Σάββατο 01 Απριλίου 2023

Νέο justice project ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός: Πιλοτικές δίκες και στα πολιτικά δικαστήρια και επίκουροι – βοηθοί δικαστών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέο justice project ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός: Πιλοτικές δίκες και στα πολιτικά δικαστήρια και επίκουροι – βοηθοί δικαστών

Δια στόματος του πρωθυπουργού ήρθε η ανακοίνωση του νέου φιλόδοξου «στοιχήματος» της Δικαιοσύνης που αφορά στην εφαρμογή των πιλοτικών δικών γενικότερα στη Δικαιοσύνη και η πρόσληψη βοηθών- επίκουρων δικαστών, δηλαδή προσώπων που θα συνεπικουρούν τις δικαστικές έρευνες.

Χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βελλείδιο ανακοίνωσε ως προγραμματική πρόθεσή του να «επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης. Ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες. Έρχεται ο θεσμός της πιλοτικής δίκης και των επίκουρων βοηθών δικαστών. Και αποκτά νέο λειτουργικό πλαίσιο η Εθνική Σχολή Δικαστών».

Οι πιλοτικές δίκες

Χαρακτηριστικό είναι ότι ήδη υπάρχουν εισηγήσεις και προθέσεις (καταγεγραμμένες) για την εφαρμογή της πιλοτικής δίκης, δηλαδή όταν υπάρχει σώρευση πολλών ομοειδών υποθέσεων στα δικαστήρια να κινητοποιείται και να εφαρμόζεται μια διάταξης που ψηφίστηκε το 2010 , η οποια προβλέπει πως τα Διοικητικά Δικαστήρια και το ΣτΕ επιλέγουν κάποιες ενδεικτικά από αυτές και γίνεται μια δίκη που λύνει το θέμα δια παντός (π.χ αναδρομικά).

Ηδη μάλιστα, πρόσφατα το dikastiko.gr αποκάλυψε σχετική πρόταση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για επέκταση του μέτρου , περαν του ΣτΕ και των Διοικητικών Δικαστηρίων και στα πολιτικά δικαστήρια: «Στα θέματα αυτά, καθοριστικός μπορεί να αποβεί ο ρόλος της πιλοτικής δίκης στα διοικητικά δικαστήρια, αφού με απόφαση του ΣτΕ μπορούν να λυθούν χιλιάδες όμοιες υποθέσεις που εκκρεμούν στα Πρωτοβάθμια Δικαστήρια καθώς επίσης και η επέκταση του θεσμού αυτού και στην πολιτική δίκη» υπογραμμίζεται στην τελευταία ετήσια έκθεση του ΝΣΚ.

Επίκουροι δικαστών

Ο θεσμός των επίκουρων δικαστών- δηλαδή βοηθών των δικαστών – είναι ουσιαστικά μια δεξαμενή τεχνοκρατών , ανά κατηγορία ειδικότητας, που θα είναι διορισμένοι στα δικαστήρια και τα συνεπικουρούν τις έρευνες των εισαγγελέων και των ανακριτών. Ουσιαστικά θα είναι μια μόνιμη δεξαμενή πραγματογνωμόνων (σε όλα τα γνωστικά πεδία) που θα βοηθούν τους δικαστές και εισαγγελείς με τις γνώσεις τους ώστε να προχωρούν ποιο γρήγορα και αποτελεσματικά οι δικαστικές δικογραφίες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ