Τρίτη 03 Αυγούστου 2021

Εκπρόθεσμη τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο «χαλαρώνει» την προστασία του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εκπρόθεσμη τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο «χαλαρώνει» την προστασία του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου

Τροπολογία της τελευταίας στιγμής που κατατέθηκε από 7 βουλευτές του ΚΙ.ΝΑΛ σε άσχετο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αυτό για τη Διαμεσολάβηση το οποίο ψηφίστηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Πρόκειται για τροποποίηση του άρθρου 34 παρ.1 του Κώδικα Ποινικής δικονομίας που δίνει ελεύθερη πρόσβαση στους Εισαγγελείς σε κάθε πληροφορία ή στοιχείο του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου στις περιπτώσεις εκείνες που, όπως αναφέρεται, «αποτυπώνεται και τεκμηριώνεται η αντικειμενική υπόσταση κακουργήματος κατά την τέλεσή του».

Και τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι:

Ποια η ανάγκη της εν λόγω τροπολογίας αφού ήδη προβλέπεται με τον νέο ποινικό κώδικα που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες από τη Βουλή η δυνατότητα χρήσης παρανόμως αποκτηθέντος υλικού από τους εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος και Διαφθοράς για τη διαλεύκανση υποθέσεων;

Γιατί η επίμαχη τροπολογία που υπογράφεται από 7 βουλευτές του ΚΙ.ΝΑΛ κατατέθηκε εκπρόθεσμα σε άσχετο νομοσχέδιο και ψηφίστηκε «νύχτα»;

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 34 παρ.1 του Κώδικα Ποινικής δικονομίας ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2019 προέβλεπε ότι : « Οι εισαγγελικοί λειτουργοί της παρ. 1 του άρθρου 33 έχουν, εφόσον τηρείται η αρχή της αναλογικότητας, πρόσβαση σε κάθε πληροφορία ή στοιχείο που είναι χρήσιμο για την άσκηση του έργου τους, μη υποκείμενοι στους περιορισμούς της νομοθεσίας περί φορολογικού, τραπεζικού, χρηματιστηριακού και κάθε άλλου απορρήτου, με την εξαίρεση του δικηγορικού (άρθρο 39 παρ. 1 του ν. 4194/2013) και τηλεπικοινωνιακού (ν. 2225/1994), καθώς και σε κάθε μορφής αρχείο δημόσιας αρχής ή οργανισμού που τηρεί και επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με ισχύοντες κανόνες ιχνηλασιμότητας.» Πληροφορίες , που δεν επιβεβαιώνονται επισήμως έως τώρα, κάνουν λόγο για μεγάλη υπόθεση που αναμένεται να «σκάσει» το επόμενο διάστημα και η οποία στηρίζεται σε τέτοιο υλικό. Κι επειδή, σημειώνουν, απαιτείτο ένα πιο συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, με την εν λόγω τροπολογία συμπληρώνεται η σχετική πρόβλεψη που υπάρχει στον νέο ποινικό κώδικα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ