Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Δίκη Χρυσής Αυγής : Απορρίφθηκε η ένσταση Λαγού σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου – Διεκόπη η συνεδρίαση για αύριο το πρωί

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη Χρυσής Αυγής : Απορρίφθηκε η ένσταση Λαγού σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου – Διεκόπη η συνεδρίαση για αύριο  το πρωί

Αρνητική υπήρξε η απάντηση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στο αίτημα Λαγού για αλλαγή σύνθεσης της έδρας του δικαστηρίου, θεωρώντας πως η ένστασή του για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας που επικαλέστηκε αφορούσε τα τεκταινόμενα εκτός των δικαστικών διαδικασιών.

Η δίκη διακόπηκε για την Τρίτη στις 11, ενώ ο ευρωβουλευτής καταδικάστηκε και στα δικαστικά έξοδα για την αίτηση εξαίρεσης της έδρας.

Από νωρίς το πρωϊ της Δευτέρας ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός που εμφανίστηκε στη δίκη έπαιζε καθυστερήσεις οδηγώντας σε συνεχείς διακοπές της διαδικασίας από το πρωΐ της Δευτέρας, γεγονός που συνεπάγεται και νέα αναμονή για την έκδοση των ποινών για τους καταδικασθέντες.

Ωστόσο, μετά το αίτημά του για αλλαγή της σύνθεσης, το οποίο κατέθεσε μέσω και του συνηγόρου του Κ. Πλεύρη, η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, μετά την επανέναρξη της συνεδρίασης, πρότεινε να απορριφθεί ως αόριστη η αίτηση εξαίρεσης κατά της σύνθεσης του δικαστηρίου.

Όπως είπε δεν προβλήθηκαν πραγματικά γεγονότα αλλά η αίτηση Λαγού στηρίζεται σε βάση υπονοιών. Η αίτηση είναι αόριστη και απαράδεκτη και ασκείται καταχρηστικά τόνισε ζητώντας την απόρριψη της.

Προηγουμένως έγινε δεκτή η αίτηση αποχής της νέας προέδρου κ. Σιμιτζή (που είχε εκφράσει πρόθεση αποχής) και το δικαστήριο με νέα σύνθεση προχωρεί στη συζήτηση της αίτησης εξαίρεσης του Γ. Λαγού, ο οποίος συνέχισε να εμφανίζεται προκλητικός. «Έτσι μπράβο έναν έναν τους στέλνουμε σπίτι τους» είπε μετά το κώλυμα που δήλωσε η νέα πρόεδρος και την αλλαγή της.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι αποσύρεται σε διάσκεψη για μια περίπου ώρα για να κρίνει την αίτηση Λαγού για εξαίρεση της δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, επί 5,5 έτη, υπό την πρόεδρό του Μαρία Λεπενιώτη.

Η δευτερολογία Πλεύρη

Μετά τη απορριπτική πρόταση της εισαγγελέως ο κ. Πλεύρης δευτερολόγησε επί της ένστασης του και υποστήριξε μεταξύ άλλων  μεταξύ άλλων :

‘Ήρθε εδώ ο Κουτσούμπας που όπως είχε πει ο  Παπανδρέου το ΚΚΕ ήταν η μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση.

Έχουμε υπόνοιες ότι υπήρξαν παρεμβάσεις. Όταν οι βουλευτές λένε μέσα στη Βουλή «δεν είναι αθώοι» αυτό δεν παρέμβαση στο δικαστήριο σας; Ανέχθηκε το δικαστήριο αυτό τον επηρεασμό, Έρχονταν εδώ μάρτυρες και μιλάγανε εδώ για το φασισμό και για κρεμάλες. έπρεπε το δικαστήριο να τους είχε διακόψει. Εδώ δεν δικάζονται ιδέες μόνο πράξεις. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση απαγορεύει τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους κατηγορούμενους. Σήμερα τους αποκαλούσανε τέρατα. Υπήρξαν εφημερίδες που επαινούσαν την πρόεδρο του δικαστηρίου.

Δεν δικάζει ο λαός έχουμε Σύνταγμα και νόμους

Έχουμε παρέμβαση όλων των πολιτικών όλων  των ΜΜΕ στη δίκη
¨Έχουμε παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας .”
Και πρόσθεσε:
Δεν μπορώ να δεχθώ ότι οι δικαστές που ακούνε όλα αυτά κατά των κατηγορουμένων από τους πολιτικούς και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα τολμήσουν να βγάλουν διαφορετική απόφαση. Φυσικά πάει και η σταδιοδρομία τους, αν κάνουν διαφορετικά. Θα γίνουμε και στη Δικαιοσύνη ρεζίλι όταν θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπάρχει και η μητέρα του Κατσίφα, υπάρχουν και οι δυο νέοι της Χρυσής Αυγής που δολοφονήθηκαν και αυτοί δεν είχαν μανάδες;

Εδώ δεν έγινε δίκη προσώπων αλλά δίκη ιδεών. Να εξαιρεθεί το δικαστήριο γιατί για όλους αυτούς τους λόγους παρέβη το νόμο.”

Τι δήλωσε στην πρώτη αγόρευσή του ο Κ. Πλεύρης

Την εξαίρεση όλης της έδρας πλην της εισαγγελέως ζήτησε ο Κώστας Πλεύρης, ως συνήγορος του Γιάννη Λαγού:

«Ερχόμενος στην αίθουσα σχημάτισα την εντύπωση ότι εισέρχομαι σε δικαστήριο της Γαλλικής Επαναστάσεως, όπου υπήρχαν πλήθη.

Ελπίζω να εγγυηθείτε τη σωματική μου ακεραιότητα. Η Ευρωπαική Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ορίζει ότι ο κατηγορούμενος τεκμαίρεται αθώος μέχρι να καταδικασθεί. Τα ΜΜΕ δεν επιτρέπεται να προεξοφλούν το αποτέλεσμα της δίκης. Όλα αυτά που αποτελούν νόμο του κράτους ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΕΙ με την ανοχή του δικαστηρίου σας.

Υπάρχει επηρεασμός του δικαστηρίου σας.

Έγινε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας από όλες τις εφημερίδες τα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα. Αυτός ο επηρεασμός μας δημιουργεί την εντύπωση ότι διακυβεύεται η ανεξαρτησία του δικαστηρίου σας. Τόσοι παράγοντες προσπαθούν να σας επηρεάσουν. Μέσα στη Βουλή αναρτήθηκαν πίνακες που έλεγαν ότι δεν είναι αθώοι. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δήλωσε ικανοποιημένη για τι δίκη. Η δίκη αυτή είναι ποινική αλλά με την ανοχή σας μεταβλήθηκε σε πολιτική δίκη.

Όλες οι εφημερίδες σας επαινούν. Γράφανε ότι είστε η καλή και αδέκαστη δικαστής, αυτό δεν το αμφισβητούμε, αλλά υπάρχουν άλλοι δικαστές ανίκανοι. Ταυτόχρονα οι ίδιες εφημερίδες στρέφονται κατά της Εισαγγελέως επειδή δεν συμφώνησε με την άποψη του μιντιακού κατεστημένου.

Γράφουν σε ποια κελιά θα πάνε. Προεξόφλησαν ότι δεν θα έχουν αναστολή. Πρόκειται για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του νόμου, κλπ. Εδώ δεν δικάζονται άνθρωποι για πόλεμο. Εδώ δικάζονται άνθρωποι που παρανόμησαν. Η πρόταση της εισαγγελέως έχει βαρύτητα γιατί η εισαγγελέας εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Δημοσίου. Το δικαστήριο εξυπηρετεί την ιδεά της Δικαιοσύνης…

Υπάρχει υπόνοια ότι έχετε επηρεαστεί. Εγώ ήμουν από τους πρώτους που κατηγορησα τη Χρυσή Αυγή, δεν ανήκω σε αυτούς, μου έχει επιτεθεί ο Κασιδιάρης…..

Δεχθήκατε μια κατάσταση που παραβιάζει ευθέως το τεκμήριο της αθωότητας, δια της ανοχής

Αυτοί είναι οι λόγοι που ζητούμε να εξαιρεθεί όλο το δικαστήριο σας πλην της εισαγγελέως

Πολιτικοποιήσατε μια ποινική δίκη. Οφείλατε να κάνετε μια δήλωση ότι εδώ δεν δικάζονται ιδέες. Δεν μπορεί όλα τα κομματοσκυλα να κάνουν δηλώσεις ότι νίκησε η Δημοκρατία, δεν δικάστηκε η Δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή δεν μπήκε μόνη της στη Βουλή, την έστειλε ο λαός. Εγώ είμαι βέβαιος για το αποτέλεσμα αυτή της δίκης. Εκτός αν είστε Τερτσέτης ή Πολυζωίδης…”

Ο Γιάννης Λαγός προσερχόμενος στο Εφετείο έκανε την εξής δήλωση: 

«Είμαι στο διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής σε ένα νόμιμο κόμμα, εγκληματική οργάνωση το είπε μια παρακρατική συμμμορία. Θέλω να δηλώσω σε όλους και θα το πω μέσα και με συγκεκριμένες πληροφορίες. Η υπόθεση πλέον έχει πάει σε χέρια έγκριτων νομικών σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι θα κρίνουν αν όλα αυτά που έχουν γίνει, οι εντολές Σαμαρά, τα βίντεο Μπαλτάκου, τα ηχητικά, είναι νόμιμα ή παρέμβαση στην ελληνική δικαιοσύνη. Θα κριθούμε όλοι μας. Δεν υπάρχει βία».

Η απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά

Στο μεταξύ, ελαφρυντικά σε 4 βουλευτές της ΧΑ που κατηγορούνται μόνο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και σε 10 ακόμα κατηγορουμένους στους περισσότερους της μετεφηβικής ηλικίας (και σε δυο της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη) αναγνώρισε το δικαστήριο.

Συγκεκριμένα:

-Στους Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη

-Στον Μιχ. Αρβανίτη του σύννομου βίου

-Στον Νίκο Μίχο ειλικρινούς μετάνοιας

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον Γ. Ρουπακιά , ενώ σε κάποιους νεαρούς κατηγορούμενους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

-Σε 8 καταδικασθέντες της μετεφηβικής ηλικίας. Πρόκειται για τους Μ. Αναδιώτη, Γ. Τσακανίκα, Δ. Αγριογιάννη, Μ. Ευγενικό, Αντ. Χατζηδάκη, Θ. Μαριά, Αρ. Χρυσαφίτη, Κ. Παπαδόπουλο.

-Σε 2 καταδικασθέντες καλή συμπεριφορά μετά την άδικη πράξη: Στους κατηγορούμενους Γ. Δήμου και Γ. Σκάλκο

Δηλαδή για την υπόθεση Φύσσα δόθηκαν ελαφρυντικά σε 4 καταδικασθέντες(σε έναν ακόμα που αθωώθηκε για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα, αναγνωρίστηκε το ίδιο ελαφρυντικό για το αδίκημα της ένταξης)  , για την υπόθεση Αιγύπτιων ψαράδων σε 4 καταδικασθέντες και για την υπόθεση ΠΑΜΕ έναν 1 καταδικασθέντα.

Εν ολίγοις απορρίφθηκε η πρόταση της Εισαγγελέως για αναγνώριση ελαφρυντικών στο σύνολο των κατηγορουμένων που είχαν μόνο ένταξη σε εγκληματική οργάνωση χωρίς τη διάπραξη κάποιου κακουργήματος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ