Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2024

Απόφαση ΔΣΑ: Μερική αναστολή κινητοποιήσεων για τον νέο δικαστικό χάρτη – Αναλυτικά η ανακοίνωση

Για ποιες υποθέσεις αποφασίστηκε αναστολή της αποχής των δικηγόρων - Σε ποιες θα συνεχιστεί η αποχή - Ποια μέλη του Δ.Σ. του ΔΣΑ ψήφισαν υπέρ της μερικής αναστολής των κινητοποιήσεων - Αναλυτικά η απόφαση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απόφαση ΔΣΑ: Μερική αναστολή κινητοποιήσεων για τον νέο δικαστικό χάρτη – Αναλυτικά η ανακοίνωση EUROKINISSI

Σε μερική αναστολή των κινητοποιήσεών τους για τον νέο δικαστικό χάρτη προχωρούν οι δικηγόροι, σύμφωνα με απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ειδικότερα, ο ΔΣΑ λαμβάνοντας υπόψη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ότι οι κινητοποιήσεις των δικηγόρων έχουν οδηγήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για ζητήματα που τους αφορούν, αποφάσισε την αναστολή της αποχής:

1. Από την εκδίκαση όλων των υποθέσεων στις περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών, καθώς και στα πρώην Ειρηνοδικεία, πλην του πρώην Ειρηνοδικείου Αθηνών

2. Από την κατάθεση και τη συζήτηση υποθέσεων εγγραφής προσημειώσεων (τόσο των πληρεξουσίων δικηγόρων όσο και των δικηγόρων που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο του Ν. 5095/2024)

3. Από την κατάθεση για την έκδοση και από την επίδοση διαταγών πληρωμής και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης Τραπεζών, funds και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (Servicers).

Αντίθετα, αποφάσισε τη συνέχιση της αποχής από τις 30.10.2024 μέχρι την επίλυση του ζητήματος από την εκδίκαση ανακοπών που εκδικάζονται στο ισόγειο του πρώην Ειρηνοδικείου Αθηνών, πινάκια ΟΔΑ (αιθ. 17) και ΟΓΑ (αίθ.16), δεδομένου ότι το ζήτημα της ακαταλληλότητας των αιθουσών δεν έχει εισέτι επιλυθεί.

Μερική αναστολή κινητοποιήσεων: Πώς ψήφισε το Δ.Σ. του ΔΣΑ

Υπέρ ψήφισαν: ο Πρόεδρος Δημήτρης Βερβεσός, η Αντιπρόεδρος Μαρινέττα Γούναρη, ο Αντιπρόεδρος Μιχαήλ Καλαντζόπουλος, η Γενική Γραμματέας Χριστίνα Τσαγκλή, ο Σύμβουλος-Ταμίας Ιωάννης Αβαρκιώτης και οι Σύμβουλοι Ευάγγελος Αυγουλάς, Άννα Ζουρνατζή, Χρήστος Κακλαμάνης, Γεώργιος Κλεφτοδήμος, Δημήτριος Λυρίτσης, Θεόδωρος Μαντάς, Αλέξανδρος Μαντζούτσος, Χρυσούλα Μαρινάκη, Χριστίνα Πέλκα

Οι Σύμβουλοι Φώτιος Γιαννούλας, Σωτήριος Διαμαντόπουλος, Θωμάς Καμενόπουλος, Στυλιανός Λεριός, Χρίστος (Τίτος) Χριστόπουλος ψήφισαν κατά κάθε αποχής.

Παρών δήλωσε ο Σύμβουλος Γεώργιος Βλάχος

Απόντες ήταν οι Σύμβουλοι Ευστάθιος Αναλυτής, Δημήτριος Αναστασόπουλος, Ανδρέας Κουτσόλαμπρος

Αντιπαραθετική πρόταση υπέβαλε ο Σύμβουλος Αντώνιος Αντανασιώτης, με την οποία συντάχθηκε και η Σύμβουλος Ευγενία Κουνιάκη, με την οποία εισηγήθηκε την προκήρυξη διήμερης καθολικής αποχής την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου καθώς και την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης και συγκέντρωσης διαμαρτυρίας τις αντίστοιχες ημέρες.

Μερική αναστολή κινητοποιήσεων: Η ανακοίνωση του ΔΣΑ

«Το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. κατά τη σημερινή συνεδρίασή του λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κινητοποιήσεις του σώματος έχουν οδηγήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση των κάτωθι ζητημάτων:

(α) αναστολή δικονομικών και ουσιαστικών προθεσμιών από 16.9 έως και τις 30.11.2024 σε όσες περιπτώσεις η άσκηση του δικαιώματος προϋπέθετε την έκδοση πιστοποιητικού, το οποίο για τεχνικούς λόγους δεν ήταν εφικτό να εκδοθεί, και η προθεσμία εξέπνεε εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος

(β) πρόβλεψη για την κατά τόπο αρμοδιότητα αναφορικά με τις εκκρεμείς υποθέσεις που είχαν προσδιορισθεί πριν τις 16.9.2024 να εκδικασθούν ενώπιον των καταργηθέντων Ειρηνοδικείων της Αθήνας

(γ) επίλυση ζητήματος γραμματίου προείσπραξης για τη νέα τακτική διαδικασία, προκειμένου γραμμάτια που εξεδόθησαν προ της ισχύος του Ν. 5108/2024 να θεωρούνται έγκυρα για τη συζήτηση της υπόθεσης μετά τις 16.9.2024, καθώς και τη νομότυπη χρησιμοποίηση των εκδοθέντων πριν τις 16.9.2024 γραμματίων προείσπραξης Ειρηνοδικείων

(δ) μείωση του γραμματίου προείσπραξης για τις μικροδιαφορές

(ε) επίλυση ζητημάτων κατάθεσης δικογράφων σε παράλληλη έδρα με τις εξής διατάξεις, επί των οποίων επίκεινται παρατηρήσεις μας για την τελική διαμόρφωσή τους, προκειμένου εν συνεχεία να ψηφιστούν οι σχετικές τροπολογίες:

Άρθρο 1 Κατά τόπον αρμοδιότητα καταργημένων ειρηνοδικείων

Η παρ. 9 του άρθρου 14 αντικαθίσταται ως εξής: 9. Η κατά τόπον αρμοδιότητα των ειρηνοδικείων και πταισματοδικείων που καταργούνται και οι εκκρεμείς υποθέσεις τους – ποινικές δικογραφίες τους μεταφέρονται στην έδρα πρωτοδικείου ή στην παράλληλη ή στην περιφερειακή έδρα του πρωτοδικείου που σύμφωνα με το άρθρο 6 του παρόντος είναι κατά τόπον αρμόδιο αντίστοιχα.

Για δήμους και δημοτικές ενότητες που μετά τη 16η.9.2024 δεν εμπίπτουν στην τοπική αρμοδιότητα περιφερειακής έδρας ή παράλληλης έδρας πρωτοδικείου, κατά τόπον αρμόδια είναι η έδρα του πρωτοδικείου.

Όσον αφορά εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον καταργημένων ειρηνοδικείων της περιφέρειας Αττικής θα προσδιορίζονται, θα συζητώνται και θα δημοσιεύονται από τις περιφερειακές έδρες ως εξής:

α) Στην περιφερειακή έδρα Αμαρουσίου οι υποθέσεις που κατατέθηκαν μέχρι την 15-9-2024 στα καταργηθέντα Ειρηνοδικεία Αμαρουσίου, Νέας Ιωνίας και Χαλανδρίου,

β) Στην περιφερειακή έδρα Ελευσίνας οι υποθέσεις που κατατέθηκαν μέχρι την 15-9-2024 στα καταργηθέντα Ειρηνοδικεία Ελευσίνας και Μεγάρων

γ)Στην περιφερειακή έδρα Καλλιθέας οι υποθέσεις που κατατέθηκαν μέχρι την 15-9-2024 στο καταργηθέν Ειρηνοδικείο Καλλιθέας

δ)Στην περιφερειακή έδρα Κορωπίου οι υποθέσεις που κατατέθηκαν μέχρι την 15-9-2024 στα καταργηθέντα Ειρηνοδικεία Κρωπίας, Μαραθώνα και Λαυρίου

ε) Στην περιφερειακή έδρα Περιστερίου οι υποθέσεις που κατατέθηκαν μέχρι την 15-9-2024 στα καταργηθέντα Ειρηνοδικεία Περιστερίου, Αχαρνών και Ιλίου.

στ) Στην περιφερειακή έδρα Πόρου, οι υποθέσεις που κατατέθηκαν μέχρι την 15-9-2024 στο καταργηθέν Ειρηνοδικείο Πόρου.

Το ίδιο θα ισχύει και για την άσκηση ενδίκων μέσων κατά αποφάσεων που έχουν εκδοθεί μέχρι της 15-9-2024 από τα καταργούμενα ειρηνοδικεία Τυχόν ασκηθέντα ένδικα μέσα και βοηθήματα, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, στην έδρα Πρωτοδικείου θεωρούνται νομότυπα και εμπρόθεσμα.

Άρθρο 2 Κατά τόπον αρμοδιότητα δευτεροβάθμιων δικαστηρίων κατά αποφάσεων του Πρωτοδικείου Σπάρτης και Λιβαδειάς-Τροποποίηση του άρθρου 14 του ν 5108/2024

Στο άρθρο 14 του ν. 5108/2024 προστίθεται παρ. 14 και 15

Ι. Οι υποθέσεις του Πρωτοδικείου Σπάρτης, οι οποίες κατά την ημερομηνία ενάρξεως ισχύος του ν. 5108/2024 (16-9-2024) εκκρεμούν ενώπιον του Εφετείου Ναυπλίου και για τις οποίες δεν έχει οριστεί δικάσιμος,υπάγονται στην αρμοδιότητα του Εφετείου Καλαμάτας, αποστέλλονται στο Εφετείο αυτό και εκδικάζονται από αυτό.

Οι υποθέσεις, για τις οποίες έχει οριστεί δικάσιμος, παραμένουν στην αρμοδιότητα του Εφετείου Ναυπλίου και εκδικάζονται από αυτό.

ΙΙ. Οι υποθέσεις τoυ Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, οι οποίες κατά την ημερομηνία ενάρξεως ισχύος του ν. 5108/2024 (16-9-2024) εκκρεμούν ενώπιον του Εφετείου Λαμίας και για τις οποίες δεν έχει οριστεί δικάσιμος, υπάγονται στην αρμοδιότητα του Εφετείου Εύβοιας, αποστέλλονται στο Εφετείο αυτό και εκδικάζονται από αυτό.

Οι υποθέσεις, για τις οποίες έχει οριστεί δικάσιμος, παραμένουν στην αρμοδιότητα του Εφετείου Λαμίας και εκδικάζονται από αυτό.

Άρθρο 3 Αναστολή δικαιωμάτων λόγω αδυναμίας ηλεκτρονικής έκδοσης πιστοποιητικού

Όπου για την άσκηση δικονομικού ή ουσιαστικού δικαιώματος απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εκδοθέντος από δικαστική αρχή η έκδοση του οποίου δεν ήταν δυνατή ηλεκτρονικά, η προθεσμία ασκήσεως του δικαιώματος αναστέλλεται για χρονικό διάστημα από 16-9-2024 έως 30-11-2024, εφόσον η καταληκτική προθεσμία βρίσκεται εντός του ανωτέρω διαστήματος.

Άρθρο 4 Μεταβατικές για διατάξεις γραμμάτια προείσπραξης

1. Για υποθέσεις νέας τακτικής διαδικασίας εισαχθείσες στα Ειρηνοδικεία, για τις οποίες είχε κλείσει ο φάκελος δικογραφίας πριν τη 16η.9.2024 και η τυπική συζήτηση θα διεξαχθεί πλέον ενώπιον του πρωτοδικείου, θεωρείται παραδεκτή η συζήτηση και εάν το γραμμάτιο προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής έχει εκδοθεί πριν τη 16η.9.2024 και αναφέρεται σε συζήτηση ενώπιον Ειρηνοδικείου.

2. Γραμμάτια προείσπραξης που είχαν εκδοθεί πριν τη 16η.09.2024 και αναφέρονται σε διαδικαστική πράξη ενώπιον Ειρηνοδικείου ισχύουν και για τη μετ’ αναβολή διεξαγωγή της διαδικαστικής πράξης.

Άρθρο 5 Κατάθεση δικογράφου αγωγής κατά τόπον αρμοδιότητας περιφερειακής έδρας και σε παράλληλη έδρα – Μεταβατική διάταξη-Τροποποίηση του άρθρου 215 του ΚΠολΔ

1. Στο δεύτερο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 215 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας μετά τις λέξεις “έδρας του πρωτοδικείου” προστίθεται η φράση “ είτε στη γραμματεία της περιφερειακής έδρας του πρωτοδικείου είτε στην παράλληλη έδρα του πρωτοδικείου στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εντάσσεται η περιφερειακή έδρα είτε στη γραμματεία του πρωτοδικείου έδρας” και η παρ.1 διαμορφώνεται ως εξής:

1. Η αγωγή ασκείται με κατάθεση δικογράφου στη γραμματεία του δικαστηρίου στο οποίο απευθύνεται και με επίδοση αντιγράφου της στον εναγόμενο. Αποκλειστικά σε περίπτωση αγωγής που απευθύνεται σε περιφερειακή έδρα πρωτοδικείου, κατά την έννοια του ν. 5108/2024 (Α’ 65), η κατάθεση του δικογράφου μπορεί να γίνεται είτε στη γραμματεία της περιφερειακής έδρας του πρωτοδικείου είτε στην παράλληλη έδρα του πρωτοδικείου στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εντάσσεται η περιφερειακή έδρα είτε στη γραμματεία του πρωτοδικείου έδρας.

Η κατάθεση του δικογράφου μπορεί να γίνεται και με ηλεκτρονικά μέσα σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 119. Κάτω από το δικόγραφο που κατατέθηκε συντάσσεται έκθεση στην οποία αναφέρεται η ημέρα, ο μήνας και το έτος της κατάθεσης, καθώς και το ονοματεπώνυμο του καταθέτη.

Η έκθεση μπορεί να συντάσσεται και με ηλεκτρονικά μέσα σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 117.

Αναφορά του δικογράφου της αγωγής που κατατέθηκε γίνεται χωρίς καθυστέρηση σε ειδικό βιβλίο με αλφαβητικό ευρετήριο. Στο βιβλίο αυτό αναγράφονται με αύξοντα αριθμό και χρονολογική σειρά οι αγωγές που κατατίθενται και αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα των διαδίκων, η χρονολογία της κατάθεσης και το αντικείμενο της διαφοράς. Στη γραμματεία κάθε δικαστηρίου τηρείται και ηλεκτρονικό αρχείο αγωγών.

2. Η κατάθεση δικογράφου αγωγής περιφερειακής έδρας που υπάγεται σε παράλληλη έδρα πρωτοδικείου το οποίο συνολικά δεν έχει ενταχθεί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ) και μέχρι την ένταξή του, μπορεί να γίνει είτε στη γραμματεία της περιφερειακής έδρας είτε στη γραμματεία της παράλληλης έδρας του πρωτοδικείου στο οποίο υπάγεται.

Άρθρο 6 Γραμμάτιο για υποθέσεις μικροδιαφορών – Τροποποίηση της περ. γ) της παρ. 7 του άρθρου 61 Κώδικα Δικηγόρων

Στην περ γ) της παρ. 7 του άρθρου 61 του Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013, Α’ 208) προστίθεται εδάφιο δεύτερο και τρίτο και η περ. γ) διαμορφώνεται ως εξής: «γ) Για τις λοιπές διαδικασίες, στις οποίες δεν προβλέπεται αντίστοιχο γραμμάτιο πρωτοδικείου, εκδίδεται γραμμάτιο ισόποσο με το γραμμάτιο της εκουσίας δικαιοδοσίας μονομελούς πρωτοδικείου. Προκειμένου για αγωγές που ασκούνται κατά τα άρθρα 466 επ. ΚΠολΔ, μετά τις 16.9.2024 προσκομίζεται γραμμάτιο προείσπραξης ίσο με το ½ του γραμματίου του προηγούμενου εδαφίου της παρούσας παραγράφου. Τυχόν γραμμάτια που έχουν κατατεθεί στις εν λόγω διαφορές μετά τις 16.9.2024, είτε αφορούν κατάθεση είτε παράσταση είτε προτάσεις, θεωρούνται νόμιμα εφόσον αναφέρονται σε διαδικασίες είτε ενώπιον Πρωτοδικείου είτε ενώπιον των παλιών Ειρηνοδικείων.».

Αποφάσισε:

Την ΑΝΑΣΤΟΛΗ της αποχής

1. Από την εκδίκαση όλων των υποθέσεων στις περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών, καθώς και στα πρώην Ειρηνοδικεία, πλην του πρώην Ειρηνοδικείου Αθηνών

2. Από την κατάθεση και τη συζήτηση υποθέσεων εγγραφής προσημειώσεων (τόσο των πληρεξουσίων δικηγόρων όσο και των δικηγόρων που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο του Ν. 5095/2024)

3. Από την κατάθεση για την έκδοση και από την επίδοση διαταγών πληρωμής και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης Τραπεζών, funds και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (Servicers).

Την συνέχιση της αποχής από τις 30.10.2024 μέχρι την επίλυση του ζητήματος από την εκδίκαση ανακοπών που εκδικάζονται στο ισόγειο του πρώην Ειρηνοδικείου Αθηνών, πινάκια ΟΔΑ (αιθ. 17) και ΟΓΑ (αίθ.16), δεδομένου ότι το ζήτημα της ακαταλληλότητας των αιθουσών δεν έχει εισέτι επιλυθεί.

Υπέρ ψήφισαν:

ο Πρόεδρος Δημήτρης Βερβεσός, η Αντιπρόεδρος Μαρινέττα Γούναρη, ο Αντιπρόεδρος Μιχαήλ Καλαντζόπουλος, η Γενική Γραμματέας Χριστίνα Τσαγκλή, ο Σύμβουλος-Ταμίας Ιωάννης Αβαρκιώτης και οι Σύμβουλοι Ευάγγελος Αυγουλάς, Άννα Ζουρνατζή, Χρήστος Κακλαμάνης, Γεώργιος Κλεφτοδήμος, Δημήτριος Λυρίτσης, Θεόδωρος Μαντάς, Αλέξανδρος Μαντζούτσος, Χρυσούλα Μαρινάκη, Χριστίνα Πέλκα

Οι Σύμβουλοι Φώτιος Γιαννούλας, Σωτήριος Διαμαντόπουλος, Θωμάς Καμενόπουλος, Στυλιανός Λεριός, Χρίστος (Τίτος) Χριστόπουλος ψήφισαν κατά κάθε αποχής.

Παρών δήλωσε ο Σύμβουλος Γεώργιος Βλάχος

Απόντες ήταν οι Σύμβουλοι Ευστάθιος Αναλυτής, Δημήτριος Αναστασόπουλος, Ανδρέας Κουτσόλαμπρος

Αντιπαραθετική πρόταση υπέβαλε ο Σύμβουλος Αντώνιος Αντανασιώτης, με την οποία συντάχθηκε και η Σύμβουλος Ευγενία Κουνιάκη, με την οποία εισηγήθηκε την προκήρυξη διήμερης καθολικής αποχής την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου καθώς και την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης και συγκέντρωσης διαμαρτυρίας τις αντίστοιχες ημέρες».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ