Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Ειδικά τμήματα για δίκες εξπρές σε επενδύσεις, φορολογικές και συνταξιοδοτικές κ.λπ. υποθέσεις με δικαστές τριετούς θητείας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ειδικά τμήματα για δίκες εξπρές σε επενδύσεις, φορολογικές και συνταξιοδοτικές κ.λπ. υποθέσεις με δικαστές τριετούς θητείας

Ώθηση στην ανάπτυξη και με «δικαστικά» εργαλεία προσπαθεί να  δώσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με το νομοσχέδιο που έχει θέσει σε διαβούλευση και κάνει πράξη την εξαγγελία περί ειδικών δικαστικών  τμημάτων για κατά προτεραιότητα εκδίκαση υποθέσεων οικονομικής φύσεως και ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων

Πρόκειται για ταχύρυθμα δικαστήρια, με δικαστές αποκλειστικής απασχόλησης τριετούς διάρκειας και μοναδικό αντικείμενο υποθέσεις εκκρεμών επενδύσεων στα μεγάλα Πρωτοδικεία- Εφετεία και οικονομικό αντικείμενο (φόρους, δασμούς, εισφορές κ.λπ.), στα  Διοικητικά Δικαστήρια.

Επενδύσεις

 Ουσιαστικά πρόκειται  για μια προσπάθεια «…έτσι ώστε οι συγκεκριμένες διαφορές, οι οποίες είναι κρίσιμες τόσο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας όσο και για τη διεθνή αξιολόγηση του δικαστικού μας συστήματος, να επιλύονται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα»( σ.σ αιτιολογική έκθεση)

Τα ειδικά τμήματα οικονομικού , επενδυτικού ενδιαφέροντος, έχουν ως στόχο την επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης, καθώς οι καθυστερήσεις και το χρονοβόρο και πολύπλοκο δικαστικό σύστημα της χώρας (που κρατάει στα χαρτιά πολλές επενδύσεις επι χρόνια)   αποτελούν τον αρχικό και μεγαλύτερο ανασταλτικό παράγοντα στην διστακτικότητα των επενδυτών.

Γεωγραφική διεύρυνση

Για να γίνει εφικτό αυτό αποφασίστηκε αφενός τα τμήματα αυτά να αποτελέσουν δυνατότητα επιλογής των διοικήσεων ή  του διευθύνοντος  δικαστή και αφετέρου να δημιουργηθούν στα Πρωτοδικεία και Εφετεία  Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η αρμοδιότητα των οποίων , για αυτές τις υποθέσεις, επεκτείνεται:

Η αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου και Εφετείου Αθηνών:

 στις περιφέρειες των Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικής Στερεάς, Αιγαίου, Δωδεκανήσου, Κέρκυρας, Κρήτης, Ανατολικής Κρήτης, Λαμίας, Ναυπλίου, Πατρών, Καλαμάτας και Εύβοιας

Η αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου και του Εφετείου Θεσσαλονίκης:

στις περιφέρειες των Εφετείων Θεσσαλονίκης, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Ιωαννίνων και Λάρισας.

Υποθέσεις

Οι υποθέσεις που θα εκδικάζονται αφορούν την τακτική διαδικασία, των αγωγών αποζημίωσης μεταξύ ιδιωτών για παραβίαση των υποχρεώσεων, οι οποίες απορρέουν από το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο της ενέργειας και το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων, καθώς και των αντίστοιχων εφέσεων.

Μεταπτυχιακά και ταχύτητα

Οι δικαστές που θα επιλεγούν θα είναι τριετούς θητείας που μπορεί να ανανεωθεί και κατά προτίμηση πρέπει να διαθέτουν εξειδίκευση ή ιδιαίτερη εμπειρία στη συγκεκριμένη κατηγορία διαφορών, η οποία προκύπτει είτε από σχετικούς μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς τίτλων σπουδών είτε από προγενέστερη συναφή δραστηριότητα.

Στα ειδικά τμήματα βέβαια μπορεί να εισαχθούν για εκδίκαση και άλλες υποθέσεις εάν απαιτείται λόγω υπηρεσιακών αναγκών αλλά σε κάθε περίπτωση, η εκδίκαση των «ειδικών υποθέσεων» γίνεται κατά απόλυτη προτεραιότητα.

Στα Διοικητικά Δικαστήρια

Στα μεγάλα Διοικητικά Δικαστήρια επίσης (στα οποία λειτουργούν τρία τουλάχιστον τμήματα) , στη βούληση της διοίκησης ή του διευθύνοντος είναι η σύσταση ειδικών τμημάτων με βάση το αντικείμενο και τον αριθμό συγκεκριμένων κατηγοριών διοικητικών διαφορών.

Ουσιαστικά δηλαδή στα υπάρχοντα ειδικά τμήματα  μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων (φόρους, δασμούς, εισφορές κ.λπ.), προστίθενται όποιες κατηγορίες διοικητικών διαφορών «στοιβάζονται» κάθε χρόνο.

Άλλωστε στα ειδικά τμήματα μπορούν να εισαχθούν επίσης και άλλες υποθέσεις αλλά σε κάθε περίπτωση η εκδίκαση των ειδικών υποθέσεων και η έκδοση απόφασης γίνονται κατά απόλυτη προτεραιότητα.

Οι δικαστές που επιλέγονται θα είναι επίσης  με τριετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί, και θα προτιμηθούν όσοι έχουν  εξειδίκευση ή ιδιαίτερη εμπειρία στη συγκεκριμένη κατηγορία διαφορών, η οποία προκύπτει είτε από σχετικούς μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς τίτλων σπουδών είτε από προγενέστερη συναφή δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ