Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Ομόφωνη καταδίκη των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. για την Αγία Σοφία- Οι κινήσεις της Ελλάδας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ομόφωνη καταδίκη των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. για την Αγία Σοφία- Οι κινήσεις της Ελλάδας

Σε κρας τεστ για την Ευρώπη έναντι της τουρκικής προκλητικότητας αναδεικνύονται οι ενέργειες Ερντογάν, με πλέον πρόσφατη την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. υπήρξε σαφής καταδίκη της απόφασης Ερντογάν και κλήθηκαν οι τουρκικές αρχές να την επανεξετάσουν.

«Ένα σημαντικό θέμα ήταν αυτό της Αγιάς Σοφιάς. Το συμβούλιο καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει ένα εμβληματικό μουσείο όπως η Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Αυτή η απόφαση θα τροφοδοτήσει αναπόφευκτα τη δυσπιστία, τον διχασμό ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες και θα υπονομεύσει τις προσπάθειες μας για διάλογο και συνεργασία. Καλούμε τις τουρκικές αρχές άμεσα να επανεξετάσουν και να αλλάξουν την απόφαση» τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για την αλληλεγγύη που εξέφρασαν οι εταίροι έναντι των τουρκικών προκλήσεων. «Η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας και ο εξαυταρχισμός της Τουρκίας ήταν στο επίκεντρο της συζήτησής μας. Υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ζητήθηκε, μάλιστα, από την Τουρκία να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της. Αναφέρθηκα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, στις σοβαρές επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε και όπως σημείωσε θα υπάρξει επικαιροποίηση των μέτρων και κυρώσεων εάν συνεχιστεί η εν γένει παραβατική συμπεριφορά της γείτονος.

Στ. Πέτσας: Παγκόσμιο και όχι ελληνοτουρκικό θέμα η Αγία Σοφία

Είχε προηγηθεί το πρωΐ της Δευτέρας η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Από την περασμένη Παρασκευή, ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος, η Ευρώπη και γενικότερα η Δύση, οι απανταχού της γης Χριστιανοί και βεβαίως η Ελλάδα, βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση και ύβρη της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Πρόκειται για ιστορικό λάθος. Και απέναντι σε αυτό, οφείλει να αντιδράσει η παγκόσμια κοινότητα. Το ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά παγκόσμιο. Και αυτήν τη διάσταση αναδεικνύουμε σταθερά, τόσο πριν, όσο και μετά την απόφαση Ερντογάν» υποστήριξε.

Παραπέμποντας στις άμεσες επαφές που ξεκίνησε ο πρωθυπουργός –ήδη επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος- ανέφερε: «Η Ελλάδα θεωρεί αναγκαίο να σταλεί στη γειτονική χώρα ισχυρό μήνυμα ότι κανένας δεν μπορεί να παραβιάζει ατιμώρητα τη διεθνή νομιμότητα. Και ότι ενέργειες, κατάφωρα αντίθετες στις διεθνείς υποχρεώσεις και το Διεθνές Δίκαιο, θα έχουν συγκεκριμένες συνέπειες».

Και κατέληξε: «Η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και η Ευρώπη οφείλει να καταλάβει ότι έχει υποχρέωση να πάρει αποφάσεις για να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα». Το επόμενο βήμα για την ελληνική κυβέρνηση είναι η Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί τα επόμενα 24ωρα όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει και εκεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και την απόφαση για την Αγία Σοφία.

Ανακοίνωση Ιεράς Συνόδου: Εργαλειοποίηση της Αγίας Σοφίας

Για εργαλειοποίηση της Αγίας Σοφίας με σκοπούς μικροπολιτικής σκοπιμότητας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Ελλάδας (ΔΙΣ) κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση για πολιτισμικό έλλειμμα και σαφή απομάκρυνση από τις πανευρωπαϊκές αρχές της ειρήνης, της καταλλαγής και του σεβασμού στην ετερότητα.

«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράζει την απογοήτευσή Της, την έντονη διαμαρτυρία Της και τον προβληματισμό Της για την μετατροπή του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας, της Μεγάλης Εκκλησίας των Ορθοδόξων στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό Τέμενος (Τζαμί) και σε τόπο προσευχής της ισλαμικής θρησκείας. Με την μετατροπή αυτή μεταβάλλεται το Μνημείο αυτό από χώρο πολιτισμού σε σημείο διχασμού και διασπάσεως. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μεταβάλλει το Μνημείο αυτό από χώρο πολιτισμού σε σημείο διχασμού και διασπάσεως» αναφέρεται.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η εργαλειοποίηση ενός δημιουργήματος του ευρύτερου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, το οποίο υπήρξε σύμβολο ενότητος και ειρηνικής συνυπάρξεως, σε τόπο μεμονωμένης λειτουργικότητος μιας Θρησκείας και μάλιστα με σκοπούς μικροπολιτικής σκοπιμότητος και εσωτερικών επιδιώξεων, αποτελεί έμπρακτη φανέρωση πολιτισμικού ελλείμματος εκ μέρους της ηγεσίας της γείτονος Χώρας και συνιστά σαφή απομάκρυνση από τις πανευρωπαϊκές αρχές της ειρήνης, της καταλλαγής και του σεβασμού στην ετερότητα».

Επικοινωνία Πούτιν με Ερντογάν: Δημόσια κατακραυγή για την Αγία Σοφία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε την Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της Αγίας Σοφίας. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας στο πλαίσιο της συνομιλίας τους ο Πούτιν μίλησε για τη «σημαντική δημόσια κατακραυγή» που προκάλεσε στη Ρωσία η απόφαση Ερντογάν για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας.

Τονίζεται στην ανακοίνωση πως «ο Τούρκος Πρόεδρος έδωσε τις κατάλληλες εξηγήσεις, σημειώνοντας ότι η πρόσβαση σε αυτό το μοναδικό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού θα είναι εγγυημένη για όλους τους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των ξένων πολιτών, και θα διασφαλιστεί η διατήρηση των χριστιανικών ιερών».

Νωρίτερα, βέβαια ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Βερσίνιν, είχε χαρακτηρίσει το θέμα εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας. «Γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό προκάλεσε δημόσια κατακραυγή στη χώρα μας και πέραν αυτής. Εν γένει, θεωρούμε ότι αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, στην οποία ούτε εμείς ούτε κάποιος άλλος πρέπει να παρέμβει, προφανώς. Ταυτοχρόνως επισημαίνουμε την αξία του κτιρίου ως τόπου που είναι μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Βερσίνιν.

Οι προκλήσεις Τσαβούσογλου

Σε προκλητικές δηλώσεις προχώρησε για άλλη μία φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσοβλου. «Μας εξέπληξαν κάποιες από τις τοποθετήσεις της UNESCO. Θα την ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουμε» ανέφερε στο κανάλι TRT, παρότι έχει επισημανθεί πως θα έπρεπε ο Διεθνής Οργανισμός να είχε ενημερωθεί πριν την απόφαση.

Μάλιστα, όπως είπε, η Ελλάδα «δεν έχει δικαίωμα να μιλάει» καθώς «είναι η μόνη χώρα χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσά της. Βλέπουμε τη δίωξη των Τούρκων στη δυτική Θράκη. Η Ελλάδα επέβαλε σιγή στο κάλεσμα για προσευχή από τα μεγάφωνα χρησιμοποιώντας το πρόσχημα του κορωνοϊού».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ