Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Ποιες μεγάλες δίκες έπεσαν «θύματα» του κορωνοϊού

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ποιες μεγάλες δίκες έπεσαν «θύματα» του κορωνοϊού

«Θύματα» του κορωνοϊού έχουν πέσει πολλές μεγάλες δίκες που είτε διεξάγονταν αυτή την περίοδο είτε είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τώρα η εκδίκασή τους. Μεταξύ αυτών είναι η Χρυσή Αυγή, η Μάνδρα, η Proton Bank, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς και η δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη.

Ως γνωστόν, μετά και τη δεύτερη Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια, Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, μέχρι τις 27 Μαρτίου περιορίζεται κι άλλο η λειτουργία των δικαστηρίων, με συνέπεια να επηρεάζονται κατά βάση όσες διαδικασίες συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό ατόμων, όπως είναι οι δίκες.

Στις εξαιρέσεις της απόφασης περιλαμβάνονται τα Αυτόφωρα που συνεχίζουν να λειτουργούν, η εκδίκαση των κακουργημάτων με κατηγορούμενους, των οποίων συμπληρώνεται το αμέσως επόμενο διάστημα το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης των 18 μηνών, οι ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα και ο χρόνος παραγραφής τους συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.01.2021, αν και το δικαστήριο μπορεί να αποφασίζει, κατά περίπτωση, για την εκδίκαση ή τη διακοπή αυτών.

Επιπλέον θα συνεχιστεί η έκδοση προσωρινών διαταγών από τους προέδρους υπηρεσίας των εκάστοτε δικαστηρίων σε όσες περιπτώσεις υφίσταται κίνδυνος παραγραφής, θα γίνονται κανονικά οι κληρώσεις των ενόρκων στα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια, καθώς και οι κληρώσεις των συνθέσεων για την εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων και των υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων σε όσα δικαστήρια της Χώρας προβλέπεται τέτοια διαδικασία.

Σαφώς και οι εξαιρέσεις δεν είναι λίγες, κάτι που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από δικαστές-εισαγγελείς, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους, ωστόσο ακόμη και σε πολλές από τις παραπάνω περιπτώσεις, ως επί τω πλείστον, μέχρι τώρα, επιλέγεται η διακοπή ή η αναβολή.

Χρυσή Αυγή

Ειδικότερα, η δίκη της Χρυσής Αυγής η οποία βρισκόταν στο στάδιο των αγορεύσεων των δικηγόρων μετά την εισαγγελική πρόταση, έχει διακόψει για τις 30 Μαρτίου. Μέχρι τη διακοπή είχαν ολοκληρώσει τις τοποθετήσεις τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής και πολλοί της υπεράσπισης. Οι εκτιμήσεις πως το δικαστήριο (καθώς είχε αυξηθεί το τελευταίο διάστημα κατά πολύ ο αριθμός των συνεδριάσεών του) θα εξέδιδε απόφαση εντός του καλοκαιριού μάλλον δεν θα επιβεβαιωθούν. Κι αυτό γιατί θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν τα έκτακτα μέτρα σχετικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων να συνεχιστούν και πέραν της 30ης Μαρτίου με δεδομένο ότι οι ειδικοί προειδοποιούν πως τις επόμενες ημέρες ενδεχομένως και να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα. Καθώς λοιπόν η εν λόγω δίκη δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις της ΚΥΑ, προφανώς και θα διακοπεί εκ νέου εφόσον παραταθεί η ισχύς των έκτακτων μέτρων.

Δίκη Τοπαλούδη

Στη δίκη για τη δολοφονία της 23χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, η οποία σημειωτέον περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις καθώς και για τους δύο κατηγορούμενους, τον 21χρονο Αλβανικής καταγωγής και τον 23χρονο Ροδίτη το ανώτατο όριο των 18 μηνών προσωρινής κράτησης λήγει τον Μάιο, το δικαστήριο διέκοψε για τις 2 Απριλίου. Η επίσημη από έδρας αιτιολογία ήταν πως η διακοπή οφείλεται στην επικείμενη απολύμανση της αίθουσας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, ο λόγος ήταν πως πρόκειται για μία διαδικασία όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα (δικαστές, ένορκοι, εισαγγελέας, συνήγοροι υπεράσπισης-πολιτικής αγωγής, μάρτυρες) σε μία σχετικά μικρή αίθουσα, συνεπώς δεν ήταν συνετό να συνεχιστεί σε αυτή τη φάση η εκδίκασή της.

Αν τα μέτρα συνεχιστούν και τον Απρίλιο και το δικαστήριο επιλέξει να διακόπτει, τότε ο Ροδίτης κατηγορούμενος θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν να αποφυλακιστεί. Αυτό δεν ισχύει για τον 21χρονο αλβανικής καταγωγής καθώς κρατείται και για το βιασμό 19χρονης κοπέλας ΑμΕΑ.

Μάνδρα

Η δίκη για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής, τον Νοέμβριο του 2017, όπου οι 21 κατηγορούμενοι της υπόθεσης αντιμετωπίζουν αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα, μετά από δύο διακοπές, είχε προσδιοριστεί να ξεκινήσει στις 16 Μαρτίου με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα. Λόγω των μέτρων ωστόσο διεκόπη και θα συνεχιστεί την 1η Απριλίου.

Για τις 30 Μαρτίου έχουν διακόψει δύο ακόμη δίκες που «σέρνονται» εδώ και χρόνια. Η μία είναι για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η οποία ξεκίνησε πάλι από την αρχή τον Ιανουάριο του 2019 και βρίσκεται ακόμη στο στάδιο εξέτασης μαρτύρων . H δεύτερη είναι αυτή που αφορά τα δάνεια της Proton Bank και η έναρξή της «χάνεται» στο μακρινό 2015. Κατά την τελευταία συνεδρίαση ολοκληρώθηκαν οι απολογίες και αναμένετο στην επόμενη η εισαγγελική πρόταση. Καθώς όμως και στις συγκεκριμένες δύο περιπτώσεις δεν υφίστανται 18μηνα προσωρινής κράτησης ή κίνδυνος παραγραφής, εκτιμάται ότι θα διακόψουν εκ νέου.

Σε εκείνες που είχαν προσδιοριστεί να ξεκινήσουν εντός του Μαρτίου και φυσικά μετατίθενται η εκδίκασή τους για αργότερα, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, του παραολυμπιονίκη Βασίλη Τσαγκάρη ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του 47χρονου ξενοδόχου Μάριου Λουκόπουλου στο Μοσχάτο τον Μάρτιο του 2017, η αποκαλούμενη υπόθεση των «εκβιαστών δημοσιογράφων» καθώς και η πρώτη δίκη με κατηγορούμενους μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της folli follie, παρακλάδι της μεγάλης δικογραφίας που αφορά το σκάνδαλο με αφετηρία τη θυγατρική της εταιρείας στην Ασία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ