Τετάρτη 02 Δεκεμβρίου 2020

Ολομέλεια ΣτΕ:  Καταπέλτης για τη μη πρόβλεψη απαλλαγής από την προσευχή για λόγους θρησκευτικής συνείδησης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ολομέλεια ΣτΕ:  Καταπέλτης για τη μη πρόβλεψη απαλλαγής από την προσευχή για λόγους θρησκευτικής συνείδησης

 

Ακύρωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα του 2017, στο οποίο δεν προβλέφθηκε η δυνατότητα απαλλαγής των μαθητών Δημοτικού και Νηπιαγωγείου από την πρωινή προσευχή για λόγους θρησκευτικής συνείδησης και ελευθερίας.

Το δικαστήριο έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η δυνατότητα απαλλαγής από τον εκκλησιασμό μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων για λόγους θρησκευτικής συνείδησης, κατόπιν σχετικής δήλωσης των γονέων τους.

Όπως αναφέρει «κατά παράβαση  των ίδιων διατάξεων, προβλέπεται  η δυνατότητα απαλλαγής από την πρωινή προσευχή μόνο των μαθητών άλλου δόγματος και όχι και άλλων μαθητών (άλλου θρησκεύματος, άθεων, αγνωστικιστών) που έχουν λόγους θρησκευτικής συνείδησης για απαλλαγή».

Να γίνεται προσευχή

Το δικαστήριο αντίθετα έκρινε πως «νομίμως προβλέπεται, κατ’ αρχήν, στο προσβαλλόμενο Προεδρικό  Διάταγμα, ο εκκλησιασμός και η πρωινή προσευχή των μαθητών των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων». Με την υπ΄ αρθμ. 942/2020 απόφασή της η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Αθανάσιος Ράντος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραίμη), έκρινε –σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣτΕ- και σε συνέχεια παλαιοτέρων αποφάσεων της, ότι «η προσευχή και ο εκκλησιασμός στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας συνιστούν, όπως και  η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών, αναγκαία μέσα, με τα οποία υπηρετείται ο συνταγματικός σκοπός της αναπτύξεως της θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων κατ’ άρθρο 16 παράγραφος 2 του Συντάγματος».

Και σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας   ότι  «ως εκ τούτου, απευθύνονται αποκλειστικά στους μαθητές που ασπάζονται το Ορθόδοξο Χριστιανικό δόγμα και όχι στους ετερόδοξους, αλλόθρησκους ή άθεους μαθητές».

Οι τελευταίοι –συνεχίζει το ΣτΕ- «που απολαμβάνουν το δικαίωμα  της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 του Συντάγματος, έχουν ευθέως βάσει της συνταγματικής αυτής διατάξεως δικαίωμα  απαλλαγής από  την προσευχή και τον εκκλησιασμό, χωρίς καμία δυσμενή συνέπεια, εφ’ όσον οι γονείς τους υποβάλουν δήλωση ότι δεν επιθυμούν, για λόγους θρησκευτικής συνείδησης, να συμμετέχουν τα τέκνα τους στην προσευχή και τον εκκλησιασμό» (υπήρξε  μειοψηφία ως προς το θέμα αυτό, χωρίς όμως περαιτέρω διευκρινίσεις από την ανακοίνωση του ΣτΕ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ