Τετάρτη 08 Φεβρουαρίου 2023

Siemens: Η ιστορία μιας δικαστικής παρωδίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Siemens: Η ιστορία μιας δικαστικής παρωδίας

Ήταν το 2006 όταν οι γερμανικές αρχές κάνουν έλεγχο στα κεντρικά γραφεία της Siemens και αποκαλύπτεται ένα τεράστιο σκάνδαλο που αφορά ένα δίκτυο διακίνησης μαύρου χρήματος της εταιρείας προς τρίτες χώρες για την ανάθεση έργων.

Οι αριθμοί ζαλίζουν. Το κόστος των χρηματοδοτήσεων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ μέσα σε μία δεκαετία. Ανάμεσα στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιήθηκε με αθέμιτα μέσα ο γερμανικός κολοσσός είναι και η Ελλάδα.

Οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές στη χώρα μας αρχίζουν να … ψάχνονται και στο ξεσκόνισμα της σύμβασης 8002 μεταξύ Siemens και ΟΤΕ για την προμήθεια ψηφιακών παροχών, έχουμε μια … καραμπινάτη παρανομία. Δωροδοκία και το παρεπόμενο αδίκημα ξέπλυμα λένε οι αρχές που αρχίζουν να καλούν ένα ένα τα πρωτοκλασάτα στελέχη τόσο του γερμανικού κολοσσού στην Ελλάδα όσο και του ΟΤΕ.

Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει η ιστορία μιας δικαστικής παρωδίας, με απίστευτες δικαστικές διαδρομές που σημαδεύονται από αποδράσεις, παλινωδίες μέχρι να οδηγηθεί η υπόθεση στο ακροατήριο, να αναβληθεί κατ’ επανάληψη, να διαχωριστεί ένα σκέλος της υπό τον φόβο της παραγραφής για τον τότε υπουργό Τάσο Μαντέλη, να εκφωνηθεί και να διακοπή λόγω απεργίας των δικηγόρων, να χαθεί ακόμα και στη … μετάφραση αφού το δικαστήριο κάνει δεκτή ένσταση των συνηγόρων των αλλοδαπών κατηγορουμένων λόγω μη μετάφρασης του παραπεμπτικού βουλεύματος στη γλώσσα των εντολέων τους. Η δίκη προσδιορίζεται εκ νέου – υπό την πίεση των δημοσιευμάτων του Τύπου – και μετά από διάρκεια τρίχρονης ακροαματικής διαδικασίας και 21χρόνια μετά την επίδικη σύμβαση και ενώ έχει μεσολαβήσει η ψήφιση των νέων κωδίκων το δικαστήριο προχωρά στην απόφαση επί της ενοχής με την πλειοψηφία των κατηγορουμένων να απαλλάσσεται λόγω παραγραφής του βασικού αδικήματος της δωροδοκίας υπαλλήλου από κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα. Η απόφαση επί της ενοχής για το πλέον συζητημένο, αλλά και πολύπλευρο πολιτικά σκάνδαλο, αποτελεί πλέον απόφαση για την τιμή … των όπλων!

Ανενόχλητες αποδράσεις

Έλληνες και ξένοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση κατάφεραν να φύγουν στο εξωτερικό ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, το 2009 και έχοντας λάβει δύο προθεσμίες για να προετοιμάσει τις εξηγήσεις του ενώπιον του ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού που χειριζόταν την υπόθεση. Ο πρώην διευθυντής της siemens Hellas εκμεταλλεύομενος τη διπλή υπηκοότητα και το Γερμανικό του διαβατήριο φεύγει σας κύριος από την Ελλάδα για την Ευρώπη. Θα προκληθεί σάλος, εναντίον της τότε κυβέρνησης και κυρίως της Δικαιοσύνης που της καταλογίζουν αδράνεια στην αποτροπή της εξόδου από τη χώρα ενός εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης. Τα πανευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψής του εκδίδονται κατόπιν εορτής.

Το διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, εκτελείται τελικά στη Γερμανία όπου δικάστηκε και καταδικάστηκε για απιστία εις βάρος της Siemens (!), ενώ κλήθηκε να πληρώσει και ένα πρόστιμο 350.000 ευρώ. Το πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι οι γερμανικές αρχές απέρριψαν το ελληνικό αίτημα για έκδοσή του στην Ελλάδα.

Εννιά μέρες μετά ακολουθεί η απόδραση του Χρήστου Καραβέλα πρωτοκλασάτου στέλεχους της Siemens Hellas έως το 2001, ο άνθρωπος που, σύμφωνα με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που συντάχθηκε το 2011, ήταν «μέχρι το 1998 υπεύθυνος εκ μέρους της Siemens Hellas για τη διανομή των παράνομων πληρωμών σε Ελληνες κρατικούς υπαλλήλους».

Πρόκειται για τον δραπέτη «φάντασμα», καθώς κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται εδώ και 9 χρόνια. Πληροφορίες τον ήθελαν να βρίσκει καταφύγιο στην Ουρουγουάη καθώς διαπιστώθηκε από την πρεσβεία μας στο Μοντεβιδέο ότι εκείνη την περίοδο είχε αγοράσει ένα πολυτελέστατο σπίτι εκεί.

Για την ακρίβεια, χρειάστηκαν σχεδόν 7 μέρες προκειμένου να κινητοποιηθούν οι υπηρεσίες για ένταλμα σύλληψης του. Λίγες μέρες πριν φύγει από την Ελλάδα είχε «τραβήξει» 7 εκατ. ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Τακτική που ακολούθησε ακόμα ένα στέλεχος του …. λευκού κολάρου, ο πρώην πρόεδρος της Siemens Hellas Φόλκερ Γιούνγκ παραβίασε τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από την Ελλάδα που του είχε επιβληθεί το 2009, μετά τις εξηγήσεις του στον ανακριτή και βρέθηκε στη Γερμανία. «Ποτέ δεν σκέφτηκα να μην έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και στην Ελλάδα. Μίλησα για τα πραγματικά περιστατικά και για όλα όσα ερωτήθηκα. Μου επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, παρ’ ότι ήρθα δύο φορές για να παρουσιαστώ στη Δικαιοσύνη εθελοντικά. Οι όροι που μου επιβλήθηκαν, 17 μήνες σκληρού χειμώνα στην Πάρο, ήταν επιβαρυντικοί για την ήδη κλονισμένη υγεία μου.

Και όλο αυτόν τον καιρό ζήτησα πολλές φορές να ακουστώ και να πάρω θέση. Βρισκόμουνα χωρίς λόγο μακριά από την πατρίδα μου, την οικογένειά μου και τους φίλους μου», δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Βήμα» στις 18 Σεπτεμβρίου 2011, ευρισκόμενος πλέον στο Μόναχο. Πάντως, η Ν.Δ. τότε άσκησε δριμεία κριτική επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου για τη φυγή Γιουνγκ. Ζητούσε μάλιστα εξηγήσεις γιατί η κυβέρνηση δεν φρόντισε να εκδοθεί εναντίον του πανευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Διαρκούσης της παρούσας δίκης και ενώ ο Γαλλοελβετός τραπεζίτης ζαν Κλόντ Όσβαλντ έχει συλληφθεί με διεθνές ένταλμα σύλληψης, απολογείται και προφυλακίζεται και στη συνέχεια κάνοντας χρήση του ευεργετήματος της αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης με σύστημα γεωεντοπισμού αποφυλακίζεται. Πριν από ένα χρόνο καταστρέφει το “βραχιολάκι” και πριν προλάβουν να λάβουν σήμα οι αρχές εξαφανίζεται. Το ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύει η αστυνομία δεν φέρνει αποτελέσματα και μέχρι σήμερα παραμένει άφαντος. Αφορμή για τη σύλληψή του το 2015 στάθηκε η κατάθεση του πρώην γενικού γραμματέα εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, ο οποίος τον έδειξε ως πρωταγωνιστή σε ξέπλυμα χρήματος σε ελβετικές τράπεζες.

Χθες το δικαστήριο ελλείψει ποινών διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι που κηρυχθήκαν ένοχοι μέχρι την απαγγελία επί των ποινών τους που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ