Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2026

Ένωση Διοικητικών Δικαστών: Λέει “όχι” στη συρρίκνωση των διοικητικών δικαστηρίων

Τι αναφέρει το ψήφισμα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης – Ενστάσεις και για τον τρόπο αξιολόγησης και εξέλιξης των δικαστών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένωση Διοικητικών Δικαστών: Λέει “όχι” στη συρρίκνωση των διοικητικών δικαστηρίων eurokinissi

Σειρά από «κόκκινες κάρτες» βγάζει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών σε προωθούμενες ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως καταγράφεται στο ψήφισμα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσής της.

Μάλιστα, καλεί «σε συμπόρευση τους Δικηγορικούς Συλλόγους, το ΝΣΚ, δικαστικούς υπαλλήλους», προκειμένου να ακυρωθούν οι σχεδιασμοί για τον Δικαστικό Καλλικράτη και τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.

Έχοντας εκφράσει ήδη τη διαφοροποίηση σχετικά με τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων, όπου δια στόματος της προέδρου Παναγιώτας Ντέγκα, τονίστηκε πως η γνώμη του δικαστικού σώματος πρέπει να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα όπως έγραψε το dikastiko.gr  στο ψήφισμα θέτει μία σειρά ζητημάτων για τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη.

Στο πλαίσιο αυτό κυρίαρχη είναι η ένσταση στα σχέδια συρρίκνωσης των διοικητικών δικαστηρίων, όπου όπως αναφέρεται έχει εκφραστεί η «κάθετη αντίθεση στο σχέδιο αναθεωρημένου Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ΚΔΔ) της Ομάδας Εργασίας της Γενικής Επιτροπείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων».

Όπως σημειώνεται στο ψήφισμα «η εισαγωγή του εμπροσθοβαρούς συστήματος στη διοικητική δίκη θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό της πρόσβασης στο δικαστήριο της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών» και για το λόγο αυτό η Ένωση αξιώνει «την απόσυρση του εν λόγω Σχεδίου και την άρση των υφιστάμενων δικονομικών εμποδίων πρόσβασης των πολιτών στα διοικητικά δικαστήρια».

Όπως υποστηρίζει «προωθούνται αλλαγές στην οργανωτική δομή των δικαστηρίων προς την κατεύθυνση η διοίκηση αυτών να προσομοιάζει με τη διοίκηση πολυεθνικών επιχειρήσεων (εισαγωγή μεθόδων management, προοπτική ανάθεσης μέρους της διοίκησης σε τεχνοκράτες του ΤΑΧΔΙΚ, εισαγωγή στοιχείων οιονεί ανταγωνισμού μεταξύ των δικαστηρίων κ.λπ.)».

Παράλληλα, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών επαναφέρει τις προτάσεις της για την τροποποίηση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάσταση Δικαστικών Λειτουργών (ΚΟΔΚΔΛ) και μεταξύ άλλων την κατάργηση της πρόβλεψης της διάταξης για περικοπή μισθού χωρίς τη μεσολάβηση πειθαρχικής διαδικασίας, την τροποποίηση του άρθρου προς αποκατάσταση του αυτοδιοίκητου των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, την κατάργηση του συστήματος κατάταξης των υποθέσεων ανάλογα με τη βαρύτητά τους, την κατάργηση κριτηρίων επιθεώρησης άσχετων με το δικαιοδοτικό έργο των δικαστών και την ουσιαστική κατοχύρωση των αδειών των διοικητικών δικαστών.

Ένωση Διοικητικών Δικαστών: Οι αναφορές στον τρόπο αξιολόγησης

Στο ψήφισμα γίνεται επίσης ιδιαίτερη μνεία στην αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης και εξέλιξη των δικαστών, με έμφαση – όπως σημειώνεται – «αντί για την ποιότητα των αποφάσεών τους, στο ποσοτικό κριτήριο, την ταχύτητα, την πορεία της επιμόρφωσής τους, τις ψηφιακές τους δεξιότητες, τα διοικητικά τους χαρακτηριστικά και τα εξωδικαστικά τους καθήκοντα, αλλά και με την εισαγωγή αντιεπιστημονικών κριτηρίων όπως η εξαφάνιση ή η αναίρεση των αποφάσεών τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντατικοποιείται το έργο των δικαστών και πλήττεται η δικαστική τους ανεξαρτησία».

Η Ένωση δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην ανάγκη άμεσης πρόσληψης δικαστικών υπαλλήλων και την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, την πρόβλεψη θέσεων δικαστών τακτικής διοικητικής δικαιοσύνης στον επόμενο διαγωνισμό της ΕΣΔΙ, καθώς και την ενίσχυση υλικοτεχνικών υποδομών και ασφαλείς κτιριακές εγκαταστάσεις.

Υπογραμμίζει σε κάθε περίπτωση πως το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να καλεί την Ένωση και να λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις της πριν από την κατάρτιση νομοσχεδίων.

Διεκδικεί συμμετοχή στις οικείες νομοπαρασκευαστικές ή άλλες επιτροπές που προετοιμάζουν τις σχετικές αλλαγές, κλήση της Ένωσης σε ακρόαση κάθε φορά που συζητείται στη Βουλή νομοσχέδιο που αφορά σημαντικές μεταβολές στη νομοθεσία της ύλης των διοικητικών δικαστηρίων, αλλά και στο πλαίσιο της απαιτούμενης ουσιαστικής αναμόρφωσης του συνταγματικού μισθολογίουτων δικαστικών λειτουργών, το οποίο – όπως λέει – «έχει καθηλωθεί στα επίπεδα της κρίσης, καθώς και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ