Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Τι είπαν οι Χρυσαυγίτες για να γλιτώσουν τη φυλακή

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι είπαν οι Χρυσαυγίτες για να γλιτώσουν τη φυλακή

Έλαμψαν … δια της απουσίας τους, επί 5,5 ολόκληρα χρόνια σαν να μην τους αφορούσε η δίκη που βρισκόταν σε εξέλιξη, πότε στον Κορυδαλλό και πότε στο Εφετείο. Για σοβαρά αδικήματα του ποινικού κώδικα, με ενοχοποιητικές μαρτυρικές καταθέσεις και αναφορές σε βάρος τους. Οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών έδιναν “μάχη” χωρίς όμως την φυσική παρουσία των κατηγορουμένων, οι οποίοι εμφανίσθηκαν ενώπιον των δικαστών μόνο για να απολογηθούν.

Μετά τις βαριές καταδίκες που τους απήγγειλαν οι δικαστές από χθες έκαναν σιγά – σιγά την εμφάνιση τους ζητώντας επιείκεια και προβάλλοντας ένα ανθρώπινο πρόσωπο εντελώς διαφορετικό από αυτό που μας είχαν συνηθίσει όταν έκαναν εξορμήσεις τα τάγματα εφόδου, εναντίον ανυπεράσπιστων μεταναστών.

Ο γνωστός φασαριόζος Τα ρέστα έδωσε ο πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, που μετά την κατάθεση του ηλικιωμένου πατέρα του, ο οποίος παρακάλεσε να μην πάει φυλακή ο γιος του γιατί αυτός «είναι τελειωμένος» αφού το παιδί του είναι το στήριγμα του, ο φασαριόζος μακρυμάλλης, δημιούργησε νέα “φάση” διαμαρτυρόμενος για τις φωτογραφίες που τράβηξαν τον πατέρα του οι φωτορεπόρτερ. Μάλιστα απείλησε και με μηνύσεις.

«Αν ο γιος μου εκτίσει την ποινή του εγώ είμαι τελειωμένος. Είμαι 40 χλμ. από το Αγρίνιο. Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2017 όταν τυφλώθηκα. Ο γιος μου μας βοηθάει οικονομικά. Αν μπει φυλακή κανείς δε θα φροντίσει τα ζώα μας, την περιουσία μας» είπε ηλικιωμένος πατέρας ο οποίος κατέφθασε στο δικαστήριο υποβασταζόμενος από το γιο του.

Όταν ολοκλήρωσε την κατάθεση του ο πατέρας Μπαρμπαρούσης, ο καταδικασθείς υιός θέλησε και εκείνος να αποχωρήσει από την αίθουσα και ζήτησε την άδεια από την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη, η οποία δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός της μακροχρόνιας απουσίας τους από το δικαστήριο. «Είσαστε κατηγορούμενος. Επί 5,5 χρόνια, πρώτη φορά σας βλέπουμε εδώ».

Τι είπαν για να κερδίσουν ανασταλτικό χαρακτήρα της έφεσης και να γλιτώσουν τη φυλακή:

Τα επιχειρήματα που προέβαλαν κάποιοι από τους κατηγορούμενους για να μην πάνε στη φυλακή, τα οποία φυσικά και δεν είμαστε σε θέση να τα κρίνουμε εμείς, ωστόσο η επίκληση κάποιων από αυτά δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη. Ούτε και το γεγονός ότι κατέφθασαν στο δικαστήριο αλλοδαποί να καταθέσουν υπέρ κατηγορουμένων προκειμένου να καταδείξουν ότι οι χρυσαυγίτες δεν ήταν ρατσιστές και δεν είχαν πρόβλημα με τους μετανάστες.

Ο συνήγορος του πρώην πυρηνάρχη της ΤΟ Περάματος Πανταζή, επικαλέστηκε τη συνεισφορά του εντολέα του στην μαστιζόμενη από υπογεννητικότητα Ελλάδα…

«Μετά την αποφυλάκισή του έκανε άλλα δύο παιδιά (σ.σ.: έχει συνολικά 4), στη χειμαζόμενη από την υπογεννητικότητα ελληνική κοινωνία. Είναι και αυτό μια θετική συνεισφορά του στην κοινωνία»

Η άνεργη αρραβωνιαστικιά του Ιωάννη Καζατζόγλου και μητέρα δύο παιδιών από τον πρώτο γάμο της, είπε στο δικαστήριο ότι ο «Γιάννης μεγάλωσε τα παιδιά της και μου έλεγε να μην έρθω, να μη στιγματιστώ και να μη στιγματιστούν τα παιδιά μας. Δεν υπάρχει πιο έντιμος άνθρωπος από τον Γιάννη».

Ο καταδικασμένοι για ένταξη Βασίλης Σιατούνης και ο Θανάσης Στράτος, οι οποίοι έχουν εκτίσει την ποινή για την επίθεση στο στέκι Αντίπνοια το 2008, μίλησαν μόνοι τους στους δικαστές

ΣΙΑΤΟΥΝΗΣ: Έμεινα 4,5 χρόνια στη φυλακή και έχω κάνει 500 μεροκάματα μέσα στη φυλακή. Βρήκαμε τη δύναμη να προχωρήσουμε τη ζωή μας μετά την αποφυλάκιση για μια υποτιθέμενη υπόθεση του 2008 και τώρα έχουμε 2020.

ΣΤΡΑΤΟΣ: Θέλω να συνεχίσω τον βίο μου όσο πιο ήσυχα μπορώ.

Ο μετανάστης διερμηνέας

Η αστυνομικός Βενετία Πόπορη έφερε στο δικαστήριο τον πακιστανό διερμηνέα των δικαστηρίων του Πειραιά που τον γνώριζε, όταν έκανε εκεί υπηρεσία. Ο μάρτυρας δήλωσε ότι γνώρισε τη Βενετία Πόπορη στην ασφάλεια Πειραιά όπου πήγαινε για να παρέχει τις υπηρεσίες του. Δήλωσε ότι δεν γνωρίζει την οικογενειακή της κατάσταση, καθώς τη γνωρίζει μόνο στον χώρο εργασίας της και δεν έχει κάτι κακό να πει για την κατηγορούμενη.

Ο συνήγορος του Τσακανίκα έδωσε μια άλλη διάσταση λέγοντας ότι εάν εκτελεστεί η ποινή του, μέχρι να καθαρογραφεί η απόφασή του δικαστηρίου θα έχει συμπληρώσει ήδη τον χρόνο παραμονής του στη φυλακή, γεγονός που ίσως να είναι νομικά ανεπίτρεπτο. Είναι έγγαμος εδώ και 1,5 μήνα, ενώ η μητέρα του πάσχει από ψυχική νόσο που την έχει οδηγήσει να νοσηλευτεί δύο φορές ακουσίως σε ιδρύματα, με παραλληληρηματικές κρίσεις καταδίωξης, ενώ η γιαγιά του πάσχει από διπολική διαταραχή.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Μιχάλαρου αιτήθηκε αναστολή εκτέλεσης της ποινής του, γιατί σε διαφορετική περίπτωση «η οικογένεια του Μιχάλαρου θα χάσει το μοναδικό μέσο βιοπορισμού της. Η σύζυγός του πάσχει από ΧΑΠ και δεν μπορεί να βρει δουλειά στην ηλικία της. Η μεγαλύτερη κόρη του ζει μαζί με τους γονείς της και είναι άνεργη, ενώ η μικρότερη έχει έναν γιο 10 μηνών και συνεπώς δεν μπορεί να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα της αν χρειαστεί».

Τώρα τους βρίζει

Ο ανιψιός του πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή Νίκου Κούζηλου, είπε στο δικαστήριο ότι ο θείος του πρέπει να παραμείνει στο σπίτι του σε κάθε περίπτωση. Ο μόνος που μπορεί να σταθεί δυναμικά στον καρκινοπαθή πατέρα του και στο παιδί του είναι ο Νίκος». Μάλιστα ο μάρτυρας βεβαίωσε τους δικαστές ότι πλέον δεν έχει καμία σχέση με τη χρυσή αυγή.

Ένας άλλος καταδικασθείς ο Κομιανός, έφερε το αδερφό του για να πει ότι ο κατηγορούμενος μόλις την προηγούμενη μέρα προσελήφθη σε θέση οδοκαθαριστή και ότι η οικογένειά του θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα αν πάει φυλακή. «Δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή μετά το 2013. Τους βρίζει. Αν θέλετε να φέρουμε υπογραφές ανθρώπων που λένε ότι είναι καλό παιδί».

Το κορυφαίο πάντως της χθεσινής διαδικασίας είναι το επιχείρημα που πρόβαλε η μάρτυρας υπέρ του πρώην Πυρηνάρχη της ΤΟ της Χρυσής Αυγής της Νίκαιας, τον οποίο παρουσίασε ως… τραγουδοποιό κατά της παιδικής κακοποίησης. Πρόκειται για τον Γιώργο Πατέλη που καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και 2 μηνών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα.

Η …”περιπέτεια με τον Πακιστανό”

Αίσθηση προκάλεσε ωστόσο η αναφορά δια στόματος δικηγόρου για τον πυροσβέστη κατηγορούμενο για ένταξη στην παρούσα δίκη, ένας εκ των δραστών της δολοφονίας του νεαρού Πακιστανού μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν. Ο πατέρας του θύματος (σ.σ. που δούλευε σκληρά στην χώρα μας για να παντρέψει πίσω στην πατρίδα του τις αδερφές του), ήρθε δύο φορές στην χώρα μας από το μακρινό Πακιστάν για να υπερασπιστεί την μνήμη του δολοφονημένου παιδιού του. Ο συνήγορος για να πείσει τους δικαστές ότι ο εντολέας του Χρήτος Στεργιόπουλος είναι καλό παιδί εκτός από την εμπλοκή του στην στυγερή δολοφονία του άτυχου μετανάστη την οποία αποκάλεσε ως «περιπέτεια με τον Πακιστανό».
«Ποτέ άλλοτε στη ζωή του, πέρα από αυτό που ξέρετε, δεν είχε διαπράξει άλλο έγκλημα. Είναι άνω των 40 ετών και έχει μια μητέρα 85 ετών με τεράστια προβλήματα υγείας. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις ήταν καλός μαθητής στο Γυμνάσιο, έδωσε εξετάσεις, πέρασε στην πυροσβεστική αλλά δυστυχώς είχε τη γνωστή περιπέτεια με τον Πακιστανό. Το ΜΟΕ αναγνώρισε ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο και μειώθηκε η ποινή από τα ισόβια στα 20 χρόνια, εργαζόταν στη φυλακή, εξέτισε και αφέθηκε ελεύθερος» είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ