Σάββατο 01 Απριλίου 2023

Η ακτινογραφία των αλλαγών στον Νέο Ποινικό Κώδικα: Που επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη, πότε θα βγαίνει από τις φυλακές ένας κατάδικος (Παραδείγματα)

Το νομοσχέδιο αλλάζει προς το αυστηρότερο το ύψος της ποινής συγκεκριμένων αδικημάτων, αυξάνει το χρόνο παραμονής στις φυλακές και φέρνει δίκες εξπρές για σεξουαλικά εγκλήματα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η ακτινογραφία των αλλαγών στον Νέο Ποινικό Κώδικα: Που επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη, πότε θα βγαίνει από τις φυλακές ένας κατάδικος (Παραδείγματα) Pixabay

Δίκες εξπρές για τα εγκλήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας, γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, προβλέπονται με βάση τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Η απόφαση μπορεί να ληφθεί από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «ο οποίος μπορεί επίσης σε υποθέσεις εξαιρετικής φύσης να διατάσσει τη διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα» (άρθρο 32 ΚΠΔ)

Πλέον ρητά στα εγκλήματα αυτά εντάσσονται και τα αδικήματα τέτοιας φύσεως.

Οι αλλαγές  

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί τον Οκτώβριο αυξάνει τις ποινές σε βαρια αδικήματα, καταργώντας τη διαζευκτικότητα (π.χ ισόβια ή κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών στην ανθρωποκτονία) , αυξάνει το χρόνο παραμονής στις φυλακές για δράστες ειδεχθών εγκλημάτων και θεσπίζει μόνον ισόβια ως ποινή για βιασμό ανηλίκων.

Συγκεκριμένα:

Ισόβια

-Ισόβια ισον 18 χρόνια κατ΄ ελάχιστον (από 16 χρόνια που ισχύει σήμερα για να υποβληθεί η πρώτη αίτηση)

-Μόνον ισόβια κάθειρξη (και όχι διαζευκτικά ποινή τουλάχιστον 10 ετών) επιβάλλεται στα αδικήματα :

Ανθρωποκτονίας εσχάτης προδοσίας, της ανθρωποκτονίας, του ομαδικού βιασμού, του θανατηφόρου βιασμού και της θανατηφόρας ληστείας.

-Μόνον ισόβια επιβάλλεται και για το βιασμό σε βάρος ανηλίκου.

-Ισόβια επιβάλλονται: Για εμπρησμό δάσους από τον οποίο επήλθε θάνατος έστω ενός ανθρώπου (η προηγούμενη διάταξη προέβλεπε ισόβια για πολλαπλούς θανάτους)

Έκτιση ποινής

-Για  πρόσκαιρη κάθειρξη  σε συγκεκριμένα εγκλήματα , όπως πχ του νόμου περί ναρκωτικών (σε διακεκριμένη μορφή), για εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, ληστεία, εκβίαση, εμπορία ανθρώπων κοκ:

-Αυξάνεται ο χρόνος έκτισης της ποινής (για να δομηθεί δυνατότητα απόλυσης υπό όρο) α 4/5 της ποινής . Εξ αυτών το 1/3 μπορεί να είναι πλασματικός χρόνος( μεροκάματα)

 Άρα, από τα 3/5 (2/5 πραγματική) που ισχύει σήμερα,  αυξάνεται στα 4/5( 3/5 πραγματική).

Παράδειγμα: Σε περίπτωση ποινής 15 ετών . Ο κατάδικος με το ισχύον καθεστώς πρέπει να παραμείνει στη φυλακή τουλάχιστον για χρονικό διάστημα ίσο με τα 2/5 της ποινής που του επιβλήθηκε, δηλαδή στο παράδειγμά μας για 6 έτη με πραγματική έκτιση. Με τη νέα ρύθμιση θα πρέπει να παραμείνει στο κατάστημα κράτησης πραγματικά τουλάχιστον 9 έτη.

-Καταργείται η απόλυση κρατουμένου με τον όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης για τα ανωτέρω αδικήματα.

Επιβαρυντικές περιστάσεις (επίθεση με βιτριόλι, επίθεση σε υπάλληλο)

-Επανέρχεται η παλιά διάταξη για τη βαριά σωματική βλάβη σε όλες τις μορφές  υπαιτιότητας (αμέλεια, ενδεχόμενος δόλος και επιδίωξη)

-Η σκοπούμενη βαριά σωματική βλάβη τιμωρείται πλεον (από  πρόσκαιρη κάθειρξη έως δέκα έτη) με  πρόσκαιρη κάθειρξη από πέντε έως δεκαπέντε έτη.

-Στην έννοια της βαριάς σωματικής βλάβης  η αναπηρία και η μόνιμη παραμόρφωση (π.χ βιτριόλι) θεωρείται επιβαρυντική περίσταση και αυξάνει την ποινή

– Επιβαρυντική περίσταση (δηλαδή η ποινή θα φτάσει στα ανώτατα όρια της ποινής) θεωρείται πλεον  η τέλεση σωματικής βλάβης σε βάρος υπαλλήλου κατά την εκτέλεση της εργασίας του(π.χ εφοριακών, γιατρών, εκπαιδευτικών κλπ) τόσο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους όσο και σε σχέση με την υπηρεσία τους. Αφορά τα αδικήματα της απλής, επικίνδυνης, βαριάς και θανατηφόρας σωματικής βλάβης (308-311 ΠΚ)

Εμπρησμοί- φυσικές καταστροφές

-Ο εμπρησμός δασών διώκεται πλέον ΜΟΝΟΝ ως κακούργημα με ποινή κάθειρξης έως 8 έτη και χρηματική ποινή (με τον προηγούμενο Κώδικα είχε μετατραπεί σε πλημμέλημα).

-Στην περίπτωση που η φωτιά στο δάσος είχε ως επακόλουθο σοβαρή ή ευρεία ρύπανση ή υποβάθμιση ή ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική διατάραξη ή καταστροφή προβλέπεται πρόσκαιρη κάθειρξη (πέντε έως δεκαπέντε χρόνια).

– Το αδίκημα του εμπρησμού, όπως και αυτό του εμπρησμού δασών, αλλά και όλων των κοινώς επικινδύνων εγκλημάτων, μετατρέπονται από εγκλήματα αποτελέσματος σε εγκλήματα αφηρημένης διακινδύνευσης.  Με άλλα λόγια, για να τιμωρείται η πράξη δεν χρειάζεται να επέλθει η βλάβη, αλλά αρκεί να μπορεί να προκύψει κίνδυνος.

Οι Τούρκοι ψαράδες

Μια ακόμα παρέμβαση που καταλαμβάνει (και) τις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων ψαράδων που μπαίνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αφορά την επαναφορά του αδικήματος της αλιείας σε χωρικά ύδατα (είχε περιοριστεί μόνο στην χρηματική ποινή). Πλεον θα επιβάλλεται ποινή έως 6 μήνες  και χρηματική ποινή.

 Σεξουαλικά εγκλήματα

-Η σεξουαλική παρενόχληση σε χώρο εργασίας διώκεται αυτεπαγγέλτως, χωρίς να απαιτείται μήνυση εντός προθεσμίας τριών μηνών. Αναδιαμορφώνεται η διάταξη για την κατάχρηση σε γενετήσια πράξη (άρθρο 343 ΠΚ) και οδηγεί σε διεύρυνση της τιμώρησης δραστών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τη θέση του θύματος ως προσώπου που αναζητά εργασία.  Σήμερα η πράξη τιμωρεί τον δράστη ο οποίος εκμεταλλεύεται την άμεση ανάγκη του θύματος να εργασθεί.

– Θα διώκεται ως κακούργημα η αιμομιξία (άρθρο 345 ΠΚ) με κάθειρξη από 5-10 έτη αν η πράξη τελείται από τους γονείς και παππούδες  προς τα  παιδιά και  εγγόνια  αντίστοιχα. Σήμερα η πράξη αυτή τιμωρείται ως πλημμέλημα με ποινή φυλάκισης από 3-5 έτη.

– Εμπορία Ανθρώπων (άρθρο 323Α ΠΚ)

– Στο αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων (άρθρο 323Α ΠΚ) αν επέλθει θάνατος επιβάλλεται ποινή ισοβίου καθείρξεως.

Ανήλικοι

-Η έναρξη της παραγραφής για αδικήματα σε βάρος ανηλίκων θα ξεκινά με την ενηλικίωση όπως ισχύει σήμερα για τα κακουργήματα.

  • Έναρξη παραγραφής για πλημμέλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος ανηλίκου : 18+ 1 = 19 ετών,
  • Έναρξη παραγραφής για κακούργημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος ανηλίκου : 18+ 3 = 21 ετών.

– Αυτεπάγγελτη δίωξη των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος ανηλίκων.

– Κακούργημα οι γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους (αποπλάνηση ανηλίκων)

Τέλος η ηλικιακή κλιμάκωση

Σήμερα το αδίκημα της τέλεσης γενετήσιων πράξεων με ανηλίκους (αποπλάνηση) τιμωρείται ανάλογα με την ηλικία του ανηλίκου. Πλεον το αδίκημα τιμωρείται μόνο ως κακούργημα σε όλες τις μορφές του.

-Πλέον αν κάποιος αποπλανήσει ανήλικο έως 12 ετών η προβλεπόμενη ποινή είναι κάθειρξη από 10-15 έτη και αν αποπλανήσει ανήλικο από 12-15 ετών η προβλεπόμενη

Δίκες εξπρές

– Δυνατότητα κατά προτεραιότητα εξέτασης και εκδίκασης αυτής της φύσεως των αδικημάτων (άρθρο 32 ΚΠΔ).

Ανήλικα θύματα

– Πρόβλεψη για εξέταση ενηλίκων θυμάτων αδικημάτων σεξουαλικής κακοποίησης παρουσία ψυχολόγου (Προσθήκη πρόβλεψης στην διάταξη του άρθρου 228 ΚΠΔ της εμπορίας ανθρώπων)

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ