Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

«Έκρηξη» καταγγελιών για άρνηση επικοινωνίας παιδιών με διαζευγμένους γονείς εν μέσω καραντίνας – Και αρνήσεις καταβολής της διατροφής

Tέτοιες συμπεριφορές φαίνεται πως θα αντιμετωπίζονται με τη μεταρρύθμιση μετά από 37 χρόνια στο οικογενειακό δίκαιο, με την οποία θα υπάρξει πρόβλεψη για συνεπιμέλεια και για αφαίρεση της γονικής μέριμνας για συγκεκριμένους λόγους, οι οποίοι όμως είναι ιδιαιτέρως συνηθισμένοι στην ελληνική κοινωνία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Έκρηξη» καταγγελιών για άρνηση επικοινωνίας παιδιών με διαζευγμένους γονείς εν μέσω καραντίνας – Και αρνήσεις καταβολής της διατροφής

Σωρεία καταγγελιών στα δικαστήρια της χώρας, τις εισαγγελίες ανηλίκων και τα αστυνομικά τμήματα στοιβάζονται εν μέσω πανδημίας, καθώς πολλοί γονείς αρνούνται να αφήσουν τον έτερο γονέα να έρθει σε επικοινωνία με το ανήλικο παιδί του. Οι καταγγελίες, σύμφωνα με νομικούς έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, όπως είχε γράψει το dikastiko.gr, και είναι μια ακόμα επίπτωση της πανδημίας (μαζί με την έκρηξη διαζυγίων) στον κοινωνικό ιστό.

Στα δικαστήρια της χώρας και τους εισαγγελείς ανηλίκων, αλλά και στα αστυνομικά τμήματα φτάνουν σειρά καταγγελιών για περιπτώσεις διαζευγμένων γονέων που στερήθηκαν τα παιδιά τους, στην περίοδο της καραντίνας, καθώς ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια παρεμποδίζει το δικαίωμα της επικοινωνίας, με διάφορα προσχήματα.

Καταβολή διατροφής

Επίσης πολλές είναι οι περιπτώσεις που σταματά ο γονέας να καταβάλλει τη διατροφή στα παιδιά του , με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, αν και στην πραγματικότητα- πολλές φορές όπως λένε οι ειδικοί – συμβαίνει για λόγους εκδικητικότητας.

Πάντως τέτοιες συμπεριφορές φαίνεται πως θα αντιμετωπίζονται με τη μεταρρύθμιση μετά από 37 χρόνια στο οικογενειακό δίκαιο, με την οποία θα υπάρξει πρόβλεψη για συνεπιμέλεια και για αφαίρεση της γονικής μέριμνας για συγκεκριμένους λόγους, οι οποίοι όμως είναι ιδιαιτέρως συνηθισμένοι στην ελληνική κοινωνία.

Ειδικότερα, θα μπορεί να αφαιρεθεί η γονική μέριμνα:

  • όταν ο ένας γονιός δεν συμμορφώνεται στις δικαστικές αποφάσεις,
  • είτε μη καταβάλλοντας διατροφή ή απαγορεύοντας στον άλλο γονέα να βλέπει το παιδί του.
  • Η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση αποξένωσης του τέκνου θα συνεπάγεται την άρση της γονικής μέριμνας.
  • Επίσης και η αδιαφορία του γονέα να ασκεί την επικοινωνία που έχει οριστεί από το δικαστήριο θα οδηγεί πάλι σε αφαίρεση του δικαιώματος του αυτού.

Η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη σχολιάζοντας αυτές τις τροποποιήσεις που έρχονται αναφέρει: 

«Είναι πάρα πολλές, δυστυχώς, οι περιπτώσεις κακής άσκησης της γονικής μέριμνας. Υπάρχουν γονείς που θεωρούν ότι τα παιδιά είναι κτήμα τους και τα χρησιμοποιούν ως μέσο για να ασκούν ψυχολογική πίεση στον έτερο γονέα. Στα γραφεία μας αυτά τα περιστατικά τα βλέπουμε συχνά, για αυτό τον λόγο χρειάζονται κάποιες τροποποιήσεις για το συμφέρον των τέκνων.

Ειδικότερα πρέπει να γίνει σαφές ότι ο γονέας, με τον οποίο δε διαμένει το τέκνο, διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό. Ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει την επικοινωνία του τέκνου με τον έτερο γονέα, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος. Ο βασικός σκοπός του δικαιώματος επικοινωνίας είναι η διατήρηση του ψυχικού δεσμού μεταξύ γονέα και τέκνου, η αποτροπή της μεταξύ τους αποξένωσης η απάμβλυνση των συνεπειών της ανώμαλης εξέλιξης της έγγαμης συμβίωσης, η ικανοποίηση των αισθημάτων αγάπης, συμπάθειας, στοργής και ενδιαφέροντος μεταξύ τους και η δυνατότητα του γονέα άμεσης γνώσης της ανάπτυξης και εξέλιξης της προσωπικότητας του τέκνου, της πνευματικής ανάπτυξης και γενικά της παρακολούθησης της όλης πορείας του τέκνου.

Και οι δυο γονείς οφείλουν να προάγουν το φυσικό αίσθημα αγάπης, μεταξύ τέκνου και του γονέως ασκούντος την επικοινωνία, καθώς επίσης θα πρέπει να αποφεύγουν οιανδήποτε πράξη, που να οδηγεί στην αμοιβαία αποξένωση του τέκνου και του έτερου γονέα, καθώς η συμπεριφορά αυτή ασκεί βλαπτική επίδραση στο συμφέρον του και ειδικότερα στην διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας του.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό και από τους δύο γονείς ότι δεν θα πρέπει να διαταράσσεται το αίσθημα ασφάλειας και η ομαλή ανάπτυξη του ψυχικού κόσμου του τέκνου και θα πρέπει να δίδονται τα εχέγγυα της ομαλής ψυχοσωματικής του αναπτύξεως του, φροντίζοντας ώστε το παιδί να έχει ηρεμία και να μην στερείται κανέναν από τους δύο γονείς.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουμε στην υποχρέωση που έχει ο γονέας για τη διατροφή του τέκνου. Η στέρηση του τέκνου από το δικαίωμα του στη διατροφή θέτει σε κίνδυνο τη ψυχική και σωματική του υγεία, αλλά και το δικαίωμα του στην εκπαίδευση, καθώς θα αποστερηθεί παροχές που θα είχε, αν οι γονείς του δεν είχαν χωρίσει. Δεν θα πρέπει ένα διαζύγιο να δημιουργεί στερημένα παιδιά, αλλά θα πρέπει να αποτελεί μια νέα πραγματικότητα, η οποία θα διασφαλίζει όσο το δυνατό περισσότερο ασφάλεια και ισορροπία για το παιδί.

Και οι δύο γονείς οφείλουν να προσφέρουν τα πάντα στα παιδιά τους, ανεξαρτήτως αν χώρισαν και αυτό πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό τους. Αν δεν είναι αυτονόητη προτεραιότητα τους, τότε η ελληνική δικαιοσύνη θα πρέπει να προστατεύει το υπέρτατο αυτό δικαίωμα του τέκνου».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ