Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Η ώρα των ποινών για τη Χρυσή Αυγή – Διευθυντές και μέλη στο φάσμα βαριάς καταδίκης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η ώρα των ποινών για τη Χρυσή Αυγή – Διευθυντές και μέλη στο φάσμα βαριάς καταδίκης

Η ημέρα της κρίσεως επί των ποινών για τους 57 καταδικασθέντες της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης της χρυσής αυγής, έφτασε. Σήμερα μετά την εισαγγελική πρόταση στις 11 το πρωί όπου θα ανέβει στην έδρα το δικαστήριο, η διαδικασία θα ξεκινήσει με την εισαγγελική πρόταση και στην συνέχεια οι δικαστές θα αποσυρθούν σε διάσκεψη για να αποφασίσουν την απαγγελία των ποινών για κάθε ένα κατηγορούμενο ξεχωριστά.

Μετά την χθεσινή απόφαση των δικαστών όπου κανένα ελαφρυντικό για το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής δεν αναγνώρισε το δικαστήριο, αλλά καισ την συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων, το πλαίσιο των ποινών δεν μπορεί να αλλάξει.

Πιο συγκεκριμένα, δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στους «7» της Χρυσής Αυγής που αποτελούσαν το διευθυντήριο. Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Το πλαίσιο των ποινών γι’ αυτούς δεν μπορεί πλέον να αλλάξει και είναι από 5 έως 15 έτη κάθειρξης.

Το δικαστήριο θα κινηθεί μέσα σε αυτά τα όρια που θέτει ο νομοθέτης χωρίς περιορισμό με “ταβάνι” τα 15 έτη.

Η διαδικασία σήμερα προβλέπει μετά την εισαγγελική πρόταση της Αδαμαντίας Οικονόμου, να  τοποθετηθούν οι δικηγόροι υπεράσπισης, ακολούθως θα αποσυρθεί το δικαστήριο για να ανακοινώσει τις ποινές. Μετά εκ νέου η εισαγγελέας θα προτείνει την συγχώνευση των ποινών και με ανάλογη πορεία θα αποφασίσει το δικαστήριο τη συνολική ποινή για κάθε κατηγορούμενο.

Στα “μαλακά”

Θεωρείται αυτονόητο ότι οι 4 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής  που κρίθηκαν ένοχοι μόνο για το αδίκημα της ένταξης στην εγκληματική οργάνωση και τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά από το δικαστήριο, θα τους επιβληθούν χαμηλότερες ποινές. Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις εξ αυτών ανεξαρτητοποιήθηκαν από τη Χρυσή Αυγή (Μπούκουρας, Αλεξόπουλος και Μίχος, ενώ ο Μιχάλης Αρβανίτης είναι 74 ετών). Υπενθυμίζεται, ότι ο τελευταίος πρώην βουλευτής , απολογούμενος ενώπιον του παρόντος δικαστηρίου, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας, αποκάλεσε εφεύρημα τα «τάγματα εφόδου», ενώ χαρακτήρισε «φρικτό και απάνθρωπο έγκλημα του στυγνού δολοφόνου» Γ. Ρουπακιά, τη δολοφονία Φύσσα.

Ο Στάθης Μπούκουρας ειχε πει στην απολογία του αναφέρθηκε σε «πολιτική δίωξη» αλλά είπε πως η σχέση του με τους υπόλοιπους ήταν καθαρά επιδερμική και εκείνος ήταν ξένο σώμα στη Χρυσή Αυγή. Ανέφερε πως είχε μόνο την ιδιότητα του υποστηρικτή και όχι του μέλους.

Ο δε Αλεξόπουλος πως οδηγήθηκε στην ανεξαρτητοποίησή του μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την επίθεση κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ακόμη ότι ήταν αντίθετος με τα παντελόνια παραλλαγής που φορούσαν υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, γεγονός που είχε αναφέρει στην κοινοβουλευτική ομάδα. «Έβλεπα ότι κάποιοι λειτουργούσαν πιο ακτιβιστικά, πιο ακραία. Ήμουν αντίθετος με τις παραλλαγές παντελόνια και τα κολλητά μπλουζάκια. Ήταν στυλ μιλιταριστικό, που δεν είχε σχέση με εμένα…”.

Από την πλευρά του, ο πρώην βουλευτής  Νίκος Μίχος, στον οποίο οι δικαστές χορήγησαν το ελαφρυντικό της «ειλικρινούς μεταμέλειας», απομακρύνθηκε από τη Χρυσή Αυγή διαρκούσης της παρούσας δίκης, το 2017, ενώ απολογούμενος μίλησε ανοιχτά για την οργανωτική της δομή, διέψευσε τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχουν μέλη και περιέγραψε την ιεραρχία της χαρακτηρίζοντάς την αρχηγικό κόμμα («οικογενειακό» πρόσθεσε σε δύο περιπτώσεις) και με κυριαρχία του «πολιτικού συμβουλίου», το οποίο διόριζε κατά βούληση ο αρχηγός έναντι οποιασδήποτε άλλης δομής. Η σχέση που όλοι όφειλαν στον αρχηγό, είπε απολογούμενος, ήταν αυτή της «υποταγής»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ