Πέμπτη 05 Ιουνίου 2025

«Επετηρίδα» – επί το πλείστον – ψήφισαν οι δικαστές στους επικρατέστερους για την ηγεσία του Αρείου Πάγου: ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Το dikastiko.gr αποκαλύπτει τα ονόματα των Αρεοπαγιτών και των Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου που για πρώτη φορά ψήφισαν οι συνάδελφοί τους ως επικρατέστερους για την ηγεσία του Αρείου Πάγου – Η γνώμη των Ολομελειών δεν είναι δεσμευτική για τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής αλλά και το υπουργικό συμβούλιο που θα κάνει την τελική επιλογή.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Επετηρίδα» – επί το πλείστον – ψήφισαν οι δικαστές στους επικρατέστερους για την ηγεσία του Αρείου Πάγου: ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ EUROKINISSI

Την πρώτη στην επετηρίδα αρχαιότητας και Αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αλεξάνδρα Αποστολάκη, επέλεξε ως επικρατέστερη μεταξύ των συναδέλφων της για τη θέση της Πρόεδρου του Αρείου Πάγου και μάλιστα με μεγάλο αριθμό ψήφων, η Διοικητική Ολομέλεια του δικαστηρίου . Ως επικρατέστερος με μεγάλη επίσης συγκέντρωση ψήφων για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επελέγη ο Κων/νος Τζαβέλλας.  Πρόκειται για την πρώτη ψηφοφορία που διενεργείται μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης, με την οποία οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί του Ανωτάτου Δικαστηρίου γνωμοδοτούν σχετικά με τους 3-5 επικρατέστερους για τη θέση του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καθώς και για τους αντιπροέδρους. Την τελική επιλογή θα κάνει το υπουργικό συμβούλιο αλλά είναι προφανές πως η (μη δεσμευτική) άποψη των δικαστών δεν μπορεί να μη ληφθεί σοβαρά υπόψιν από την κυβέρνηση.

Τα ονόματα

Η ψηφοφορία για τους επικρατέστερους για την προεδρία του Αρείου Πάγου ανέδειξε πρώτη την αντιπρόεδρο Αλεξάνδρα Αποστολάκη, και ακολουθούν η αντιπρόεδρος Αγάπη Τζουλιαδάκη και  Σπυρίδων-Στέφανος Πανταζόπουλος, η αντιπρόεδρος και διευθύντρια της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών  Αναστασία Παπαδοπούλου, Παναγιώτης Βενιζελέας, Αικατερίνη Χονδρορίζου,  Σωκράτης Πλαστήρας και ο Γιώργος Σχοινοχωρίτης.

Κοινό χαρακτηριστικό για τους πέντε πρώτους είναι το γεγονός ότι είναι ψηλά στην επετηρίδα και ενδεικτικά είναι της ίδιας «σειράς», αφού εισήχθησαν στο δικαστικό σώμα στο διαγωνισμό του 1989. Δηλαδή οι δικαστές ψήφισαν και «αρχαιότητα».

Οι αντιπρόεδροι

Για τις θέσεις των αντιπροέδρων τις προτιμήσεις συγκέντρωσαν οι Παναγιώτης  Βενιζελέας( ήταν στην επιλογή και για πρόεδρος), Χρυσούλα Πλατιά, Σωκράτης Πλαστήρας (επίσης ψηφίστηκε και για πρόεδρος) και Γιώργος Σχοινοχωρίτης (επίσης μεταξύ όσων ψηφίστηκαν  για την προεδρία). Είναι προφανές πως οι εν λόγω δικαστικοί λειτουργοί (που είναι όλοι της σειράς του διαγωνισμού του 1991) ψηφίστηκαν με τη λογική «κάνουν για πρόεδροι αλλά σίγουρα πρέπει να γίνουν αντιπρόεδροι».

Εισαγγελέας   

Για την κάλυψη της θέσης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πρώτος με μεγάλη διαφορά μεταξύ των συναδέλφων του ψηφίστηκε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κων/νος Τζαβέλλας. Ακολούθησαν οι αντεισαγγελείς Αναστάσιος Σκάρας και Βασίλης Φλωρίδης (αδελφός του Υπουργού Δικαιοσύνης), Ελένη Καρκαμπούνα,  Ελένη Κοντακτσή και Μαρία Γκανέ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ