Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Καμπάνες κακουργήματος από τον ανακριτή για το Μάτι: Δεύτερο αίτημα για άσκηση κακουργηματικής δίωξης μετά τις καταγγελίες Λιότσιου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Καμπάνες κακουργήματος από τον ανακριτή για το Μάτι: Δεύτερο αίτημα για άσκηση κακουργηματικής δίωξης μετά τις καταγγελίες Λιότσιου

Με μια αναφορά- κόλαφο για τις καταγγελλόμενες πρακτικές εντός της πυροσβεστικής προκειμένου να συγκαλυφθούν ευθύνες και να κρατηθούν με νύχια και δόντια «καρέκλες» ο ανακριτής Θανάσης Μαρνέρης  επανέρχεται δυναμικά εντός λίγων ημερών και  ζητά αναβάθμιση του κατηγορητηρίου σε κακούργημα  για το θάνατο 102 συνανθρώπων μας στην εθνική τραγωδία στο Μάτι.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν  οι καταγγελίες του εμπειρογνώμονα Δημ. Λιότσιου για τις προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών. Έτσι  παρά την πρώτη – προ ημερών- άρνηση της Εισαγγελίας να ικανοποιήσει το αίτημά του, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες ο 6ος τακτικός ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης ζητεί με έγγραφο του της 24ης Ιουλίου, την ποινική αναβάθμιση του κατηγορητηρίου από πλημμέλημα σε κακούργημα: «Σε κάθε περίπτωση έχουν προκύψει και νέα στοιχεία που δικαιολογούν τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος της θανατηφόρας έκθεσης κατά συρροή καθώς και του αδικήματος της έκθεσης της από την οποία προκλήθηκαν στους παθόντες βαριές σωματικές βλάβες», αναφέρει σε έγγραφο που αποκαλύπτει η εφημερίδα Καθημερινή.

Η ανακριτική στόχευση είναι σαφής και αφορά – προφανώς- συγκεκριμένα πρόσωπα που το κρίσιμο χρονικό διάστημα κατείχαν  υψηλόβαθμες θέσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.  Μάλιστα διαχωρίζει ξεκάθαρα τη θέση των πυροσβεστών, οι οποίοι έδωσαν μεγάλη μάχη με τη φωτιά για να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, από τη θέση συγκεκριμένων  αξιωματικών , οι οποίοι με βάση το υλικό που έχει στη διάθεσή του φέρονται να λειτούργησαν με εντελώς διαφορετικό τρόπο :

«Όπως προέκυψε τις τελευταίες ημέρες μέσα από το διαδίκτυο και τα ΜΜΕ (αλλά και μέσα από τη μελέτη της δικογραφίας η οποία ήταν στη διάθεση σας εφόσον τη ζητούσατε και κυρίως από τις καταθέσεις του Δ. Λιότσιου, πραγματογνώμονα της υπόθεσης) οι δράστες, τουλάχιστον κάποιοι εξ αυτών επέδειξαν θρασύτητα και προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων ακόμη και με εκβιαστικούς τρόπους…. Από τις καταγγελίες του Πραγματογνώμονα Δημήτριου Λιότσιου σε συνδυασμό με το σύνολο της δικογραφίας όπως σε αυτή αποτυπώνονται οι κινήσεις των δραστών και οι επιλογές αυτών να προστατεύσουν μέρη που δεν παρουσίαζαν κανέναν υπαρκτό και υφιστάμενο κίνδυνο (…) και μην αξιοποιώντας τα διαθέσιμα μέσα που γνώριζαν ότι υπάρχουν (…) Προκύπτει πως η ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (και όχι οι πυροσβέστες οι οποίοι μάχονται με την φωτιά και έθεσαν πράγματί τη ζωή τους σε κίνδυνο για τους οποίους φυσικά και δε ζητήσαμε την ποινική δίωξη) είχε κίνητρο να αφήσει του παθόντες εκτεθειμένους σε κίνδυνο ζωής (…) .

Το κίνητρο

Ποιο ήταν αυτό το κίνητρο κατά τον ανακριτή; «…..Το στήσιμο «παγίδων» στους εσωτερικούς αντιπάλους τους στην Υπηρεσία, ανταγωνιστές  τους στη διαδοχή σε σημαντικές θέσεις που εξασφάλιζαν πέρα από κύρος και άλλου είδους (προφανώς) ωφελήματα, προσδοκούσαν ευνοϊκή μεταχείριση των αρμοδίων στο μέλλον. Ευνοϊκή μεταχείριση η οποία και επήλθε καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών έλαβαν προαγωγή μετά ή εξήλθαν του Σώματος χωρίς να υποστούν οποιαδήποτε δυσμενή συνέπεια» σημειώνει και παραθέτει τις περιπτώσεις 8 κατηγορουμένων που  αναβαθμίστηκαν τα τελευταία 2 χρόνια στο Σώμα και ενώ εκκρεμούσε η υπόθεση.

Οι καταγγελίες

Είναι επίσης σαφές ότι στην επαναφορά του αιτήματος έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι πρόσφατες βαριές καταγγελίες που περιέχονται στη μήνυση του πραγματογνώμονα της πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιου , ο οποίος έχει ήδη στραφεί κατά του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλου, αλλά και κάθε άλλου υπευθύνου.

 Στο έγγραφό του ο ανακριτής, αναφέρεται σε προσπάθεια συγκάλυψης ακόμα και με εκβιαστικούς τρόπους.

«Όπως προέκυψε τις τελευταίες ημέρες μέσα από το διαδίκτυο και τα ΜΜΕ (αλλά και μέσα από τη μελέτη της δικογραφίας η οποία ήταν στη διάθεση σας εφόσον τη ζητούσατε και κυρίως από τις καταθέσεις του Δ. Λιότσιου, πραγματογνώμονα της υπόθεσης) οι δράστες, τουλάχιστον κάποιοι εξ αυτών επέδειξαν θρασύτητα και προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων ακόμη και με εκβιαστικούς τρόπους».

«20 σταθμευμένα εναέρια μέσα»

Ο ανακριτής επίσης περιγράφει επαρκείς ενδείξεις για τις κατηγορίες της θανατηφόρας έκθεσης και της έκθεσης από την οποία προκλήθηκαν σωματικές βλάβες , καθώς και  ενδεχόμενος δόλο:

 «Οι κατηγορούμενοι, είχαν ενδεχόμενο τουλάχιστον δόλο, καθώς …  είχαν γνώση των συνθηκών και των δυνατοτήτων που είχαν να ελέγξουν τη φωτιά» σημειώνει. Παρότι γνώριζαν πως είχαν διαθέσιμα επίγεια και εναέρια μέσα, είτε τα χρησιμοποίησαν για την κατάσβεση φωτιάς σε περιοχές που δεν υπήρχε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές».  Παραθέτει δε μια λίστα με 20 εναέρια που θα μπορούσαν να έχουν επιχειρήσει στο Μάτι: «Εάν επιχειρούσαν σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον τρία εναέρια μέσα και συγκεκριμένα από ώρα 16:50 έως και 17:30 και σε δεύτερο χρόνο δηλαδή από τις 17:30 έως και 18:15, άλλα τρία εναέρια μέσα προς ενίσχυση των ανωτέρω ο κίνδυνος θα είχε αποφευχθεί». 

Θα μελετηθεί

Το σχετικό αίτημα αναμένεται να μελετηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και με βάση τα νέα στοιχεία να επανακριθεί πιθανόν όχι από τον ίδιο εισαγγελέα που το είχε απορρίψει προ ημερών.. Σε περίπτωση που αυτή τη φορά και ο εισαγγελέας κρίνει ότι στοιχειοθετείται η άδικη πράξη για την οποία  υποβλήθηκε το σχετικό αίτημα, τότε θα ασκηθεί  τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο ανακριτικό έγγραφο θα κληθούν να απολογηθούν για  κακούργημα όταν  φτάσει η ώρα να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις για  την εμπλοκή τους στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ