Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Παγώνουν μεταγωγές τρομοκρατών σε αγροτικές φυλακές- Φρένο και σε άδειες κρατουμένων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παγώνουν μεταγωγές τρομοκρατών σε αγροτικές φυλακές- Φρένο και σε άδειες κρατουμένων

Σε αυστηροποίηση του πλαισίου σχετικά με τις μεταγωγές καταδίκων σε αγροτικές φυλακές, αλλά και στο σύστημα χορήγησης αδειών σε κρατούμενους προχωράει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το παράδειγμα του πολυισοβίτη και επιχειρησιακού αρχηγού της 17Ν, Δ. Κουφοντίνα ο οποίος τον Αύγουστο του 2018 μεταφέρθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου, δεν θα μπορούν να το ακολουθήσουν στο εξής άλλοι βαρυποινίτες ή καταδικασθέντες για εγκλήματα τρομοκρατίας.

Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που πήρε το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Όπως ανέφερε ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με το νομοσχέδιο τίθενται αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη μεταγωγή καταδίκων κρατούμενων στα Αγροτικά Καταστήματα Κράτησης και στην Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ) και κατά συνέπεια, απαγορεύεται εφεξής η μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές και στην ΚΑΥΦ στους καταδικασθέντες για εγκλήματα τρομοκρατίας.

Επαναπροσδιορίζεται επίσης η διαδικασία εισαγωγής των κρατουμένων σε Θεραπευτικά Καταστήματα Κράτησης ή νοσηλευτικά ιδρύματα. Εφεξής, οι ασθενείς κρατούμενοι θα εισάγονται μόνο με εντολή του διευθυντή της οικείας θεραπευτικής, ή ψυχιατρικής μονάδας σε ειδικό θεραπευτικό Κατάστημα Κράτησης.

Σπάει το «απόστημα» των αδειών- Έμφαση στην επανένταξη

Με τις νέες διατάξεις, εισάγονται αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών κρατουμένων, καθώς έχουν παρατηρηθεί αυξανόμενα περιστατικά παραβίασης των όρων της άδειας. Ενδεικτικό είναι πως από το 2015 έως το 2019 μόνο από τις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας 63 κρατούμενοι δεν επέστρεψαν από την τακτική άδεια, ενώ το ίδιο διάστημα από τις αγροτικές φυλακές Αγιάς Χανίων 13 παραβίασαν τους όρους κράτησής τους.

Το νομοσχέδιο έρχεται να τροποποιήσει διάταξη του 2015 που επέτρεπε τη μεταγωγή βαρυποινιτών ακόμη και τρομοκρατών σε αγροτικές φυλακές, όπου επικρατούν συνθήκες πιο «ανοιχτής» διαβίωσης με σαφώς καλύτερους όρους.

Υπό το ειδικό αυτό καθεστώς κατάδικοι διαμένουν σε μη φυλασσόμενα οικήματα στην περιοχή των αγροτικών φυλακών, οι οποίοι δίνουν το «παρών» σε προσκλητήριο κρατουμένων κάθε απόγευμα και τον λόγο της τιμής τους πως δεν θα αποδράσουν.

Ωστόσο, οι συχνές αποδράσεις κρατουμένων και οι παραβιάσεις αδειών είχαν οδηγήσει από το περασμένο καλοκαίρι την κυβέρνηση να εξετάσει ένα νέο, αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο.

«Βάζουμε φρένο στην κατάχρηση του συστήματος αδειών και πατάμε γκάζι στην κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισθέντων» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας και την ανάπτυξη του δικτύου «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» σε διάφορες πόλεις. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο υποστηρικτικό πλέγμα, με τοπικούς φορείς και υπηρεσίες, για την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισμένων.

Με το προωθούμενο νομοσχέδιο αναβαθμίζεται επίσης το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης στο πλαίσιο ενίσχυσης της διαφάνειας σε όλες τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εντός των Καταστημάτων Κράτησης.

Παράλληλα, εισάγεται εξαίρεση από την αρμοδιότητα του Α.Σ.Ε.Π., αναφορικά με τη διαδικασία πρόσληψης υπαλλήλων του Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης των Καταστημάτων Κράτησης, καθώς σοβαροί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που αφορούν στην ασφάλεια των Καταστημάτων Κράτησης καθιστούν αναγκαία τη θεσμοθέτηση διαδικασιών που θα διασφαλίζουν την ταχεία κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ