Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ώρα των αναστολών ξεκινά σήμερα με την εισαγγελική πρόταση

Στο τελικό της στάδιο με την πρόταση της εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου για την αναστολή ή όχι των ποινών εισέρχεται η δίκη της Χρυσής Αυγής. Η απόφαση των δικαστών θα κρίνει εάν κάποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ώρα των αναστολών ξεκινά σήμερα με την εισαγγελική πρόταση

Το αργότερο μέχρι αύριο Τρίτη, οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα ανακοινώσουν την απόφαση τους σε ποιους από τους καταδικασθέντες στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής θα δώσουν αναστολή της ποινής τους. Και στην πράξη ποιοι θα αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και ποιοι θα πάρουν το δρόμο της φυλακής.

Από σήμερα στις 11.00 το πρωί η δίκη εισέρχεται στο τελικό της στάδιο με την πρόταση της εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου για την αναστολή ή όχι των ποινών, ενώ οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ακολούθως έχουν δικαίωμα να δευτερολογήσουν. Στην συνέχεια, το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη για να ανακοινώσει την τελική απόφασή του επί των αναστολών των ποινών.

Υπενθυμίζεται, ότι μόνο δύο από τους καταδικασθέντες κατηγορούμενους δεν αιτήθηκαν την αναστολή των ποινών τους μέχρι το Εφετείο. Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος εισέπραξε ισόβια κάθειρξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και σε 14 έτη κάθειρξη για το αδίκημα της συμμετοχής και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και ο οποίος σε κάθε περίπτωση δεν δικαιούνταν αναστολή.

Ο δεύτερος είναι ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός, ο οποίος καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη και σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών αφού σύμφωνα με την απόφαση ανήκε στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης. Ο Λαγός αντίθετα προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου γιατί στην Ελλάδα παραβιάσθηκε το τεκμήριο αθωότητας του.

Τα επόμενα βήματα

Σε περίπτωση που το δικαστήριο κάνει δεκτά τα αιτήματα αναστολής τότε στους καταδικασθέντες θα επιβληθούν περιοριστικοί όροι και θα πάνε σπίτι τους μέχρι την εκδίκαση της έφεσης τους.

Αντίθετα σε όσους οι δικαστές αρνηθούν την χορήγηση αναστολής, τότε θα οδηγηθούν στις φυλακές οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι καταστήματα κράτησης με ειδικές πτέρυγες που κρατούνται σκληροί ποινικοί κακοποιοί.

Μάλιστα, οι αρχές προετοιμάζουν για όσους από τους καταδικασθέντες οδηγηθούν τελικά στη φυλακή να υπάρξει ειδικά διαμορφωμένος χώρος που δεν θα έχει επαφή με τους υπόλοιπους κρατουμένους, ενώ τα μέτρα ασφαλείας για εκείνους που δεν λάβουν αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταδικασμένοι της Χρυσής Αυγής θα προαυλίζονται μόνοι τους χωρίς να έρχονται σε επαφή με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Επίσης, εξετάζεται το σενάριο να μην έχουν και μεταξύ τους επαφές λόγω του ψυχροπολεμικού κλίμακος που επικρατεί στους κόλπους της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι έλεγχοι που θα γίνονται στα κελιά τους θα είναι καθημερινοί, ενώ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα βρίσκονται υπό επιτήρηση ενώ θα δέχονται επισκεπτήρια κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ