Κυριακή 07 Μαρτίου 2021

Ολομέλεια Εφετών: Να παραμείνει στην Τουλουπάκη η δικογραφία της Novartis

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ολομέλεια Εφετών: Να παραμείνει στην Τουλουπάκη η δικογραφία της Novartis

Ένα μεγάλο «όχι» είπαν οι εφέτες, με ευρεία πλειοψηφία 69 έναντι 40 και 3 λευκά, στην αφαίρεση της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis, από την Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, και την ανάθεσή της σε εφέτη ανακριτή. Οι συσχετισμοί στην Ολομέλεια του Εφετείου  δεν οδήγησαν στην ευδοκίμηση του αιτήματος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα που υποβλήθηκε στις 13 Νοεμβρίου , που θεωρούσε ότι θα πρέπει να αναλάβει δικαστής αυξημένου κύρους ώστε η υπόθεση – επιτέλους- να διεκπεραιωθεί.

Έτσι παρά την αντίθετη εισήγηση που φέρεται να τασσόταν υπέρ της ανάθεσης σε εφέτες ανακριτές, η Ολομέλεια Εφετών έκρινε πως η δικογραφία θα πρέπει να παραμείνει στην Εισαγγελία κατά της διαφθοράς και η κύρια ανάκριση στους ανακριτές κατά της διαφθοράς.

Το σκεπτικό

Το σκεπτικό της πλειοψηφίας των 60 εφετών, είναι . Σύμφωνα με πληροφορίες, πως η έρευνα ήδη διενεργείται 3 χρόνια και έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο.  Συγκεκριμένα: ήδη 5 δικογραφίες βρίσκονται στην ανάκριση με τις ανακρίτριες να έχουν επεξεργαστεί μεγάλο όγκο της δικογραφίας και για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν καλέσει σε απολογίες ούτε ακόμη και για την πρώτη δικογραφία που έφτασε στα χέρια τους με την άσκηση ποινικής δίωξης στο Κων/νο Φρουζή, αφορά το γεγονός ότι λείπουν στοιχεία τα οποία αναμένουν από την Εισαγγελία κατά της  Διαφθοράς. Οι δυο ανακρίτριες χαρακτηρίστηκαν δε ικανότητες στο έργο τους

Όσον αφορά στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς , η τελευταία ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία ήταν 14-6-2019 και δεν έχει παρέλθει από τότε μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως επισημάνθηκε. Υπενθύμισαν επίσης πως ήδη έχουν τεθεί 7 υποθέσεις στο αρχείο, έχει ασκηθεί δίωξη σε ένα πολιτικό πρόσωπο και απομένουν προς έρευνα 4 δικογραφίες.

Η μειοψηφία

Οι 40 εφέτες που μειοψήφησαν εξέφρασαν την άποψη πως πρέπει να αναλάβει εφέτης ανακριτής επειδή η υπόθεση είναι πολύπλοκη με διεθνή αντίκτυπο και προεκτάσεις, επειδή συνέχεται με την αναγκαία λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών, έχει απασχολήσει τη Βουλή και τον Τύπο, έχει λάβει ευρεία δημοσιότητα και αναζωπυρώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με αναφορά και σε πολιτικά πρόσωπα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ