Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Η απάντηση του πρώην προέδρου Εφετών, στελέχους της ΑΕΠΠ: «Μια γυναίκα- που εμφανίζεται ως καταγγέλλουσα- διαψεύδει ότι έστειλε τέτοιο email- Ψευδή και συκοφαντικά όσα αναφέρονται»

Τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα που φέρεται να πρωταγωνιστεί με καταγγελίες (μέσω email) για σεξουαλικές παρενοχλήσεις γυναικών, δίνει ο πρώην πρόεδρος Εφετών , με εξώδικη δήλωσή του.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η απάντηση του πρώην προέδρου Εφετών, στελέχους της ΑΕΠΠ: «Μια γυναίκα- που εμφανίζεται ως καταγγέλλουσα- διαψεύδει ότι έστειλε τέτοιο email- Ψευδή και συκοφαντικά όσα αναφέρονται» dikastiko

Στην αποκάλυψη ότι μια εκ των γυναικών που φέρονται να τον κατήγγειλαν με email πως  προχώρησε σε σεξουαλικές παρενοχλήσεις έως απόπειρες βιασμού, ήδη διέψευσε πως έστειλε τέτοια καταγγελία με το ονοματεπώνυμό της και μάλιστα προσέφυγε στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη Δικαιοσύνη, προχωρεί ο πρώην πρόεδρος Εφετών και κεντρικό στέλεχος της Αρχής Εξετάσεως Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), που παραιτήθηκε πρόσφατα από τη θέση του.

Με εξώδικη δήλωση διαμαρτυρία του (που το dikastiko.gr θα καταγράφει στην έκτασή της) αναφέρει πως ήδη έχει  μηνύσει τις ανώνυμες καταγγέλλουσες καθώς «…οίκοθεν νοείται ότι το περιεχόμενο όλων των ως άνω καταγγελιών είναι απόλυτα ψευδές, δυσφημιστικό, ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα και αποτελεί, καταφανέστατα, μεθοδευμένη προσπάθεια ηθικής και επαγγελματικής εξόντωσης μου. Τούτο επαληθεύεται και από το γεγονός των επανειλημμένων προσπαθειών στοχοποίησής μου μέσω αντίστοιχων καταγγελιών, με τον αυτό τρόπο αποστολής, (=μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), με τους αυτούς παραλήπτες».

«Συκοφαντικά»

 Όπως αναφέρει μάλιστα «…αποδεικνύεται, λοιπόν, το κίνητρο και ο δόλος των άγνωστων δραστών, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη συνεχή, συστηματική προσπάθεια συκοφάντησης, δυσφήμησης και εξόντωσης του προσώπου μου, μέσω των ψευδών και δη ανώνυμων καταγγελιών. Επιπροσθέτως, οι άγνωστοι δράστες, (τους οποίους ενισχύετε δια των εν λόγω δημοσιευμάτων και του ειδικότερου τρόπου προβολής αυτών), γνωρίζουν και εκμεταλλεύονται την περιρρέουσα ατμόσφαιρα αλλά και την κοινωνική ευαισθησία στις καταγγελίες περί σεξουαλικής υφής αδικημάτων, (καθώς και τις επονομαζόμενες τηλεδίκες που δημιουργούνται εν αγνοία του καταγγελλόμενου)».

Ο δικαστής αναφέρει επίσης ένα περιστατικό σύμφωνα με το οποίο καταδεικνύει την μεθόδευσή, σύμφωνα με την άποψή του: «…όσον αφορά την πρώτη καταγγελία, με φερόμενη καταγγέλλουσα την κ…. ότι μόλις πληροφορήθηκα την ως άνω, σε βάρος μου ψευδή καταγγελία, έσπευσα και υπέβαλα, (στις 25.5.2021), Πειθαρχική αναφορά σε βάρος της, και στη συνέχεια, (στις 27.5.2021), έγκληση σε βάρος της. Η τελευταία, πληροφορηθείσα σχετικώς  :

 1. στις 26.5.2021 υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών Αίτημα παροχής αντιγράφων, στο οποίο δηλώνει κατηγορηματικά ότι σε ουδεμία σχετική καταγγελία είχε προχωρήσει σε βάρος μου,
 2. στις 28.5.2021 εμφανίστηκε ενώπιον της Διεύθυνσης δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, και επανέλαβε ότι ουδεμία σχέση έχει με το ως άνω email και  ουδεμία καταγγελία έχει συνταχθεί από την ίδια.

iii. στις 15.6.2021 μου απέστειλε, Υπεύθυνη Δήλωση της, (επιδοθείσα με Δικαστικό επιμελητή), στην οποία ρητά και πάλι σημειώνει ότι :

– αφενός μεν ουδεμία σχέση έχει με την αποστολή και το περιεχόμενο του συκοφαντικού σε βάρος μου email,

– αφετέρου δε ότι έχει προβεί σε κάθε απαιτούμενη, νόμιμη ενέργεια για την αποκάλυψη και δίωξη των αγνώστων δραστών».

Ο δικαστής αναφέρει στην κατακλείδα του εξωδίκου του:

«…επειδή τα δημοσιεύματά σας, (εξ αφορμής των ανώνυμων σε βάρος μου καταγγελιών), τα οποία αναδείξατε, κατά σαφή παραβίαση κάθε δεοντολογίας αλλά κυρίως των υφισταμένων νομικών προβλέψεων,  όπως ανωτέρω περιγράφονται, με θίγουν βαρύτατα  και  με διασύρουν ανεπανόρθωτα, όντας απολύτως ψευδή και συκοφαντικά,

ΣΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΩ

ρητά, κάθετα και στεντορεία τη φωνή οποιαδήποτε ρητή ή «φωτογραφική – περιγραφική» αναφορά στο πρόσωπό μου, από τούδε και στο εξής, και να απόσχετε από κάθε δημοσίευση στοιχείων αναφορικά με τις συγκεκριμένες ψευδείς και ανώνυμες καταγγελίες. Η υποκατάσταση των αρμόδιων θεσμικών φορέων κείται εκτός σφαίρας κυριαρχίας σας.

ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΩ

ότι δεν πρόκειται να επιτρέψω να «εκδικαστεί» η σε βάρος μου υποτιθέμενη υπόθεση πρώτα ενώπιον της όποιας ειδησεογραφικής ιστοσελίδας/εφημερίδας σας και έπειτα από τις αρμόδιες Δικαστικές αρχές, (οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες παραλαβής και ελέγχου εγκλήσεων/μηνύσεων/ καταγγελιών και ενώπιον των οποίων άλλωστε έχω ήδη προσφύγει ο ίδιος, αυτοτελώς, ασκώντας τα νόμιμα δικαιώματά μου)»..

 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΞΩΔΙΚΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ- ΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

 1. Το έτος 2017 ανέλαβα Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, (μέχρι προ ολίγων ημερών όπου και υπέβαλα την παραίτηση μου), όχι προταθείς ως κομματικός υποψήφιος αλλά με διακομματική συναίνεση. Επί της θητείας μου η ΑΕΠΠ, όπως αναλυτικά και πανηγυρικά προκύπτει εξ επισήμων εγγράφων, (βλ. σχετικά τις ετήσιες Εκθέσεις Πεπραγμένων της Αρχής όπως αυτές αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της και απεστάλησαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής), παρήγαγε σημαντικότατο έργο για την Ελληνική Πολιτεία και του πολίτες.
 2. Επελέγην δηλαδή λόγω των προσόντων μου, των ικανοτήτων μου, της επιστημονικής μου επάρκειας και του ήθους μου. Ενδεικτικά : είμαι  πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Με την ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού μετεκπαιδεύθηκα στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου αρχικά στο «King’s College London» στο γνωστικό αντικείμενο «Δίκαιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων». Στη συνέχεια, στο «London School of Economics» (LSE) στο γνωστικό αντικείμενο «Social Policy and Administration» με έμφαση στη Χωροταξία, το Περιβάλλον και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Στις υπηρεσιακές μου εκθέσεις αξιολογήθηκα ως «Πολύ καλός» και «Εξαίρετος» δικαστικός λειτουργός.

Στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων εκλέχθηκα από τις οικείες Ολομέλειες και άσκησα, παράλληλα με τα δικαιοδοτικά μου καθήκοντα, και καθήκοντα διοίκησης στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιώς, ως μέλος και ως αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διεύθυνσής του και, ακολούθως, στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ως μέλος για δύο συνεχόμενες θητείες και ως αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διεύθυνσης του δικαστηρίου τούτου.

Επόπτης επί σειρά ετών του σταδίου της πρακτικής άσκησης – κατάρτισης των σπουδαστών διοικητικής κατεύθυνσης της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔι), με ρητή αναγνώριση από τη Διοίκηση της Σχολής ως εξαιρετικά σημαντικού του έργου που επιτέλεσα κατά την άσκηση των καθηκόντων μου αυτών.

Παρακολούθησα πολυάριθμα επιστημονικά σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια στην ημεδαπή και στην αλλοδαπή με θεματική αντίστοιχη του δικαιοδοτικού – γνωστικού αντικειμένου μου. Υπήρξα μέλος Οργανωτικών Επιτροπών διοργάνωσης ημερίδων και συνεδρίων, ενώ ανέπτυξα εισηγήσεις μου σ’ αυτά για σημαντικά και επίκαιρα νομικά ζητήματα. Έχω θητεία Προέδρου και μέλους Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διετέλεσα Συντονιστής έκδοσης και εξακολουθώ να είμαι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του νομικού περιοδικού «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΗ». Παράλληλα ήμουν μέλος της Συντακτικής Επιτροπής και της Ομάδας Επιμέλειας της Ύλης του έργου «ΤΙΜΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΣ» για τα 50 χρόνια των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων.

Υπήρξα μέλος σε δύο Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΔ). Ανέπτυξα κοινωνική δραστηριότητα σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και του αστικού πρασίνου.

Τέλος, έχω μεγάλο ερευνητικό και συγγραφικό  έργο, με σωρεία επίσημων δημοσιεύσεων.

 1. Κοινά χαρακτηριστικά όλων των ως άνω δημοσιευμάτων :

α. το γεγονός της αναφοράς σε ανώνυμες καταγγελίες σε βάρος μου,

β. το ότι συντάκτης όλων είστε ο πρώτος καθ΄ού,

γ. ότι τα έντυπα τα οποία είδαν, το πρώτον χρονικά, το φώς της δημοσιότητας τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα είναι αυτά στα οποία εργάζεσθε ο πρώτος καθ΄ ού.

 1. Μάλιστα, η συγκεκριμένη «είδηση» αναπαράχθηκε, ήδη, από πολλά άλλα ΜΜΕ, με αναφορά στα δικά σας δημοσιεύματα. Σημειωτέον ότι στις διαλαμβανόμενες ανώνυμες καταγγελίες, (των οποίων ουδέποτε, μέχρι σήμερα έχω λάβει επίσημη ενημέρωση ή σχετική γνώση), περιγράφονται περιστατικά ευθέως αυτό-διαψευδόμενα και δη εξ επισήμων εγγράφων. Αξίζει δε να σημειωθεί για την ανάδειξη της όλης σε βάρος μου μεθόδευσης ότι:

α. όλες οι καταγγελίες, οι οποίες έχουν αποσταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διακινήθηκαν  μέσω λογαριασμών οι οποίοι δημιουργήθηκαν μόνον για τον σκοπό αυτό και δεν αντιστοιχούσαν σε κάποιο πραγματικό πρόσωπο. Με άλλα λόγια, στον βαθμό που μπορούν να ελέγξουν οι πληρεξούσιοι Δικηγόροι μου, οι ψευδείς κατά στοιχεία ταυτότητας, ηλεκτρονικές διευθύνσεις από τις οποίες εστάλησαν οι «καταγγελίες», «άνοιξαν» για την αποστολή και μόνο της καταγγελίας και αμέσως μετά «έκλεισαν», (απόδειξη της όλης σκοπιμότητας).

β. όλες οι καταγγελίες, έχουν, (απ΄ότι έχω αντιληφθεί), παρόμοιους αν όχι ίδιους παραλήπτες, στους οποίους όμως δεν περιλαμβάνονται οι αρμόδιες αρχές και η αρμόδια Εισαγγελία.

γ. όλως «τυχαίως» στους παραλήπτες περιλαμβάνονται πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφοι, υπουργοί και γενικότερα άτομα τα όποια δεν είναι αρμόδια για τη διερεύνηση της εκάστοτε καταγγελίας.

 1. Αποδεικνύεται, λοιπόν, το κίνητρο και ο δόλος των άγνωστων δραστών, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη συνεχή, συστηματική προσπάθεια συκοφάντησης, δυσφήμησης και εξόντωσης του προσώπου μου, μέσω των ψευδών και δη ανώνυμων καταγγελιών. Επιπροσθέτως, οι άγνωστοι δράστες, (τους οποίους ενισχύετε δια των εν λόγω δημοσιευμάτων και του ειδικότερου τρόπου προβολής αυτών), γνωρίζουν και εκμεταλλεύονται την περιρρέουσα ατμόσφαιρα αλλά και την κοινωνική ευαισθησία στις καταγγελίες περί σεξουαλικής υφής αδικημάτων, (καθώς και τις επονομαζόμενες τηλεδίκες που δημιουργούνται εν αγνοία του καταγγελλόμενου).
 2. Οίκοθεν νοείται ότι το περιεχόμενο όλων των ως άνω καταγγελιών είναι απόλυτα ψευδές, δυσφημιστικό, ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα και αποτελεί, καταφανέστατα, μεθοδευμένη προσπάθεια ηθικής και επαγγελματικής εξόντωσης μου. Τούτο επαληθεύεται και από το γεγονός των επανειλημμένων προσπαθειών στοχοποίησής μου μέσω αντίστοιχων καταγγελιών, με τον αυτό τρόπο αποστολής, (=μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), με τους αυτούς παραλήπτες.
 3. Πάρα ταύτα, εμφανίζομαι από εσάς ως αυτουργός βαρύτατων ποινικών αδικημάτων, χωρίς καν να έχει καταγραφεί ισότιμα η άποψή μου, χωρίς καν να ερωτηθώ σχετικά, χωρίς να έχει εκκινήσει η διερεύνηση των ανώνυμων καταγγελιών αρμοδίως, χωρίς καν να έχω κλητευθεί προς παροχήν εξηγήσεων,  και άρα, κατά παραβίαση της οικείας νομοθεσίας περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων μου, των αρχών της δεοντολογίας αλλά και της προστασίας της προσωπικότητάς μου.
 4. Ήδη, έχω προσφύγει στη Δικαιοσύνη, δια της υποβολής εγκλήσεων κατά των αγνώστων δραστών, για κάθε μια διακριτά ανώνυμη καταγγελία, ρητά επιφυλασσόμενος για όσα έτερα ΜΜΕ και φυσικά πρόσωπα, άκριτα, και κατά παραβίαση κάθε δεοντολογίας συμμετείχαν στην υιοθέτηση, στην προβολή, στην ενίσχυση και στην αναπαραγωγή των ως άνω καταγγελιών. Κατά συνέπεια, η αναπαραγωγή από εσάς, (και δη με κραυγαλέους τίτλους),  ψευδών και δη ανώνυμων καταγγελιών, (τις οποίες εμφανίζετε και ως επώνυμες, «δικαστίνα εν ενεργεία». Ποια είναι η συγκεκριμένη;), σε βάρος μου προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη της τιμής και της υπόληψής μου ως πολίτη αλλά και ως επαγγελματία και οικογενειάρχη.
 5. Σας έχει «διαφύγει» ότι τα ΜΜΕ και ειδικότερα ο δημοσιογράφος έχει την συναλλακτική υποχρέωση, απορρέουσα από το καθήκον αλήθειας, του «αναγκαίου προελέγχου», όπου ως έλεγχος νοείται η αναγκαία προσπάθεια του δημοσιογράφου να εξακριβώσει, διασταυρώσει, να επαληθεύσει (ή να διαψεύσει), το περιεχόμενο, (την αλήθεια ή μη), του δημοσιεύματος. Ως εκ τούτου, η δημοσιογραφική έρευνα αποτελεί αναγκαίο προστάδιο κάθε δημοσίευσης. Αν είχατε προβεί σε ελάχιστο έλεγχο, (εκτός αν είχατε προβεί αλλά το αποκρύψατε σκόπιμα), θα είχατε πληροφορηθεί είτε επίσημα είτε από εμένα τον ίδιο ότι :

α. όσον αφορά την πρώτη καταγγελία, με φερόμενη καταγγέλλουσα την κ. …. ότι μόλις πληροφορήθηκα την ως άνω, σε βάρος μου ψευδή καταγγελία, έσπευσα και υπέβαλα, (στις 25.5.2021), Πειθαρχική αναφορά σε βάρος της, και στη συνέχεια, (στις 27.5.2021), έγκληση σε βάρος της. Η τελευταία, πληροφορηθείσα σχετικώς  :

 1. στις 26.5.2021 υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών Αίτημα παροχής αντιγράφων, στο οποίο δηλώνει κατηγορηματικά ότι σε ουδεμία σχετική καταγγελία είχε προχωρήσει σε βάρος μου,
 2. στις 28.5.2021 εμφανίστηκε ενώπιον της Διεύθυνσης δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, και επανέλαβε ότι ουδεμία σχέση έχει με το ως άνω email και  ουδεμία καταγγελία έχει συνταχθεί από την ίδια.

iii. στις 15.6.2021 μου απέστειλε, Υπεύθυνη Δήλωση της, (επιδοθείσα με Δικαστικό επιμελητή), στην οποία ρητά και πάλι σημειώνει ότι :

– αφενός μεν ουδεμία σχέση έχει με την αποστολή και το περιεχόμενο του συκοφαντικού σε βάρος μου email,

– αφετέρου δε ότι έχει προβεί σε κάθε απαιτούμενη, νόμιμη ενέργεια για την αποκάλυψη και δίωξη των αγνώστων δραστών.

β. έχω υποβάλλει άμεσα ισάριθμες με τις ανώνυμες καταγγελίες εγκλήσεις κατ΄αγνώστων.

 1. Σας «διέφυγαν» όλα αυτά; Προφανώς όχι. Η πλημμελής άσκηση του επαγγέλματός σας είναι δεδομένη στην υπό κρίση περίπτωση. Και τούτο διότι ήδη λόγω των, ανά μήνα, επαναλαμβανόμενων, στα όρια εμμονής, σχετικών δημοσιεύσεων και των αντίστοιχων παραλείψεών σας, (οι οποίες αντιστοιχούν σε ανάλογες παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου δραστηριοποίησής σας), ο δόλος σας ενυπάρχει  στα πράγματα, κατά την πάγια έκφραση του Ανωτάτου Ακυρωτικού.
 2. Παράλληλα, σε κάθε δημοσίευση πρέπει να τηρείται η αρχή του «audiatur et altera pars», η οποία συνίσταται στην καταγραφή της αντίθετης άποψης. Άλλωστε, η καταγραφή της αντίθετης άποψης, (και, μάλιστα, όταν αυτή είναι του θιγομένου), συνιστά τμήμα της αλήθειας ενός γεγονότος,  το οποίο οφείλει να γνωρίζει ο σωστά ενημερωμένος πολίτης,  ενόψει και της επικοινωνιακής κυριαρχίας των ΜΜΕ, τα οποία έχουν και «τυπικά»,  (ως εκ της υφής τους ως μέσων υλοποίησης των αρχών της ελευθερίας έκφρασης και λόγου και της εξυπηρέτησης του βασικού στοιχείου της δημοκρατίας, ήτοι της ισόρροπης ενημέρωσης  των πολιτών), αλλά και άτυπα, (=ουσιαστικά), αυξημένο κύρος, (υπό την έννοια της εγκυρότητας). Η μονόπλευρη/μονομερής δηλ. ενημέρωση  στοιχειοθετεί την παράβαση της μετάδοσης ανακριβών γεγονότων.  «Οι διαφορετικές απόψεις πρέπει να παρουσιάζονται έγκαιρα και με ίσους όρους».
 3. Συνάμα, η παράλειψη ισότιμης καταγραφής και των δυο τυχόν απόψεων συνιστά, έμμεση, απόδοση δικαίου, (εμφανιζόμενο έτσι το ΜΜΕ να μεροληπτεί ), στις απόψεις ενός εκ των δυο μερών, (η θέση του οποίου καταγράφεται και προβάλλεται), με συνέπεια να υπονομεύεται και η ίδια η αξιοπιστία του Τύπου. Τέλος, η επικοινωνία του δημοσιογράφου με όλα τα τυχόν εμπλεκόμενα, σε μια υπόθεση, πρόσωπα και η καταγραφή των απόψεών τους, αποτελεί υποχρέωσή του απορρέουσα και από το καθήκον του αναγκαίου προ-ελέγχου μιας είδησης, αφού δια του τρόπου αυτού μπορεί να επαληθεύσει και να διασταυρώσει την όποια πληροφορία του.  Η έγκυρη, συνεπώς, ενημέρωση απαιτεί σφαιρικό και πλουραλιστικό τρόπο προσέγγισης μιας μετάδοσης, και ως ελάχιστο αντιστάθμισμα της έλλειψης απόλυτης αντικειμενικότητας.
 4. Συνάμα, οφείλατε να λάβετε υπόψη σας, (και δεν το πράξατε), το  βαθμό της «έντασης του πλήγματος», στην προσωπικότητά μου εκ των δημοσιευμάτων τα οποία με κραυγαλέους τίτλους προωθείτε σε βάρος μου και σε βάθος χρόνου.  Η «ένταση του πλήγματος» παρότι εμφανιζόμενη χρονικά μεταγενέστερη της όποιας δημοσίευσης, ουσιαστικά, αντιστοιχεί σε μια προ-στάθμιση, στην οποία οφείλει να προβεί, (μαζί με τον αναγκαίο προ-έλεγχο των στοιχείων), ο δημοσιογράφος σε σχέση :

α. αφενός μεν με τον σκοπό, (και την ανάγκη ύπαρξης σχετικής αναλογίας), τον οποίο καλείται να υπηρετήσει το δημοσίευμά του,

β. αφετέρου δε με την έκταση και το βάρος των συνεπειών, εκ της συγκεκριμένης δημοσίευσης, για το πρόσωπο, (αν αυτές θα είναι καθοριστικές για τη μετέπειτα ζωή του, αν ακυρώνεται, συλλήβδην, η μέχρι τότε θετική του πορεία, αν εξοβελίζεται εσαεί κοινωνικά, αν αμφισβητείται ή αμαυρώνεται το σύνολο του κοινωνικού του βίου, κλπ.).

 1. Για να κριθεί δηλ. τελικά δικαιολογημένο το όποιο ενδιαφέρον,  (να αποκτήσει χαρακτήρα δικαιολογημένου κοινωνικού ενδιαφέροντος), του δημοσιογράφου, (και η ανάλογη προσβολή), πρέπει η προ-στάθμιση να καταλήγει, χωρίς ενδοιασμούς, (με βάση τη σκέψη του μέσου, συνετού πολίτη), στην αναγκαιότητα –προς το σκοπό της ενημέρωσης- δημοσιοποίησης του θέματος, (ειδικά, μάλιστα, σε σχέση με ανώνυμες καταγγελίες, χωρίς καν τα φερόμενα ως θύματα να έχουν υποβάλλει τα ίδια έγκληση ή αναφορά). Συνέτρεξε κάτι ανάλογο στην περίπτωσή μου; Προφανέστατα όχι. Αποτελεί θέμα κοινής λογικής.
 2. Δικαιολογημένο δε κοινωνικό ενδιαφέρον πρέπει να έχει  αποκτήσει ένα γεγονός προ της συγκεκριμένης δημοσιότητας. Η θέση ότι «το όλο θέμα είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις και η ενημέρωση του κοινού ήταν δικαιολογημένη», αφορά την ανακύκληση του όλου θέματος, όχι τα πρωτογενή δημοσιεύματα. Στην προκειμένη περίπτωση ο ίδιος προσδώσατε σε ανώνυμες καταγγελίες, (όχι δηλ. των φερομένων ως θυμάτων), χαρακτήρα κοινωνικού ενδιαφέροντος, οπότε στη συνέχεια, (ανατροφοδοτούμενη διαδικασία), επιχειρείτε να εμφανισθείτε ως δήθεν  «δικαιολογημένος», (καθόν χρόνον ούτε καν την άποψή μου δεν ζητήσατε).
 3. Ουδεμία εκ των δυο ως άνω υποχρεώσεων τηρήθηκαν από  εσάς και από τα δυο συγκεκριμένα sites, (στα οποία αρθρογραφείτε), με συνέπεια η τρώση της τιμής και της υπόληψής μου εκ των τεσσάρων (4) καταγγελιών να προσλάβει έτι περαιτέρω  διαστάσεις.
 4. Επισημαίνεται ότι με το άρθρο 1 του Κώδικα Επαγγελματικής, Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης  των δημοσιογράφων, μελών της ΕΣΗΕΑ, (Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Ενημερώσεως), «ο δημοσιογράφος  δικαιούται και οφείλει : να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει».  Αλλά και η παράγραφος η΄ του αυτού άρθρου είναι, επίσης, αποκαλυπτική του ευκταίου πλαισίου δράσης ενός δημοσιογράφου. Ειδικότερα, ο τελευταίος «δικαιούται και οφείλει να συλλέγει και να διασταυρώνει τις πληροφορίες του και να εξασφαλίζει την τεκμηρίωσή τους, (έγγραφα, φωτογραφίες, κασέτες, τηλεοπτικές εικόνες), με δημοσιογραφικά θεμιτές μεθόδους…».
 5. Η ως άνω αρχή «του αναγκαίου προ-ελέγχου» δεν μετατρέπει και δεν ωθεί το δημοσιογράφο σε ρόλο αστυνομικού ή δικαστού, (και ο πρώτος οφείλει να απόσχει από ανάλογες τακτικές), αλλά απαιτεί το αυτονόητο : να περιορίσει την αυθαίρετη –άνευ στοιχείων- δημόσια τοποθέτηση, η οποία πολύ συχνά συγκαλύπτει υποκειμενική διάθεση εκφοράς κακόβουλων κρίσεων ή αρνητικών αξιολογήσεων είτε του ίδιου του συντάκτη είτε τρίτου προσώπου, (με την οποία παραδίδεται το πρόσωπο σε δημόσια ανυποληψία, ειδικά μέσω ανώνυμων καταγγελιών).
 6. Με άλλα λόγια οφείλατε –και δεν το πράξατε- να προβείτε, κατόπιν επισταμένου ελέγχου,  σε επαλήθευση  ή διασταύρωση των  αναφερόμενων στις σε βάρος μου καταγγελίες ως «πραγματικών περιστατικών»,  έτσι ώστε αφενός μεν να διασφαλισθεί η καθαρότητα της είδησης αφετέρου δε να καλυφθεί όλο το εύρος της, (ποιοτικά και ποσοτικά ), και να μην προβάλλει τμήμα αυτής, πράγμα το οποίο συνιστά μορφή ψεύδους ή προδίδει πλαστή εικόνα, (υπονομεύοντας την έγκυρη ενημέρωση, η οποία απαιτεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταύτιση μεταξύ περιεχομένου δημοσιεύματος και πραγματικού περιστατικού ). «Όταν ο συντάκτης δεν φρόντισε  προηγουμένως να εξακριβώσει την αλήθεια των γεγονότων που κοινολογεί, το δημοσίευμα ή η εκπομπή με τα οποία παραδίδεται σε δημόσια ανυποληψία το πρόσωπο που συνδέεται με τα γεγονότα, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως επιβεβλημένο μέσο άσκησης του δημοσιογραφικού έργου, διότι υπάρχει προφανής δυσαναλογία μεταξύ της αποστολής του τύπου και των ΜΜΕ για τη σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης, με βάση γεγονότα που πράγματι έχουν συμβεί και της βλάβης που προκαλείται στην τιμή και στην υπόληψη του θιγομένου προσώπου».
 7. Ακροτελεύτια παρατήρηση: η συστηματική και σε βάθος χρόνου αναπαραγωγή, (με ανάλογη ενίσχυση, ως εκ των τίτλων, με ειδική μεγάλη προβολή, χωρίς την τήρηση ούτε των ελάχιστων συναλλακτικών σας υποχρεώσεων), των  επίμαχων καταγγελιών σε βάρος μου ούτε επιβάλλονταν ούτε δικαιολογούνταν από την υποχρέωση ενημέρωσης του κοινού, αλλά κατέτεινε στην εκ των προτέρων δημόσια διαπόμπευσή μου. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, η οποία συνεπάγεται τον στιγματισμό μου, δίκην επιβολής προκαταβολικής κοινωνικής και ποινικής τιμώρησης.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ

                επειδή τα δημοσιεύματά σας, (εξ αφορμής των ανώνυμων σε βάρος μου καταγγελιών), τα οποία αναδείξατε, κατά σαφή παραβίαση κάθε δεοντολογίας αλλά κυρίως των υφισταμένων νομικών προβλέψεων,  όπως ανωτέρω περιγράφονται, με θίγουν βαρύτατα  και  με διασύρουν ανεπανόρθωτα, όντας απολύτως ψευδή και συκοφαντικά,

ΣΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΩ

ρητά, κάθετα και στεντορεία τη φωνή οποιαδήποτε ρητή ή «φωτογραφική – περιγραφική» αναφορά στο πρόσωπό μου, από τούδε και στο εξής, και να απόσχετε από κάθε δημοσίευση στοιχείων αναφορικά με τις συγκεκριμένες ψευδείς και ανώνυμες καταγγελίες. Η υποκατάσταση των αρμόδιων θεσμικών φορέων κείται εκτός σφαίρας κυριαρχίας σας.

ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΩ

ότι δεν πρόκειται να επιτρέψω να «εκδικαστεί» η σε βάρος μου υποτιθέμενη υπόθεση πρώτα ενώπιον της όποιας ειδησεογραφικής ιστοσελίδας/εφημερίδας σας και έπειτα από τις αρμόδιες Δικαστικές αρχές, (οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες παραλαβής και ελέγχου εγκλήσεων/μηνύσεων/ καταγγελιών και ενώπιον των οποίων άλλωστε έχω ήδη προσφύγει ο ίδιος, αυτοτελώς, ασκώντας τα νόμιμα δικαιώματά μου),

ΣΑΣ ΚΑΛΩ

άμεσα  από της λήψεως της παρούσας να ανακαλέσετε, (δια των αυτών πηχυαίων τίτλων και γραφικών στοιχείων, στην αυτή θέση), την προκληθείσα προσβολή της προσωπικότητάς μου, (εμφανιζόμενος να έχετε αναλάβει «εργολαβικά» και απόλυτα εμμονικά και επί σταθερής βάσης τη σπίλωση της προσωπικότητάς μου, επί σειρά μηνών), δια της :

α. δια της παραδοχής σας περί της εκ μέρους σας παραβίασης κάθε έννοιας δικαίου και δεοντολογίας, εξ αφορμής των επίμαχων δημοσιευμάτων,

β. δια της  ρητής έκφρασης δημόσιας συγνώμης προς το πρόσωπό μου, το οποίο φωτογραφίζεται και περιγράφεται, πέραν πάσης αμφιβολίας, στα ως άνω ψευδή δημοσιεύματα σας,

γ. δια της ρητής και απερίφραστης παραδοχής σας ότι ουδέν στοιχείο εκ των διαλαμβανόμενων στα ψευδή σας δημοσιεύματα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ουδέν απολύτως συντρέχει σε βάρος μου,

δ. δήλωσης ότι δεν υιοθετείτε οτιδήποτε εκ  του περιεχομένου των ανώνυμων καταγγελιών, και ότι ουδεμία πρόθεση είχατε να με θίξετε,

ε. δήλωσης ότι η φερόμενη ως επωνύμως καταθέσασα καταγγελία σε βάρος μου διέψευσε κατηγορηματικά και επίσημα, θεσμικά και προς πάσα κατεύθυνση ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με την υποβολή της  συγκεκριμένης καταγγελίας και το περιεχόμενο αυτής.

και τέλος,  ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΩ

ότι κατά πάσα περίπτωση οργή και αγανάκτηση με διακατέχει για τη συστηματική σε βάρος μου, δημόσια λασπολόγηση, την οποία, μάλιστα, όχι μόνον υιοθετήσατε άκριτα αλλά και προβάλλατε συστηματικά, (και δη μέσω κραυγαλέων τίτλων), και ότι  επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου, (για προσφυγή σε κάθε αρμόδιο Δικαστήριο, αστικό, διοικητικό και ποινικό, και σε κάθε αρμόδια Αρχή), και ότι η παρούσα  εξώδικη  πρόσκληση αποτελεί την τελευταία ειδοποίηση και όχληση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ