Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό: Ξεκίνησαν τα SMS από τον ΕΟΔΥ για ραντεβού, στην Αθήνα οι πρώτες δόσεις – Πρεμιέρα αύριο για το σχέδιο “Ελευθερία” – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Τα εμβόλια παραδόθηκαν στο χώρο αποθήκευσης υπό δρακόντεια μέτρα υψίστης ασφαλείας παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό: Ξεκίνησαν τα SMS από τον ΕΟΔΥ για ραντεβού, στην Αθήνα οι πρώτες δόσεις – Πρεμιέρα αύριο για το σχέδιο “Ελευθερία” – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Το καλύτερο δώρο πήρε χθες η χώρα μας, ανήμερα των Χριστουγέννων καθώς έφθασε στην Ελλάδα η πρώτη παρτίδα των 9.750 δόσεων εμβολίων κατά του κορονοϊού από τις εταιρείες Pfizer-BioΝTech και αναμένεται πλέον να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί που προβλέπει το σχέδιο “Ελευθερία” το οποίο κάνει πρεμιέρα αύριο.

Ξεκίνησαν τα sms από τον ΕΟΔΥ για ραντεβού

Ήδη ο χρόνος μετρά αντίστροφα καθώς τα πρώτα μηνύματα αποστέλλονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας σε πολίτες που πληρούν τα κριτήρια προκειμένου να ενημερωθούν τόσο για την ώρα όσο και το εμβολιαστικό κέντρο το οποίο πρέπει να επισκεφτούν προκειμένου να συμμετάσχουν, εφόσον το επιθυμούν, στον εμβολιασμό.

Ο πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:

Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.

Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Υπενθύμιση Ραντεβού

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Διενέργεια Εμβολιασμού

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει. Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση. Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης.

Νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου έφτασαν στην Αθήνα τα εμβόλια κάτω από άκρα μυστικότητα – Καρέ καρέ η επιχείρηση

Η κάμερα της εκπομπής «MEGA Σαββατοκύριακο» βρέθηκε από το πρωϊ στο Κρυονέρι στις εγκαταστάσεις φαρμακοβιομηχανίας – φαρμακαποθήκης όπου έφθασε η πρώτη παρτίδα των εμβολίων και μετέδωσε τις πρώτες εικόνες.

Τα εμβόλια παραδόθηκαν στο χώρο αποθήκευσης υπό δρακόντεια μέτρα υψίστης ασφαλείας παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους.

Τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή είναι δρακόντεια.

Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι στην πρώτη γραμμή της υγείας και όσοι βρίσκονται σε κλειστές δομές

Αύριο 27 Δεκεμβρίου, θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής:

 • Στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
 • στο Νοσοκομείο Σωτηρία
 • στο Αττικό Νοσοκομείο
 • στο Θριάσιο και στο
 • Ασκληπιείο της Βούλας

Την Κυριακή 27/12 θα εμβολιαστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα καθώς και ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

Στις 28 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ στις 4 Ιανουαρίου θα εμβολιαστεί η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν οι ηγεσίες των εξής υπουργείων:

 • Εξωτερικών – Νίκος Δένδιας
 • Προστασίας του Πολίτη – Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
 • Εθνικής Άμυνας – Νίκος Παναγιωτόπουλος
 • Υγείας – Βασίλης Κικίλιας
 • Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Κυριάκος Πιερρακάκης

Επίσης οι πρόεδροι του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και του Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, Θεανώ Καρποδίνη, όπως και οι επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας.

Μεθαύριο Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή προς τα νοσοκομεία αναφοράς της επαρχίας:

 • στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας
 • στο ΑΧΕΠΑ
 • στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και
 • στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου η χώρα μας, εκτός απροόπτου, θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων.

Σύμφωνα με την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία προβλέπεται πως τα εμβόλια της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, θα μας παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου, 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τη μια εταιρεία, τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις.

Το χρονικό της άφιξης της πρώτης παρτίδας εμβολίων στη χώρα μας

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής το φορτηγό με το πολύτιμο φορτίο πέρασε τον Προμαχώνα.

Στο σημείο βρισκόταν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επέβλεψε την όλη διαδικασία. Στρατός και αστυνομία συνέδραμαν την επιχείρηση προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα. Το επιχειρησιακό σχέδιο προέβλεπε την παρουσία οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ., πάνοπλων αστυνομικών των ΕΚΑΜ και ελικοπτέρου της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διαδρομή που θα ακολούθησε η νταλίκα που μετέφερε τα εμβόλια.

Αυτό είναι το σχέδιο «Ελευθερία»: Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός του πληθυσμού για τον κορονοϊό στην Ελλάδα – Όλη η διαδικασία ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 

Ο σχεδιασμός με την ονομασία «Ελευθερία»έχει στόχο να διασφαλίσει γρήγορα την ανοσολογική προστασία των πολιτών έναντι της απειλητικής λοίμωξης και θα έχει οφέλη ατομικά και συλλογικά.

Οι βασικές αρχές του επιχειρησιακού σχεδίου εμβολιασμών είναι η υγειονομική ασφάλεια, η ηθική και η ακεραιότητα, η διαφάνεια, η χρηστή διαχείριση, ο συντονισμός και η συνεργασία και τέλος η εγρήγορση, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα.

Σύμφωνα με το σχέδιο στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, οι διαμένοντες και το προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και το προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης.

Στην δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων).

Θα υπάρξει επίσης περαιτέρω προτεραιοποίηση:

 • ‘Ατομα ηλικίας 85 ετών και άνω,
 • άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω,
 • άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω,
 • άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με covid-19 ανεξαρτήτως ηλικίας,
 • προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του κράτους,
 • άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων),
 • ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με covid-19.

Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Δείτε ΕΔΩ πλήρες εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμού κατά του κορονοϊού: sxedioemvoliasmon

ΒΙΝΤΕΟ:MEGATV/OPENTV

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ