Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

Ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης αυξάνει στους 10 τους Ευρωπαίους Εισαγγελείς, ενώ “στενάζουν” οι εθνικές εισαγγελίες από τα οργανικά κενά;

Μεγάλη δυσαρέσκεια και αντιδράσεις στον Εισαγγελικό κλάδο προκαλούν οι πληροφορίες, ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης, χωρίς να προκύπτει μάλιστα επείγουσα ανάγκη προσανατολίζεται να αυξήσει τους (ήδη 7) εισαγγελείς που υπηρετούν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Ελλάδα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης αυξάνει στους 10 τους Ευρωπαίους Εισαγγελείς, ενώ “στενάζουν” οι εθνικές εισαγγελίες από τα οργανικά κενά; Eurokinissi

Στην αφαίρεση εισαγγελικών λειτουργών από τις εθνικές εισαγγελίες (πχ την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών) και στην προσθήκη τουλάχιστον 3 στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (από τους 7 στους 10), προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππο Σπυρόπουλος , προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στον εισαγγελικό κλάδο. Κι αυτό κυρίως γιατί το αίτημα των εισαγγελέων να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις στα εθνικά δικαστήρια με ταυτόχρονη κάλυψη των – πολλών- κενών , παραμένει στις καλένδες εδώ και πολύ καιρό.

Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αυτή τη στιγμή υπηρετούν ως εντεταλμένοι 7 Έλληνες εισαγγελικοί λειτουργοί, αριθμός που θεωρείται ικανοποιητικός, τόσο σε σχέση με τον αριθμό που υπηρετούν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πάνω από τον μέσο όρο) όσο κυρίως με τον όγκο δουλειάς που κλήθηκαν να διαχειριστούν.

Κι αυτό όταν:

-Δεν είναι γνωστό αν υπάρχει σχετικό αίτημα από την ευρωπαϊκή εισαγγελία για αύξηση του αριθμού των Ελλήνων εντεταλμένων εισαγγελέων, ή από τους ήδη υπηρετούντες εκεί με την επίκληση πχ φόρτου εργασίας (ούτε καν με τη σύμφωνη γνώμη τους). Μάλιστα απο το επίσημο σάιτ της ευρωπαϊκής εισαγγελίας https://www.eppo.europa.eu/el/node/64 προκύπτει ότι χειρίστηκαν σε ένα έτος 36 αναφορές- καταγγελίες εκ των οποίων η μια κατέληξε στα εθνικά δικαστήρια. Άρα, σύμφωνα με όσους εκφράζουν σφοδρές αντιδράσεις, οι 7 υπηρετούντες χειρίστηκαν 36 καταγγελίες σε ένα χρόνο, αριθμός προφανώς κατά πολύ μικρότερος των υποθέσεων που χειρίζονται οι υπηρετούντες στις εγχώριες εισαγγελίες.

-Δεν (φαίνεται να) υπάρχει επείγουσα ανάγκη ώστε να σπεύσει να ρυθμίσει ο υπηρεσιακός υπουργός κάτι που αφορά προφανώς ζήτημα πολιτικής βούλησης. Κυρίως όταν βάσει της ίδιας της σύστασής της, μια υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει ως βασικό ζητούμενο την προετοιμασία και την εγγύηση ομαλότητας των εθνικών εκλογών.

Όλα αυτά μάλιστα συμβαίνουν ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αντικατάστασης , λόγω ολοκλήρωσης της θητείας του, του Έλληνα Ευρωπαίου Εισαγγελέα Δημ. Ζημιανίτη, με τον Άρειο Πάγο να έχει επιλέξει 3 υποψήφιους εκ των οποίων , μετά από ακρόαση στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, θα επιλεγεί ο ένας.

Βιασμός 16χρονης στη Θεσσαλονίκη

Pixabay

Προσθήκη εισαγγελέων στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Αντιδράσεις

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχουν εκφραστεί σοβαρές ενστάσεις από τον εισαγγελικό κλάδο που έχουν καταστεί γνωστές στην πολιτική ηγεσία. Γιατί; Ας δούμε πως έχουν τα γεγονότα:

-Με τη με αριθμό 13529/24-3-2021 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης (ΦΕΚ Β’ 102/29-3-2021) καθορίστηκε σε επτά (7), ο αριθμός των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων, και η κατανομή έγινε ως εξής:

α) από τον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας τέσσερις (4) Εισαγγελείς ή Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών,

β) από το δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας δύο (2) Εισαγγελείς ή Αντεισαγγελείς Εφετών και

γ) από τον Άρειο Πάγο, ένας (1) Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου.

Κενά

Τώρα όμως, όπως επισημαίνουν όσοι αντιδρούν, τυχόν αύξηση του αριθμού των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων θα επιφέρει αυτόματα αντίστοιχη αύξηση των κενών οργανικών θέσεων στις Εισαγγελίες στις οποίες υπηρετούν αυτοί που θα επιλεγούν για την κάλυψη των νέων θέσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται, πως στην μεγαλύτερη εισαγγελία της χώρας (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ένωσης εισαγγελέων που είχαν σταλεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης) την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, στην οποία προβλέπονται εκατό σαράντα τέσσερις (144) οργανικές θέσεις εισαγγελικών λειτουργών, έντεκα (11) παραμένουν κενές, ενώ δεκαέξι (16) εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν αποσπαστεί σε διάφορες υπηρεσίες και επιπλέον εννιά (9) εισαγγελικοί λειτουργοί τελούν σε άδεια (αναρρωτική, κυήσεως ή ανατροφής τέκνου), με αποτέλεσμα να παραμένουν ουσιαστικά κενές οι τριάντα έξι (36) θέσεις, ποσοστό που ισούται με το 1/4 της δυναμικότητάς της,

Αθανασία Κυριάκου

Freepik

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Μέσος όρος

Ενδεικτικά οι Ευρωπαίοι εντεταλμένοι εισαγγελείς είναι :

Αυστρία 2

Βέλγιο 2

Βουλγαρία 9

Κροατία 4

Κύπρος 1

Τσεχία 9

Εσθονία 2

Φινλανδία 2

Γαλλία 5

Γερμανία 11

Ελλάδα 7

Ιταλία 16

Λετονία 4

Λιθουανία 4

Λουξεμβούργο 2

Μάλτα 2

Ολλανδία 2

Πορτογαλία 4

Ρουμανία 11

Σλοβακία 6

Σλοβενία 2

Ισπανία 7

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ