Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Κατόπιν… εορτής προσφυγή της Εκκλησίας στο ΣτΕ για τις απαγορεύσεις των Φώτων

Επιτρέπουν τον καλλωπισμό και τη διασκέδαση σε σπίτια συγγενών και φίλων αλλά όχι τη λειτουργία της Εκκλησίας, αναφέρεται στις αιτήσεις κατά των μέτρων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κατόπιν… εορτής προσφυγή της Εκκλησίας στο ΣτΕ για τις απαγορεύσεις των Φώτων
Ετεροχρονισμένα… θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, δύο αιτήσεις ακύρωσης της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και 81 Μητροπόλεων κατά των μέτρων για τη μη συμμετοχή  πιστών στην χθεσινή λειτουργία των Θεοφανείων.
Παρ’ ότι τελικά οι εκκλησίες με το «ιερό» αντάρτικο άνοιξαν και σημειώθηκαν και διάφορα παρατράγουδα, υποβλήθηκαν στο ΣτΕ δύο αιτήσεις κατά των κυβερνητικών μέτρων, τα οποία στην πράξη δεν ίσχυσαν.
Μεταξύ των επιχειρημάτων είναι πως η κυβερνητική απόφαση είναι «απολύτως απρόσφορη και προδήλως δυσανάλογη, εν όψει του δημοσίου συμφέροντος για την προστασία της δημόσιας υγείας και η  επιλογή της Πολιτείας να μην προστατεύσει τη δημόσια λατρεία, εξίσου με άλλα δικαιώματα,  όπως π.χ., τον καλλωπισμό, τις  επισκέψεις και  τη διασκέδαση σε σπίτια συγγενών και φίλων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αιτήσεις (εισήγαγε στην Ολομέλεια η πρόεδρος του ΣτΕ Μαίρη Σαρπ) κατατέθηκαν ηλεκτρονικά το βράδυ της παραμονής των Θεοφανείων την Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2021 και ενώ είχαν κλείσει οι γραμματείες του ΣτΕ, στις 7,40 μ.μ. η πρώτη και στις 8,30 μ.μ. η δεύτερη.
Έτσι, ενώ μεσολαβούσε η χθεσινή αργία οι δικαστικοί υπάλληλοι του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου έλαβαν σήμερα γνώση των αιτήσεων. καταθέσεων αυτών, καθώς χθες ήταν αργία. Να σημειωθεί, ότι όπως ήταν αναμενόμενο δεν κατατέθηκε ούτε αίτημα έκδοση
Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά της από 2.1.2121 κοινής υπουργικής απόφασης για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από το COVID-19, και αυτό γιατί καταργεί την εξαιρετική  δυνατότητα της συλλογικής άσκησης της λατρείας κατά την ημέρα των Θεοφανείων (6.1.2021).
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους διοικούντες, ενώ παράλληλα εκδόθηκε καθ΄ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης.
Στις δύο αιτήσεις ακύρωσης, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι απολύτως απρόσφορη και προδήλως δυσανάλογη, εν όψει του δημοσίου συμφέροντος για την προστασία της δημόσιας υγείας και η  επιλογή της Πολιτείας να μην προστατεύσει τη δημόσια λατρεία, εξίσου με άλλα δικαιώματα,  όπως π.χ., τον καλλωπισμό, τις  επισκέψεις και  τη διασκέδαση σε σπίτια συγγενών και φίλων.
Αντ΄ αυτού, συνεχίζει η Εκκλησία της Ελλάδος, , η Πολιτεία επέλεξε μετά την 2α Ιανουαρίου 2021 να απαγορεύσει απολύτως τη δημόσια λατρεία η οποία για αρκετούς πολίτες είναι προσωπική ανάγκη ζωτικής σημασίας και αυτή η ανάγκη τους δεν υπόκειται σε λογοκρισία ή υποτίμηση από το κράτος.
Σε άλλο σημείο των αιτήσεων ακυρώσεως, αναφέρεται ότι είναι μη αναγκαία και απρόσφορη σε μια δημοκρατική κοινωνία η κατάργηση μετά την 3η Ιανουαρίου 2021   τη  συμμετοχή στην λατρεία κατά τα Θεοφάνεια, η οποία μπορούσε να διατηρηθεί υπό αυστηρούς περιορισμούς, όπως είναι 25 ή 50 άτομα ανάλογα με το εμβαδόν της κάθε Εκκλησίας ή ένα άτομο ανά 1,5 τ.μ. ή απόσταση δυο μέτρων ανά εκκλησιαζόμενο, κ.λπ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ