Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2022

Πρόεδρος Συμβουλίου Επιθεώρησης: Πειθαρχικός έλεγχος για την εισαγγελέα της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου

Όπως είχε αποκαλύψει η στήλη “Επίκουρος” του dikastiko.gr στις 19 Σεπτεμβρίου, είχε αποφασιστεί να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία κατά της Εισαγγελέα της ΕΥΠ για τις υποθέσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη. Όπερ και εγένετο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πρόεδρος Συμβουλίου Επιθεώρησης: Πειθαρχικός έλεγχος για την εισαγγελέα της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου freepik

Στη βάσανο του πειθαρχικού ελέγχου τίθεται πλέον η Εισαγγελέας Εφετών και αρμόδια για θέματα ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου σχετικά με τις αποφάσεις της για την υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών.

Βασιλική Βλάχου

avgi.gr

Την εντολή έδωσε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του τριμελούς συμβουλίου Επιθεώρησης Χρήστος Τζανερρίκος, ένα από τα πρόσωπα που είχαν “παίξει” δυνατά για την θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως είχε καταγράψει το dikastiko.gr, αλλά τελικά επιλέχθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ο Ισίδωρος Ντογιάκος.

Την κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση είχε καταγράψει το dikastiko.gr, στις 19 Σεπτεμβρίου στη στήλη “επίκουρος” με τον τίτλο “εξελίξεις”, όπου ανέφερε “μαθαίνω πως υπάρχει κινητικότητα στο θέμα των υποκλοπών. Και ερωτώ: Κινείται κάτι σε πειθαρχικό επίπεδο για την εισαγγελέα εποπτεύουα της ΕΥΠ, όπως ζητούν οι δικηγόροι, για την έγκριση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη; Ρωτώ απλώς…”.

Οι δικηγόροι πράγματι, δια της Ολομέλειας τους και του προέδρου της Δημήτρη Βερβεσού, ζήτησαν πειθαρχικό έλεγχο επανειλημμένα : “…Επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα εάν η αρμόδια Εισαγγελέας διερεύνησε την πλήρωση των ουσιαστικών προϋποθέσεων για την άρση του απορρήτου ή απλά περιέβαλε με το κύρος της δικαστικής αρχής τις εκτιμήσεις και τις ενέργειες της ΕΥΠ, εάν προέβη ή μη σε καταχρηστική και αυθαίρετη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, καθώς και εάν οι υπάλληλοι της ΕΥΠ που συνέταξαν τη σχετική εισήγηση παρέβησαν το καθήκον τους, με αποτέλεσμα την πολλαπλή παραβίαση του ρυθμιστικού πλαισίου περί απορρήτου. Κάθε άλλη προσέγγιση θα συνιστά καταφανή παράβαση της αρχής της νομιμότητας, που οριοθετεί το καθήκον διερεύνησης και δίωξης των ποινικών αδικημάτων”, ανέφερε ο κ.Βερβεσός.

Βασιλική Βλάχου

dikastiko.gr

Έγινε

Τελικά , όπως αποκάλυψε το Documento η κ. Βλάχου θα κληθεί από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να δώσει εξηγήσεις, για τις υποθέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, αλλά πιθανόν και γενικότερα. Να αιτιολογήσει δηλαδή με ποιο σκεπτικό προχώρησε στην υπογραφή- έγκριση των επισυνδέσεων. Την έρευνα θα διενεργήσει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευδοκία Πούλου που θα καλέσει για εξηγήσεις την εισαγγελέα.

Η ίδια φέρεται να είχε υποστηρίξει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ότι το έγγραφο παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ (όταν ήταν ακόμα ευρωβουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος) περιείχε σειρά (5) υπογραφών από στελέχη της ΕΥΠ και πως η διαδικασία ήταν νόμιμη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ