Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Νέα ΚΥΑ: Οριστικά «λουκέτο» στα δικαστήρια- Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις οι δικαστές – «Χείρα φιλίας» προς τους δικηγόρους

Το πρόωρο «λουκέτο» στα ποινικά, πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια, 24 ώρες πριν το lock down από το Σάββατο (με ισχύ από τη Δευτέρα) ανέστειλαν χθες το βράδυ οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας .

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέα ΚΥΑ: Οριστικά «λουκέτο» στα δικαστήρια- Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις οι δικαστές – «Χείρα φιλίας» προς τους δικηγόρους

Το πρόωρο «λουκέτο» στα ποινικά, πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια, 24 ώρες πριν το lock down από το Σάββατο (με ισχύ από τη Δευτέρα) ανέστειλαν χθες το βράδυ οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας .

Κατά λίγες ώρες όμως καθώς όπως επισήμως ενημέρωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς «αναστέλλεται η λειτουργία Δικαστηρίων, Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων με εξαίρεση τις περιπτώσεις επείγοντος». Έτσι τα δικαστήρια για 3 εβδομάδες, όπως εγκαίρως σας ενημέρωσε χθες το dikastiko.gr , θα λειτουργήσουν με μοντέλο Θεσσαλονίκης.

Οι δικαστές

Δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι κατέρχονταν σε κινητοποιήσεις κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, με αφορμή όμως την προηγούμενη ΚΥΑ, η οποια εκδόθηκε με βάση τα προηγούμενα μέτρα της κυβέρνησης. Η ΚΥΑ αυτή, που είναι ουσιαστικά ανεπίκαιρη, κρατούσε ανοιχτά τα δικαστήρια , κυρίως της Αθήνας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μια κόντρα μεταξύ δικαστών- δικηγόρων και κυβέρνησης, καθώς οι δικαστικοί λειτουργοί θεωρούν πως οι δικηγόροι επηρέασαν στη λήψη απόφασης για «ανοιχτά δικαστήρια».

Η ζωή όμως η ίδια και οι επιδημιολογικές εξελίξεις την έχουν ήδη καταστήσει παρελθόν και κυρίως έχουν καταστήσει ανεπίκαιρη και την κινητοποίηση λίγο πριν εκδοθεί η νέα ΚΥΑ που θα σφραγίσει και τυπικά το κλείσιμο για 3 εβδομάδες.

Αναστολή

Αργά το βράδυ η Ενωση Δικαστών Εισαγγελέων ανακοίνωσε πως αναστέλλει την σημερινή τρίωρη, από 9-12 αποχή από τα καθήκοντα των δικαστικών λειτουργών με αιχμές προς την ηγεσία του ΔΣΑ αλλά και χείρα φιλίας προς το δικηγορικό σώμα : «..Η σημερινή εξαγγελία του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων για μερική αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων – που αναμένεται να εξειδικευθεί τις επόμενες ώρες – αποτελεί μια πικρή επιβεβαίωση των εκτιμήσεων που κάναμε για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων προκειμένου να προστατευτεί ο πληθυσμός από την πανδημία. Η επικίνδυνη συντεχνιακή λογική που υποστηρίχθηκε από την ηγεσία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών βρέθηκε σύντομα αντιμέτωπη με την πραγματικότητα. Καμιά αντιπαλότητα όμως δε νοείται με τη μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων, των οποίων το θεσμικό ρόλο σεβόμαστε, κατανοώντας απόλυτα τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται. Τώρα η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας αποτελεί προτεραιότητα για όλους και οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους ειδικούς.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με αίσθημα ευθύνης αναστέλλει τις εξαγγελθείσες για αύριο διακοπές συνεδριάσεων».

Αναστολή κινητοποιήσεων και των Διοικητικών Δικαστών – Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης: 

“Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, όπως είναι γνωστό, είχε αποφασίσει, ως μορφή διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη λειτουργία των δικαστηρίων χωρίς περιορισμούς, την συμβολική διακοπή όλων των συνεδριάσεων των διοικητικών δικαστηρίων της Χώρας, την Παρασκευή 6/11/2020 για μισή ώρα.

Οι εξελίξεις, με τη θέση σε ισχύ από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου των έκτακτων περιοριστικών μέτρων (LOCKDOWN), δικαίωσαν την Ένωσή μας. Κατόπιν αυτών, εφόσον εκ των πραγμάτων πλέον τα δικαστήρια θα λειτουργήσουν με περιορισμούς, αναστέλλουμε την αυριανή μας συμβολική κινητοποίηση και αναμένουμε η κυβέρνηση, κατά την εξειδίκευση των μέτρων όσον αφορά τη λειτουργία των διοικητικών δικαστηρίων, να εισακούσει τις προτάσεις μας”.

Η νέα ΚΥΑ

Η νέα ΚΥΑ που θα καθορίσει τι θα γίνεται στα δικαστήρια , δεν αποκλείεται να εκδοθεί εντός της ημέρας ή αύριο Σάββατο και θα οδηγήσει σε κλείσιμο των δικαστηρίων , όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Το τί έγινε εκεί είναι ο οδηγός για την επόμενη μέρα της Δικαιοσύνης. Οι υγειονομικοί δείκτες οδηγούν σε «λουκέτο» τα δικαστήρια, αν επιλεγεί τελικά το μοντέλο Θεσσαλονίκης, όπως ισχύει μέχρι τις 17 Νοεμβρίου. Εκεί που όταν επιβλήθηκε Lock down ουσιαστικά κατέβασαν ρολά και τα δικαστήρια.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ