Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Ιστορική Απόφαση – Ένοχα όλα τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής : 7 για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και 11 για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (Διαρκής Ενημέρωση)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ιστορική Απόφαση – Ένοχα όλα τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής : 7 για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και 11 για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (Διαρκής Ενημέρωση)

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει από νωρίς σήμερα το πρωί το δικαστικό συγκρότημα που στεγάζεται το Εφετείο της Αθήνας, στις οδούς Λουκάρεως και Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου στις 11 η ώρα το Α’ Τριμελές εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ανακοινώνει την απόφαση του επί της ενοχής ή μη των 68 κατηγορουμένων στην δίκη για την μεγάλη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη διεξάγεται από τον Απρίλιο του 2015, και οι δικαστές ανακοινώνουν σήμερα την ετυμηγορία τους 5,5 χρόνια μετά την πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου και επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι με δράστη τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.

Το βάρος της απόφασης πέφτει στα τρία τακτικά μέλη του δικαστηρίου, πρόεδρος του οποίου είναι η αρεοπαγίτης, σήμερα, Μαρία Λεπενιώτη και μέλη οι δικαστές Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόλγου, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποίησαν σειρά διασκέψεων προκειμένου να αποτιμήσουν το αποδεικτικό υλικό της μακρόχρονης και επίπονης διαδικασίας επ’ ακροατηρίου όλα αυτά τα χρόνια.

Για την ακρίβεια κλήθηκαν να αποτιμήσουν υλικό και μαρτυρικές καταθέσεις που προέκυψαν από τις συνολικά 453 συνεδριάσεις του δικαστηρίου, την εξέταση 216 μαρτύρων, να αναγνωστούν 438 έγγραφα, να απολογηθούν όλοι οι κατηγορούμενοι και να αγορεύσουν οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής και οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής όλα αυτά τα χρόνια αντιμετώπισε πολλά εμπόδια που συνέβαλλαν στη καθυστέρηση της ολοκλήρωσής της. Εκτός του όγκου της δικογραφίας – αρκεί να αναφερθεί πως το ψηφιοποιημένο υλικό (βίντεο, καταγεγραμμένες συνομιλίες, φωτογραφίες και άλλα) ξεπερνά τα δύο terrabyte – υπήρξε αρχικά ζήτημα με την στέγασή της, κατόπιν το 2016 σημειώθηκε η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων ενώ η διαδικασία καθυστέρησε και το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Από τους 68 συνολικά κατηγορούμενους, οι 65 αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων κατηγοριών και το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος και 17 ακόμη εκλεγμένοι στις εκλογές του Ιουνίου 2012 βουλευτές του κόμματος του, όπως και δυο ακόμη πρόσωπα που φέρονται ως πυρηνάρχες. Τα συνολικά 20 αυτά άτομα, (Μιχαλολιάκος, βουλευτές και πυρηνάρχες) σύμφωνα με την κατηγορία, διεύθυναν την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, τα μέλη της οποίας φέρονται να διέπραξαν σωρεία κακουργηματικών πράξεων.

Για την πρώτη υπόθεση που εξέτασε με την έναρξη του το δικαστήριο στις 20 Απριλίου του 2015 όπου συνεδρίαζε τότε στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, αυτή της δολοφονίας του 34χρονου μουσικού στις 19 Σεπτεμβρίου του 2013, όπου στάθηκε αφορμή για την έναρξη της έρευνας του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, κατηγορούνται μαζί με τον Γιώργο Ρουπακιά, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι διέπραξε το στυγερό έγκλημα.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Όλες οι εξελίξεις

Ποιοι βρίσκονται στην δικαστική αίθουσα

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας βρίσκονται ήδη αρκετοί εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της δίκης της Χρυσής Αυγής ενόψει της απόφασης που θα ανακοινωθεί. Πάνω από 10 δικηγόροι υπεράσπισης έχουν λάβει τις θέσεις τους, ενώ μέσα στην αίθουσα είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, καθώς και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπαλάφα.

Η Μάγδα Φύσσα στο Εφετείο

Παρούσα στην αίθουσα, βέβαια, και η Μάγδα Φύσσα η οποία δεν έλειψε σχεδόν από καμία συνεδρίαση στη διάρκεια της δίκης.

Η Μάγδα και η Ειρήνη Φύσσα αγκαλιάστηκαν με τα ανίψια της, δίπλα τους και ο Παναγιώτης Φύσσας ενώ μία κοπέλα από το κοινό της προσέφερε κόκκινα τριαντάφυλλα.

Εκπρόσωποι όλων των κομμάτων

Επιπρόσθετα στην αίθουσα είναι και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε «είμαστε εδώ, γιατί δεν εφησυχάζουμε». Έξω από το Εφετείο βρίσκεται εδώ και ώρα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά:

«Aυτός ο αγώνας συνεχίζεται και ανεξάρτητα από τη σημερινή απόφαση θέλουμε μια κοινωνία ανοιχτή, με ισχυρή Δημοκρατία» τόνισε η κυρία Γεννηματά και πρόσθεσε: «Η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση με μανδύα πολιτικού κόμματος. Μετά τη στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κανείς στην Ελλάδα δεν μπορεί να πει ότι δεν το γνωρίζει αυτό»

Στο Εφετείο βρίσκονται  βουλευτές από όλα τα κόμματα.

Νωρίτερα αντιπροσωπεία της ΝΔ έφτασε στο Εφετείο και δήλωσε τα εξής:

«Η Νέα Δημοκρατία έφραξε τον δρόμο στους νοσταλγούς του φασισμού και τους ρατσιστές. Βρέθηκε παντού απέναντί τους και στην κοινωνία και στη Βουλή. Ακύρωσε τα σχέδιά τους στην πράξη, θέτοντάς τους στο περιθώριο, εκεί που πραγματικά ανήκουν», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιώργος Στεργιού. Η ΝΔ «ανέδειξε την εγκληματική τους δράση, αυτή που σήμερα εδω αξιολογείται ποινικά από την ελληνική δικαιοσύνη. Ο πόλεμος κατά του μίσους και της βίας είναι διαρκής».

Στο Εφετείο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

«Δεν είναι αθώοι, το γνωρίζουμε πολύ καλά» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που έφτασε έξω από το Εφετείο. «Ελπίζουμε η Δικαιοσύνη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» σημείωσε και τόνισε πως σε κάθε περίπτωση «στη συνείδηση του ελληνικού λαού είναι εγκληματική οργάνωση και θα πάει εκεί που της αξίζει. Στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας»

Έχουν προσέλθει 8 κατηγορούμενοι και σύσσωμοι οι δικηγόροι της υπεράσπισης και της πολιτικής αγωγής 

Ένταση έξω από το Εφετείο

Ένταση επικρατεί έξω από το Εφετείο μεταξύ μελών του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην οδό Λουκάρεως, λίγο πριν από την Αλεξάνδρας, έκανε την εμφάνισή του  μια από τις αύρες της αστυνομίας, ενώ στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί και κάποιοι κουκουλοφόροι.

Δεν άφησαν τον Γιώργο Νταλάρα να μπει στην αίθουσα του Δικαστηρίου

Ο τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας ήρθε έξω αλλά δεν τον άφησαν να μπει μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου γιατί υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός εισερχομένων ατόμων συνολικά περί τα 300 άτομα λόγω covid 19 τα ονόματα των οποίων ήταν σε λίστα που είχαν οι ατσυνομικοί στην είσοδο του Εφετείου.

Ξεκίνησε η διαδικασία

Presiding judge Maria Lepenioti speaks at the beginning the trial of leaders and members of the Golden Dawn far-right party in a court in Athens, Greece, October 7, 2020. REUTERS/Alkis Konstantinidis

Η πρόεδρος του δικαστηρίου άρχισε να εκφωνεί τα ονόματα των κατηγορουμένων .Παρόντες στο εδώλιο μόνο 11 από τους κατηγορουμένους . Η  συντριπτική πλειοψηφία εκπροσωπείται από  τους συνήγορος τους Απών και  Ρουπακιας .

Ένοχος ο  Γ. Ρουπακιάς για τη δολοφονία Φύσσα

Όλοι οι κατηγορούμενοι για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι, εκτός από τους Σαντοριναίο και Τσακανίκα λόγω αμφιβολιών.

Ένοχοι είναι οι:

Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης
Γεώργιος Δήμου
Ελπιδοφόρος Καλαρίτης
Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός
Κωνσταντίνος Κορκοβίλης
Αναστάσιος Μιχάλαρος
Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης
Γεώργιος Σκάλκος
Γέωργιος Σταμπέλος
Λέων Τσαλίκης
Αθανάσιος Τσόρβας
Νικόλαος Τσόρβας και
Αριστοτέλης Χρυσαφίτης

Η ετυμηγορία για την επίθεση στο ΠΑΜΕ

Η κατηγορία μετατρέπεται σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και κρίνονται ένοχοι οι Καστρινός, Πανταζής και Χατζηδάκης. Για τους υπόλοιπους παύει η δίωξη για απλή σωματική βλάβη.

Ένοχοι όλοι για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες

Το δικαστήριο κρίνει ένοχους όλους όσοι κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των Αιγύπτιων ψαράδων.

Ιστορική απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση 7 από τους πρώην βουλευτές της ΧΑ καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τους Μιχαλολιάκο, Παππά, Κασιδιάρη, Παναγιώταρο, Λαγό, Γερμενή και Ματθαιόπουλο οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης 5 έως 15 ετών. Για τα υπόλοιπα 11 πολιτικά στελέχη η απόφαση αναφέρει ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και αντιμετωπίζουν ποινή 5 έως 10 ετών.

Μάγδα Φύσσα -Ο Παύλος τα κατάφερε….Γιε μου 

 

«Δικαιωθήκαμε» υπήρξε η πρώτη αντίδραση της Μάγδας Φύσσα μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Αυτό φώναξε βγαίνοντας από το Εφετείο και σηκώνοντας ψηλά τα χέρια της σαν γροθιές. «Ο Παύλος τα κατάφερε» τόνισε και πρόσθεσε πως «έχασα ένα παιδί, αλλά έχω κερδίσει όλα τα παιδιά του κόσμου».

Ωστόσο, κάποιοι που βρίσκονταν μεταξύ των συγκεντρωμένων έξω από το Εφετείο επέλεξαν αυτή την ιστορική στιγμή για να προκαλέσουν επεισόδια. Ακολούθησαν συμπλοκές με τα ΜΑΤ και έγινε χρήση χημικών, αλλά όπως καταγγέλλεται οι εικόνες αυτές δεν συνάδουν με τη σημαντική εξέλιξη μετά την απόφαση του Δικαστηρίου.

Προσπάθησαν να αμαυρώσουν την ιστορική αυτή ημέρα με επεισόδια

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ