Πέμπτη 03 Δεκεμβρίου 2020

Φωτογραφική η διάταξη απομάκρυνσής της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού υποστηρίζει η Θάνου – Τι λέει η νέα διοίκηση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Φωτογραφική η διάταξη απομάκρυνσής της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού υποστηρίζει η Θάνου – Τι λέει η νέα διοίκηση

Συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου, όπως και τριών άλλων μελών, από την παλαιά διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθούν τόσο οι αποφάσεις με τις οποίες απομακρύνθηκαν από τις θέσεις που κατείχαν, όσο και αυτές με τις οποίες τοποθετήθηκαν νέα πρόσωπα στις θέσεις τους.

  Η Βασιλική Θάνου ήταν παρούσα σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης στο ΣτΕ ενώ οι δικηγόροι των αιτούντων πρώην μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού αλλά και των μελών της νέας διοίκησης έδωσαν “μάχη” νομικών επιχειρημάτων, ενώ πριν την έναρξη της συζήτησης ο προεδρεύων αρχαιότερος αντιπρόεδρος του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος δήλωσε κώλυμα να συμμετάσχει στη σύνθεση του δικαστηρίου, καθώς η κόρη του Μαρία-Ιωάννα Ράντου είχε κάνει παρέμβαση υπέρ του κύρους του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του οποίου είναι μέλος του και αφετέρου η κυρία Θάνου είχε προεδρεύσει σε ένα πειθαρχικό που είχε ο κ. Ράντος και από το οποίο απαλλάχθηκε πανηγυρικά.

 

Έτσι, η υπόθεση κρατήθηκε και συζητήθηκε προ τελευταία, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του ΣτΕ Μαίρη Σάρπ και εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Εμμανουηλίδη.

  Υπενθυμίζεται ότι οι αιτούντες ζητούν να ακυρωθεί η έκπτωσή τους από τα συγκεκριμένα αξιώματα υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του ασυμβιβάστου που καθιερώνεται με το νόμο 4623/2019 παραβιάζει σειρά διατάξεων, τόσο της κοινοτικής όσο και της ελληνικής νομοθεσίας, ενώ κάνουν λόγο για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.

  Παράλληλα, ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο, οι αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης με τις οποίες αφενός διορίστηκε πρόεδρος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο Ιωάννης Λιανός και αντιπρόεδρος η Καλλιόπη Μπενετάτου.

Φωτογραφική διάταξη

  Από την πλευρά της κυρίας Θάνου και των παλαιών μελών του Δ.Σ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού υποστηρίχθηκε ότι παραβιάζεται τόσο η Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Ευρωπαϊκή οδηγία), όσο και η νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα έγινε εκτενής αναφορά στα νομολογιακά δεδομένα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ισχυρισμό ότι δεν παρέχουν δυνατότητα κυβερνητικής παρέμβασης κατά την διάρκεια της θητείας του Δ.Σ.

Η πρόωρη παύση της 5ετούς θητείας των μελών του παλαιού Δ.Σ. είναι αντίθετη στο Δημόσιο συμφέρον, καθώς δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση κατά την διάρκεια της θητείας τους, επικαλέστηκαν οι δικηγόροι τους και παράλληλα, επανέλαβαν ότι πρόκειται για φωτογραφική διάταξη ενώ ζήτησαν να σταλεί προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τίθεται θέμα ανεξαρτησίας και διαφάνειας

Αντίθετα, οι συνήγοροι των παρεμβαινόντων του νέου Δ.Σ. (Ιωάννης Λιανός, Καλλιόπη Μπενετάτου, Μαρία-Ιωάννα Ράντου, η Μαρία Ιωαννίδου) ανέφεραν ότι 5 μέλη της παλαιάς διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχαν κομβικές πολιτικές θέσεις, καθώς ήταν σύμβουλοι υπουργών, κάτι που δεν τους επέτρεπε να είναι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ακόμη, ανέφεραν ότι τίθεται θέμα ανεξαρτησίας, αμεροληψίας και διαφάνειας, καθώς δεν μπορεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να συμμετέχουν πρόσωπα με πολιτική ιδιότητα, όπως είναι οι σύμβουλοι υπουργών. Από την πλευρά του ο συνήγορος του Δημοσίου υποστήριξε ότι κρίθηκε σκόπιμο και αναγκαίο να αντικατασταθούν τα μέλη του Δ.Σ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι ανάγονται στο ότι είναι «κομβικά πρόσωπα» σε θέσεις ευθύνης, τα οποία όμως είχαν παράλληλα και πολιτικές θέσεις, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν η κυρία Θάνου διετέλεσε άμισθός νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι εκτός από τη πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η τέως αντιπρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής Άννα Νάκου, αλλά και δυο μέλη της, οι Νικόλαος Ζευγώλης και Ιωάννης Παύλοβιτς.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ