Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023

Ώρα εισαγγελέα για τις ιστοσελίδες με αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο – Έρευνα για απάτη

Διατάχθηκε έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για ιστοσελίδες και αναρτήσεις που αμφισβητούν την ύπαρξη της πανδημίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ώρα εισαγγελέα για τις ιστοσελίδες με αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο – Έρευνα για απάτη eurokinissi

Αντιμέτωποι ακόμη και με αυτόφωρη διαδικασία θα βρεθούν όσοι υποκινούν αντιεμβολιαστές επιχειρώντας να αποκομίσουν οικονομικό όφελος. Τα παραδείγματα, δυστυχώς, αρκετά με ιστοσελίδες να κατακλύζουν το διαδίκτυο παρά τις προειδοποιήσεις τόσο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όσο και δικηγορικών συλλόγων για τη δράση μελών τους,

Μετά την εντολή του αρμοδίου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ξεκίνησε ενδελεχείς έρευνες και ανακάλυψε 18 σελίδες εκ των οποίων – όπως έγραφε το dikastiko.gr – κάποιες υπερέβαιναν τα νομικά όρια.

Για το λόγο αυτό, ειδικότερα, πριν από κάποιες ώρες διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα για τις ιστοσελίδες με αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο. Τη διενέργεια προκαταρτικής έρευνας για ιστοσελίδες με αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο ή αναρρήσεις που αμφισβητούν την ύπαρξη της πανδημίας διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου.

Η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα Ανδρέα Στεφανάτο, στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας και δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για τέτοιου είδους θέματα, ενώ έχουν ήδη διαβιβαστεί στην Εισαγγελία οι πρώτοι φάκελοι από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η συνδρομή της οποίας έχει ήδη ζητηθεί για την ταχύτερη διεκπεραίωση της έρευνας.

Ο εισαγγελέας καλείται πλέον να εξετάσει αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, όπως αυτές της απάτης και απόπειρας απάτης, της διέγερσης σε ανυπακοή και της πρόκλησης σε τέλεση αδικημάτων. Αν κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστωθούν ενδείξεις τέλεσης των εν λόγω αδικημάτων, ενδέχεται να εφαρμοστεί ακόμη κι η αυτόφωρη διαδικασία.

Β. Παπακώστας: Ποινικές διώξεις και φορολογικά πρόστιμα

Για τις έρευνες που πραγματοποιεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανθρώπων που υποκινούν τους πολίτες σε μη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα» ο διευθυντής της υπηρεσίας, Βασίλης Παπακώστας. Μάλιστα, σημείωσε ότι πέρα από το ποινικό κομμάτι, γίνεται και φορολογικός έλεγχος και μπορεί να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα.

«Από χθες με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου ξεκινήσαμε μια έρευνα να εντοπίσουμε κάποιους, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ιστολόγια και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβαίνουν σε αναρτήσεις και δημοσιεύσεις, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετές ελληνικές, οι οποίες ερευνώνται.

Στο μικροσκόπιο 18 σελίδες

Εξηγώντας τις διαδικασίες που ακολουθούνται μετά τον εντοπισμό των συγκεκριμένων λογαριασμών, ο κ. Παπακώστας ανέφερε ότι το «take down» (κατέβασμα) των ιστοσελίδων δεν μπορεί να γίνει από την ελληνική αστυνομία και γίνεται μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα. «Αυτό που γίνεται είναι ότι σχηματίζεται δικογραφία, ενημερώνονται οι εισαγγελικές αρχές, αυτές με τη σειρά τους χαρακτηρίζουν τα αδικήματα και στη συνέχεια η δικογραφία υποβάλλεται 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ