με την υπόθεση εμφάνισης κρούσματος κορονοϊού στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και το ενδεχόμενο να έχουν μολυνθεί και άλλοι δικαστές, ο Γενικός Επίτροπος των διοικητικών δικαστηρίων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ενόψει του κρούσματος κορωνοϊού που εμφανίστηκε στα Διοικητικά Δικαστήρια των Αθηνών, σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

1.             Το Σάββατο 26-9-2020 έγινε διεξοδική απολύμανση όλων των χώρων των Διοικητικών Δικαστηρίων Αθηνών και το κτιριακό συγκρότημα θεωρείται απολύτως ασφαλές.

2.             Τόσο το Διοικητικό Εφετείο όσο και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Η παρουσία δικαστικού υπαλλήλου που ανήκει σε ευπαθή ομάδα στον χώρο των εν λόγω Δικαστηρίων δεν είναι αναγκαία.

3.             Ανάλογα με το αποτέλεσμα των «τεστ» τα οποία θα διενεργήσει εντός της εβδομάδας κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ενδέχεται να ληφθούν από τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας και τους διευθύνοντες τα Δικαστήρια των Αθηνών επιπλέον μέτρα.

4.             Οι δικαστικοί λειτουργοί που θεωρούνται «στενές επαφές», δεν θα πρέπει να συμμετέχουν στις συνθέσεις των Τμημάτων κατά το διάστημα των δεκατεσσάρων (14) ημερών από την τελευταία επαφή που είχαν με το κρούσμα.

5.             Συναφώς, σας γνωστοποιούμε σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

 

 

Στην Ευελπίδων

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών είχε εντοπιστεί κρούσμα κορονοϊού (δυο σύμφωνα με πληροφορίες) στο τμήμα Εκτέλεσης Ποινών της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο τμήμα (και το τμήμα Βουλευμάτων της Εισαγγελίας) να εξυπηρετεί μονό κρατούμενους μέχρι να γίνει απολύμανση και ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ