Σάββατο 28 Μαϊου 2022

ΣτΕ:  Προς νέα πιλοτική δίκη για τα αναδρομικά δώρων και επικουρικών – Πως θα «κόψει» το υπουργείο Εργασίας το κύμα των προσφυγών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΣτΕ:  Προς νέα πιλοτική δίκη για τα αναδρομικά δώρων και επικουρικών – Πως θα «κόψει» το υπουργείο Εργασίας το κύμα των προσφυγών

Να ανακόψει το κύμα των προσφυγών που ετοιμάζονται από χιλιάδες συνταξιούχους για τις περικοπές σε επικουρικές και την κατάργηση δώρων και επιδομάτων, μετά την προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, επιχειρεί το Υπουργείο Εργασίας με νέα πολιτική δίκη η οποία αναμένεται να ζητηθεί από τον ΕΦΚΑ εντός του Σεπτεμβρίου.

  Η διαδικασία της δεύτερης πιλοτικής δίκης αναμένεται να ανοίξει εκ νέου παράθυρο για πιθανή επιστροφή αναδρομικών του κρίσιμου 11μηνου (Ιούλιος 2015 – Μάιος 2016) και από τις περικοπές των δώρων και των επικουρικών συντάξεων, σε συνταξιούχους που δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Στη δεύτερη πιλοτική δίκη που έρχεται αναμένεται να κριθούν αναδρομικά που αθροίζουν συνολικώς ποσά 2,5 δις. ευρώ και αφορούν κατ αρχήν 1,5 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους που είχαν άθροισμα συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ το 2012 και έμειναν εκτός πακέτου επιστροφών.

Γιατι το κάνει

Το Υπουργείο με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να ανακόψει το κύμα των προσφυγών που ήδη στοιβάζονται στα δικηγορικά γραφεία από συνταξιούχους  κι αυτό γιατί  με την φόρμουλα που νομοθετήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, οι συνταξιούχοι που θα λάβουν τώρα τα αναδρομικά από τις περικοπές των κύριων συντάξεων του 2012, οι συνταξιούχοι καλούνται να παραιτηθούν από τις δυνητικές μελλοντικές διεκδικήσεις τους για καταργήσεις δώρων και μειώσεις επικουρικών. Με την καταβολή του ποσού που νομοθέτησε να δώσει η κυβέρνηση από τις περικοπές των κύριων συντάξεων, όλες οι άλλες αξιώσεις των συνταξιούχων σβήνονται. Αυτό δεν ισχύει για τους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες, καθώς σε αυτές και μόνο τις περιπτώσεις οι αξιώσεις για δώρα και επικουρικές παραμένουν ζωντανές και μετά την είσπραξη των αναδρομικών για τις κύριες.

Πρόκειται για: 

συνταξιούχους αγρότες από τον πρώην ΟΓΑ οι οποίοι έχασαν μόνο τα δώρα,

συνταξιούχους χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα από το πρώην ΙΚΑ που είχαν μειώσεις στις επικουρικές και έχασαν τα δώρα και

συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες από τον πρώην ΟΑΕΕ που έχασαν τα δώρα και

συνταξιούχους από άλλα Ταμεία που έχασαν επικουρικές και δώρα

Οι περικοπές του κρίσιμου 11μηνου που παραπέμπονται σε δεύτερη πιλοτική δίκη είναι:

τα καταργηµένα δώρα των κύριων συντάξεων που είχαν διαμορφωθεί από το 2010 σε σταθερό ποσό 800 ευρώ για όλους,

τα δώρα των επικουρικών συντάξεων που ήταν δύο ολόκληρες επικουρικές συντάξεις το χρόνο και

οι µειώσεις 10% – 20% στις επικουρικές.

Ποιούς αφορούν

Μετά την προώθηση της λύσης αυτής για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ξεκίνησε ένα μπαράζ προσφυγών από συνταξιούχους μέχρι το τέλος του έτους, όταν και τοποθετείται χρονικά η παραγραφή των αξιώσεων για τους μήνες του 2015 καθώς συμπληρώνεται η 5ετία.

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, στο οποίο στήριξε την απόφασή της να προχωρήσει στην νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ μόνο από τις κύριες συντάξεις, ήταν ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορούσε τις περικοπές στις επικουρικές, ούτε και την κατάργηση των δώρων. Συνέχεια του ίδιου επιχειρήματος είναι προφανώς και η απόφαση να τεθεί στο τραπέζι το σχέδιο για δεύτερη πιλοτική δίκη, αυτή την φορά για τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων.

Τα αναδρομικά αυτά τα διεκδικούν όχι μόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έμειναν εντελώς εκτός επιστροφών, αλλά και όσοι θα λάβουν τώρα «ψαλιδισμένα» αναδρομικά μόνο από τις κύριες συντάξεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ